Prima paginăActualitate

Incendiu la Secția Psihiatrie a Spitalului Roman. Două cadre medicale și doi pacienți, intoxicați cu fum. 17 pacienți evacuați

Incendiu la Secția Psihiatrie a Spitalului Roman. Două cadre medicale și doi pacienți, intoxicați cu fum. 17 pacienți evacuați

Dimensiune text

Sâmbătă dimineață, 2 ianuarie, în jurul orei 02:55, pompierii au fost înștiințați, prin apel la 112, despre producerea unui incendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal de Urgență (SMU) Roman, din strada Speranței – zona „spitalului vechi” – informează ISU Neamț.

La locul evenimentului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman, cu patru autospeciale de stingere și trei ambulanțe SMURD (2 EPA și 1 TIM) și voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Roman.

„Incendiul se manifesta într-o ghenă în care erau materiale textile. Ghena comunica printr-o tubulatură din tablă cu un grup sanitar situat la nivelul primului etaj al clădirii P+1. Etajul clădirii era inundat de fum. Până la sosirea forțelor de intervenție au fost evacuați șapte pacienți de către personalul aflat pe locul de muncă. Pompierii au evacuat încă 10 pacienți. Doi pacienți și două cadre medicale (un medic și un infirmier) au fost transportați la CPU Roman de către ambulanțele SMURD. Aceștia au suferit ușoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Șapte pacienți au fost transportați la Spitalul de Psihiatrie «Sf. Nicolae» Roman  din municipiul Roman, iar alți opt pacienți au fost mutați în saloanele de la parterul clădirii. A fost activat Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului Neamț. Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost stabilită ca fiind fumatul în locuri nepermise”, a precizat sublocotenent Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Cum s-a produs incendiul

Conform reprezentanților SMU Roman, în jurul orei 02.50, la Secția de Psihiatrie s-a declanșat sistemul de detecție a incendiilor, iar medicul de gardă a declanșat Planul Alb de intervenție.

„Astfel, cu două stingătoare și cu hidrantul intern de la parter, a oprit răspândirea incendiului declanșat la ghena de manipulare a lenjeriei murdare, aflate la exteriorul clădirii. Fumul din ghenă s-a extins pe tubulatura de evacuare a lenjeriei murdare într-o cameră de la etajul 1, unde era și un grup sanitar, care comunica cu ghena. S-a sunat la 112 și s-a început evacuarea pacienților de la etaj. La locul evenimentului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman și s-a continuat evacuarea pacienților”, au precizat reprezentanții unității medicale.

În secție erau 17 pacienți – un pacient la parter, 14 pacienți în saloane la etajul 1 și doi pacienți în izolator etajul 1. Toți au fost evacuați. Doi pacienți și două cadre medicale – medic și infirmier – au fost transportați la Compartimentul de Primire Urgențe pentru evaluare, fiind intoxicați cu fum. „Starea lor generală este bună, medicul semnând pentru externare. Cei doi pacienți au fost transferați în Secția Medicină Internă a Spitalului Roman pentru supraveghere. Șapte pacienți au fost transferați la Spitalul de Psihiatrie «Sf Nicolae» Roman. În locul medicului de gardă a venit de acasă un alt coleg, pentru a asigura continuitate actului medical”, au mai precizat reprezentanții SMU Roman.

Fumul s-a extins în clădire și a afectat holul și o singură cameră. Geamul de pe holul etajului 1 și tencuiala pe jumătate din suprafața etajului, zona coridorului, au fost deteriorate. Cauza probabilă  de producere a incendiului a fost stabilită de pompieri ca fiind fumatul în loc nepermis.

„Secția de Psihiatrie a SMU Roman are autorizație de securitate la incendiu din 2016, are sistem de detecție incendiu verificat lunar și în cazul de față au funcționat două stingătoare pe etaj și câte un hidrant interior pe etaj. Hidranții sunt verificați la 6 luni, verificarea expiră în martie 2021, iar la stingătoare expiră în februarie 2021”, au precizat reprezentanții SMU Roman.

 

 

 

Foto: ISU Neamț

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0