Prima paginăActualitateRoman

ÎN ACEST WEEKEND TRECEM LA ORA DE VARĂ

ÎN ACEST WEEKEND TRECEM LA ORA DE VARĂ

Dimensiune text

 

ceas25România trece, în noaptea de sâmbătă, 26 martie, spre duminică, 27 martie, la ora oficială de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.

Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în statele Uniunii Europene, care îşi schimbă ora în ultima duminică a lunii martie şi în ultima duminică a lunii octombrie.

Ora de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în anul 1932. A funcţionat în fiecare an până în 1939. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar din 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarelor prevăzute în mersul trenurilor. Trenurile de călători vor circula după ora de iarnă până în noaptea de 26 spre 27 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul când orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 27 martie 2016, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0