HomeNeamt

Iarna este ca vara, în comunele Romanului

Cele mai multe dintre administrațiile publice locale nu sînt pregătite pentru iarna 2012-2013. Primăriile care au făcut investiții în utilaje pentru curățarea drumurilor de zăpadă se pot număra pe degete.

 

 

Două luni ne mai despart de sosirea iernii. Meteorologii români spun că este prea devreme pentru a ne spune cum va fi iarna din acest an, dar ne sugerează că viscolele nu vor lipsi din iarna 2012-2013. „Trebuie să se înțeleagă faptul că fenomenele de iarnă cele mai severe, respectiv viscolele, nu se întîmplă la temperaturi foarte scăzute. Viscolele apar la temperaturi de zero pînă la minus 2 grade. Nu pot spune că, dacă estimez un regim de iarnă al temperaturilor blînd, vom avea o iarnă blîndă. Trebuie să ne așteptăm ca măcar un viscol să apară în fiecare iarnă„, a declarat recent Florinela Georgescu, director executiv în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Cu alte cuvinte, trebuie să fim pregătiți, pentru că „iarna nu-i ca vara”.
Cît de bine au învățat administrațiile publice locale să întîmpine fenomenele iernii, pe care nici meteorologii nu le pot anticipa, aflăm chiar de la primarii comunelor din jurul Romanului.

 

Pregătirea pentru iarnă, după cît de gospodar este primarul

Iarna trecută, administrațiile publice locale au avut de trecut testul greu al zăpezilor. Căderile mari de zăpadă și viscolele i-au ținut săptămîni întregi pe primari pe drumuri, urcați pe utilaje, pentru a desfunda satele și drumurile județene. Cînd s-au văzut depășiți de situație au început să caute, în disperare de cauză, soluții pentru a scoate satele din infernul alb. Multe primării au apelat atunci la particulari sau la firme specializate pentru deszăpezire, soluție costisitoare, pentru care au trebuit să bage adînc mîna în visteria administrației chiar de la începutul anului. S-au jurat cu mîna pe inimă că au învățat ceva din lecția primită. Ba, chiar, au promis că „la vară” vor cumpăra un utilaj care să-i scoată iarna din nevoi și din zăpadă. Vara a fost lungă, călduroasă și cu secetă extremă, iar primarii au uitat legămîntul făcut cu ei înșiși și cu satele pe care le administrează.

Cu două luni înainte de sosirea iernii, multe primării sînt în situația de anul trecut, adică fără nici o achiziție pentru lucrările de deszăpezire.

În comuna Bîra, de exemplu, administrația publică locală deține numai un singur utilaj. Anul trecut, acesta nu a putut face față, așa încît primăria a trebuit să bată la poarta unui om gospodar, cu tractor în curte. Dacă iarna care vine va fi bogată în precipitații, primarul va reveni la poarta săteanului gospodar. „Nu am cumpărat nici un utilaj, pentru că nu am avut bani. Utilajul pe care îl avem se află în reparații capitale. Iarna asta o să ne folosim de utilajul pe care îl avem de trei ani. Am văzut pe internet un echipament special pentru deszăpezit, care costa 70.000 lei, dar nu avem acești bani să-l cumpărăm„, a precizat Constantin Ciobanu, viceprimarul comunei Bîra.

Utilajul din dotarea Primăriei Valea Ursului va trece și el pe la „doctor”. „Avem un utilaj căruia trebuie să-i facem o mică revizie. Altul nu am mai putut cumpăra. Trebuie să încheiem un contract cu o firmă de deszăpezire din Roman. Anul trecut am plătit 150 lei ora de curățare a drumului, cu tot cu TVA. Trebuie să avem un plan de rezervă. Nu pot risca, am patru localnici dializați„, motivează Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

În comuna Oniceni, primarul exclude posibilitatea încheierii unui contract cu o firmă de deszăpezire. „Nu vom face contract, pentru că tarifele acestor firme sînt foarte mari și nu ne putem permite. Am comandat o lamă de deszăpezire în valoare de 3.500 de euro, care va face treabă, împreună cu tractorul din dotare, pe cei 48 de kilometri de drumuri comunale„, a spus Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.

Pregătit să înfrunte iarna se consideră primarul comunei Trifești. „Am un buldoexcavator cu lamă cu care desfund drumurile comunale și sătești în lungime de 80 de kilometri. Cu acest utilaj am desfundat nu doar drumurile din interiorul comunei, ci și pe cel județean. Singura cheltuială va fi cea legată de combustibil„, a spus Vasile Octavian Duminică, primarul comunei Trifești.

Comentarii

WORDPRESS: 0