Prima paginăActualitateRoman

Iluminatul public din Roman a ieșit de sub monopolul E.ON

Dimensiune text

Getica 95 a câștigat licitația privind furnizarea energiei electrice în Roman și 21 de comune arondate. Economia la bugetul local, în 2014, va fi de aproximativ 300.000 de lei.

Energia electrică care va fi consumată, anul viitor, în oraș, cu iluminatul public, dar și în cadrul unor instituții subordonate Primăriei Roman, a fost cumpărată de pe Bursa Română de Mărfuri cu un preț mai mic cu 20% față de cel practicat, în mod obișnuit, pe piața de profil. Licitația a fost câștigată de firma Getica 95, oferta acestei societăți fiind cea mai bună dintre toate cele șapte oferte depuse în urma anunțului de licitație. ”Ei au avut cel mai bun preț dintre toți. Până acum, noi am achiziționat curent de la E.ON cu 510 lei/MWh pentru consumatori și 440 de lei/MWh pentru iluminatul public. De la 1 ianuarie, aceste două tarife dispar, rămâne unul singur, egalizat la cel de sus. În cazul unei unități administrativ-teritoriale, dacă nu cumperi energia electrică printr-un procedeu de achiziție publică, trebuie să închei contract cu E.ON la prețul impus de companie, fără a avea posibilitatea de a negocia. Deci a fost foarte important că am participat la o achiziție publică. Prin bursă, noi am obținut 411 lei/MWh, ceea ce reprezintă o economie anuală, numai în cazul Primăriei, de aproximativ 300.000 de lei. Noi am reușit să acordăm sprijin, consultanță, și altor 21 de primării din Roman Metropolitan, pentru că am avut o cerere de ofertă comună și am scos la licitație 7.600 de MWh”, a explicat laurențiu Leoreanu.

Primarul municipiului Roman a precizat că, prin această licitație, a rezolvat și o problemă sensibilă pentru administrația locală: preluarea, de către Getica 95, a energiei electrice care va fi produsă de microhidrocentrala de pe râul Molodova, începând cu a doua parte a anului viitor.

Fiecare primărie va încheia propriul contract cu furnizorul de energie, asocierea dintre cele 22 de primării din Roman Metropolitan producându-și efectele doar în ceea ce privește licitația.

O ședință cu toți primarii pe tema achizițiilor pe Bursa de Mărfuri va avea loc marți dimineață, începând cu ora 10.00. După succesul acestei prime licitații, primarii au prins curaj și vor să cumpere, prin aceeași metodă, carburant și gaz metan.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • Electrocutatul 8 ani

  Dar noi consumatorii particulari pe care ii jecmaneste E-ON-ul cum ne putem alege furnizorul de energie electrica?

  • sienenu! 8 ani

   ..ai sa-ti exprimi dreptul de eligibiliate acusi!O sa vezi atunci cat de ” electrocutat” ai sa fii: cand ai sa ai un deranjament cine crezi ca o sa vina?Ala de la care cumperi energia( de prin Bucuresti) sau E-ON ca-i ” aproape” de tine?
   Orice ai face, componentele principale din factura raman: CV, ACCN….

 • sam 8 ani

  cine e GETICA 95 ? cine e patronul?

 • Mosu Lica 8 ani

  Daca microcentrala de pe Moldova este a Primariei, poate furniza energ. el. si populatiei ?!!! PS. Astept raspuns in ziar de la d-l primar !

  • Catalin Sevastre 8 ani

   Microhidrocentrala nu poate dezvolta indeajuns de multa energie electrica pentru a asigura consumul populatiei. Ea poate furniza curent electric cat sa asigure necesarul de consum al iluminarii publice si a institutiilor ce tin de primarie.