Ieşirea pacienţilor din Spital nu este permisă

HomeSanatate

Ieşirea pacienţilor din Spital nu este permisă

 

Spitalul Roman - Spitalul Nou 03De când există Spitalul Municipal Roman, fumatul în instituţie este interzis, iar mai nou nici în curtea unităţii nu mai este permis. În acelaşi timp, de când există Spitalul, unii pacienţi se plimbă liberi – pentru că, practic, nu sunt închişi aici -, şi în afara porţilor instituţiei, fie după mâncare sau alte nevoi. După ce infecţiile nozocomiale din unităţile sanitare au făcut victime în alte oraşe, conducerea unităţii medicale spune că va încerca să ia unele măsuri.

Prima dintre ele priveşte controversata lege a fumatului. În unităţile sanitare, ca şi în licee, nu mai este permis fumatul nici măcar în curte, nu mai spunem de interiorul instituţiei. Aici intervine un soi de conflict de interese, în sensul că bolnavii nu au voie nici să fumeze în curtea spitalului, dar, conform regulamentului intern pe care conducerea unităţii spune că este semnat  la internare, nici nu au voie să iasă din curte.

Unitatea sanitară nu este „închisoare”

Întrebată despre faptul că unii pacienţi sunt văzuţi în centrul oraşului, în magazine, îmbrăcaţi cu halate şi încălţaţi cu papuci de casă, conducerea Spitalului spune că este posibil aşa ceva, dar totul se face pe răspunderea pacientului. În acelaşi timp, conducerea instituţiei spune că portarul, cel care ar trebui să permită sau nu accesul sau ieşirea din Spital, poate ştie de aceste cazuri, dar nu reclamă conducerii: „Credeţi că portarul ne spune nouă că cineva a ieşit în afara Spitalului în halat şi papuci? Nu. Dacă nu ni se spune, e mai greu să luăm şi atitudine. La fel este şi cu pacienţii care au nemulţumiri. Dacă nu ni se aduc nouă la cunoştinţă şi se scriu doar pe pagini de socializare, nu ştim cum să le rezolvăm”, a declarat doctorul Maria Andrici, managerul Spitalului Roman.

În acelaşi timp, conducerea unităţii medicale a atras atenţia, prin intermediul presei, că pacienţii nu au voie să părăsească incinta Spitalului. Nici măcar acum, cu intrarea în vigoare a legii împotriva fumatului. Conform acesteia, fumatul este interzis în curtea spitalelor sau instituţiilor de învăţământ, indiferent că vorbim de un viciu al pacienţilor, medicilor, elevilor sau cadrelor didactice. Pur şi simplu nu mai este permis. Și, în acest context, conducerea unităţii sanitare spune că pacienţii nici măcar nu au voie să plece din curtea Spitalului, indiferent pentru motiv: „Pacienţii nu au voie să părăsească Spitalul, decât cu acordul medicului”, a spus doctorul Oana Onu, director medical al unităţii sanitare din Roman.

În practică, însă, pacienţii părăsesc curtea Spitalului ori de câte ori vor, pe diferite motive: „Unii pacienţi cer voie portarului să iasă după gard, să fumeze o ţigară. De acolo mai merg până la primul magazin, apoi se întâlnesc cu alţi prieteni şi tot aşa…”, mai spune Leonard Achiriloaei, director financiar-contabil al unităţii sanitare.

Ce este mai grav este faptul că mulţi dintre pacienţii care pleacă din Spital merg în locuri aglomerate, îmbrăcaţi cu hainele de internare, şi sunt supuşi riscului contaminării cu tot felul de viruşi pe care, mai apoi, îi aduc în saloane. În acelaşi timp, tot medicii spun că un om dependent de nicotină nu poate fi schimbat peste o zi şi că nevoia unor bolnavi de a fuma nu poate fi îngrădită în Spital, mai ales dacă nu asta e cauza bolii lor, pentru că unitatea sanitară nu este „închisoare”, ci doar un spaţiu cu drepturi şi obligaţii pentru fiecare.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0