Mai sunt școli neterminate, fără apă curentă ori în care se învață în regim de dublu simultan. Partea bună o reprezintă cadoul deputatului Ioan Munteanu care va fi prezent la Școala Primară din Căuşeni, unde va dona ghiozdane cu rechizite pentru preşcolari.
Anul şcolar 2014 – 2015 va fi deschis luni, 15 septembrie, ca în fiecare an, în prezenţa oficialităţilor judeţene sau locale, a oamenilor politici şi a preoţilor. Este o „tradiţie” ca anul şcolar să înceapă cu investiţii care aşteaptă un semn divin pentru a primi finanţare, cu şcoli rurale fără dascăli, cu elevi pentru care şcoala este frumoasă în prima zi, cu modificări în educaţie care trebuie implementate din mers, cu promisiuni de susţinere a şcolii româneşti şi cu mesaje şablon adresate tuturor celor implicaţi în actul de educaţie.
Deputatul PSD de Neamţ, Ioan Munteanu, va fi prezent la deschiderea anului şcolar în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Autorităţile locale de Boghicea spun că deputatul nemţean va ajunge şi la Școala Primară din localitatea Căuşeni, unde Consiliul Local Boghicea a ridicat cu fonduri proprii o şcoală nouă. „Lucrările la şcoala din Căuşeni nu sunt finalizate. Din rectificarea bugetară vrem să achităm lucrările efectuate şi să achiziţionăm o centrală termică. La această şcoală învaţă copii de nivel primar, în regim de dublu simultan, adică toţi elevii de la clasa I la a IV-a în aceeaşi clasă. Avem şi o grupă de grădiniţă formată din 17 copii care va funcţiona începând din acest an şcolar”, a explicat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.
Potrivit tradiţiei, deputatul Munteanu va aduce un cadou de „casă nouă”. „Toţi preşcolarii vor primi în dar câte un ghiozdan cu rechizite din partea deputatului Ioan Munteanu. Domnul deputat a fost aproape în fiecare an de copiii din comuna noastră. Anul trecut, de exemplu, cei care au primit rechizite la deschiderea anului şcolar au fost copiii din Nistria şi Slobozia”, a spus primarul comunei Boghicea.
Dacă la şcoala din Căuşeni se caută fonduri pentru a finaliza investiţia, la Școala Gimnazială din Gherăeşti au fost finalizate lucrările de izolaţie termică a corpului C, în valoare de 55.000 de lei. Totodată, directorul unităţii de învăţământ, profesoara Laura Bârgăoanu, are în vedere, pentru noul an şcolar, racordarea şcolii la reţeaua comunală de apă potabilă.
Școala din Băneasa, motiv de dispută între două comune
Problema Școlii Primare din Băneasa este pe ordinea de zi a autorităţilor judeţene. Școala veche, de peste 100 de ani, ar trebui înlocuită cu un local nou. Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ întrevăd o soluţie salvatoare, adică aducerea unui modul de şcoală. Căutările celor două instituţii au condus la modulul de şcoală din satul Chicerea, comuna Stăniţa, abandonat după ce Ministerul Educaţiei a decis comasarea şcolilor. „Modulul poate ajunge la Băneasa prin transfer, doar dacă primarul de la Stăniţa este de acord cu această propunere”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. Surprins de iniţiativă, primarul comunei Stăniţa spune că ideea este imposibil de pus în practică. „Școala de la Chicerea nu-i vapor ca să fie luată şi dusă oriunde. În plus, chiar dacă nu este funcţională, este de datoria mea, ca primar, să păstrez ceea ce aparţine comunei. Eu nu am fost informat, dar nu pot fi de acord cu această idee”, a spus Laurenţiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stăniţa.
Comentarii