În perioada 21-30 octombrie, peste 4.000 de elevi de clasa I vor fi vaccinaţi contra rujeolei, rubeolei şi oreionului.
Spre finalul lunii octombrie, medicii şcolari şi medicii de familie vor începe vaccinarea elevilor de clasa I contra rubeolei, rujeolei şi oreionului. În cadrul acestei campanii, care va dura de pe 21 până pe 30 octombrie, peste 4.000 de elevi vor fi vaccinaţi cu vaccinul ROR (anti rujeolă-oreion-rubeolă). Medicii epidemiologi spun că există şi părinţi care refuză să-şi vaccineze copiii, astfel că riscul de îmbolnăviri creşte. „Din păcate, dintr-o medie de 4.000 de elevi, pentru 300 dintre aceştia părinţii refuză să-şi vaccineze copiii. Este un număr destul de mare pentru noi. Dacă, anul acesta, avem 300 de refuzuri, iar anul viitor la fel, în timp se acumulează o masă mai mare de oameni predispuşi la îmbolnăvire, astfel că riscul izbucnirii unei epidemii este mai mare”, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, şeful Serviciului Epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.
Această vaccinare a fost introdusă în schema de imunizare din România din 2004, înlocuind vaccinarea antirujeolică simplă. Se administrează o primă doză la vârsta de 12-15 luni, urmată de un rapel la vârsta de 6-7 ani (în clasa I). Se folosesc trivaccinuri cu virusuri vii atenuate. O singură doză de vaccin este foarte eficientă împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, folosirea sa ducând la scăderea semnificativă a incidenţei celor trei boli. Eşecuri de imunizare apar în aproximativ cinci la sută din cazuri, dacă prima vaccinare se efectuează după vârsta de 15 luni.
Efectele secundare sunt, în general, uşoare, la indivizii sănătoşi. Rareori pot apărea trombocitopenie, urticarie sau anafilaxie (0,1 – 5 la 100.000 din cazuri). La copiii cu sistemul imunitar compromis (sindroame de imunodeficienţă), folosirea vaccinurilor cu virusuri vii atenuate prezintă risc de deces cauzat de infecţia virală cu virusul din vaccin.
Comentarii