HomeCulturalInedit

Ia românească este promovată în biserici

Petru Chirica, primul croitor de veşminte preoţeşti din Roman, va purta miercuri, la slujba de la biserica Precista Mică din Roman, de Ziua Universală a Iei, elemente din costumul naţional românesc, pentru a aminti tuturor de frumuseţea portului tradiţional.

Petru ChiricaMiercuri, de Sânziene, se sărbătoreşte pentru a treia oară Ziua Universală a Iei, frumoasa cămaşă a portului popular românesc. Cu această ocazie, Petru Chirica, cel care a fost primul croitor oficial de veşminte preoţeşti din Roman, actualmente pensionar, va îmbrăca o frumoasă ie, veche de peste 100 de ani, împreună cu o vestă tradiţională, la slujba care va avea loc la biserica Precista Mică din Roman.

„Noi nu mai avem identitate. Ne îmbrăcăm numai cu haine turceşti şi chinezeşti. Dacă preotul sărută veşmântul când îl îmbracă, atunci noi, ca români, trebuie să îmbrăcăm costumul naţional sărutându-l de două ori – o dată pentru că suntem creştini şi o dată pentru că reprezintă identitatea noastră. Ar fi o catastrofă să ne pierdem acest element unic şi deosebit de identificare ca popor. Eu îmbrac costumul naţional cu mare plăcere, de fiecare dată când am ocazia”, spune Petru Chirica.

Ia pe care o va purta Petru Chirica face parte dintr-un costum pe care l-a primit în dar de la o femeie de peste 80 de ani, din Rădăuţi, fiind costumul de mire al tatălui ei.

Anul trecut, de Sânziene, Petru Chirica a participat, îmbrăcat cu această ie, la liturghiile organizate în parohia din satul Stejaru, comuna Ion Creangă, acolo unde preotul paroh Tiberiu Roşu a făcut apel şi la ceilalţi locuitori din sat să vină la biserică îmbrăcaţi în costum naţional, şi la parohia Poieniţa, al cărui paroh este părintele Adrian Andrei.

„În acest moment istoric pe care îl trăim, globalizarea, cred că ar trebui să ne preocupe mai mult păstrarea identităţii noastre naţionale. Sunt de acord să ne integrăm în lumea civilizată, dar să nu uităm niciodată cine suntem şi să ne aducem aminte de particularităţile noastre. Să ne purtăm costumele populare nu din naţionalism, ci din mândrie, pentru că suntem unici”, susţine Petru Chirica.

Comentarii

WORDPRESS: 0