Prima paginăSocial

Hoții minori fură în plin centrul Romanului. Legea nu îi pedepsește, ci îi lasă în libertate

Hoții minori fură în plin centrul Romanului. Legea nu îi pedepsește, ci îi lasă în libertate

Dimensiune text

 

Subiectul infractorilor care „își fac veacul” pe străzi și „îi fac la buzunare” pe cei care merg la cumpărături în centrul orașului a revenit ca temă de discuție în spațiul public, după ce, din nou, numărul infracțiunilor de furt din poșete sau autoturisme a crescut. Reprezentanții instituțiilor de ordine și siguranță publică spun că numărul crescut al furturilor se explică prin faptul că, în această perioadă de sărbători, cetățenii au asupra lor mai mulți bani pentru cumpărăturile de sezon din luna cadourilor. Ultimele controale și capturi arată, în schimb, că furturile sunt comise de minori, iar aceștia, chiar dacă sunt prinși, nu pot fi condamnați, ci sunt eliberați. Doar părinții sunt amendați, dar nimeni nu-i constrânge să plătească amenzile.

Reprezentanții Poliției Locale spun că numai într-o zi au prins trei minori care furau în zona centrală a orașului, doi fiind prinși asupra faptului și unul fiind identificat cu ajutorul camerelor de luat vederi.

„În centrul orașului, unde se comit cele mai multe infracțiuni de acest fel, există permanent un echipaj cu doi polițiști locali care monitorizează zona, pentru a descuraja furturile și tâlhăriile. În numai o zi, trei persoane, toate minore – deci nu răspund în fața legii -, au fost prinse de Poliția Locală și predate Poliției Roman pentru continuarea demersurilor legale. Pe 4 decembrie, la ora 11.00, două minore, de 12 și 13 ani, au fost prinse de polițiștii locali după ce au furat din buzunarul hainei unei persoane care mergea pe strada Oituz un telefon Samsung J3. Polițiștii locali le-au predat Poliției Roman pe cele două infractoare, pentru ca instituția abilitată să ia măsurile prevăzute de lege. În aceeași zi, în jurul orei 13.45, pe camerele video de supraveghere a fost identificată o altă minoră, de 12 ani, care, în dreptul cofetăriei Tosca, a furat un portofel din rucsacul unei tinere. Imaginile au fost predate Poliției Roman pentru a se constitui probă la dosar”, au declarat reprezentanții Primăriei municipiului Roman.

Legea nu îi pedepsește pe minori, pentru că legiuitorii au stabilit că un copil nu poate răspunde penal. De fiecare dată când aceştia au fost depistaţi săvârşind infracţiuni, au fost conduşi la sediul Poliţiei municipiului Roman pentru continuarea cercetărilor, însă nu s-a putut lua măsura reţinerii, din cauza faptului că au mai puţin de 14 ani. În schimb, părinţii acestor minori au fost sancţionaţi contravenţional pentru nesupravegherea minorilor şi sunt cercetaţi penal pentru rele tratamente aplicate minorilor. Și cam atât.

„Conform Codului Penal, persoanele minore nu pot fi trase la răspundere pentru faptele lor, singura măsură ce poate fi luată de Poliția Română fiind aceea de amendare a tutorelui, însă minorii sunt eliberați în aceeași zi, după ce sunt luate declarațiile. Până la modificarea legii de către Parlament sau de Guvern, pentru a avea un climat de ordine și siguranță în oraș, conducerea Poliției Locale și cea a Primăriei municipiului Roman fac apel la cetățeni să-și protejeze cât mai bine bunurile și, în același timp, să dea dovadă de spirit civic atunci când văd că semeni de-ai lor pot pica victime ale acestor infractori. Dacă martorii nu pot să atenționeze posibila victimă sau să intervină pentru a preveni furtul, atunci aceștia sunt rugați să sune imediat la numărul gratuit 0233.984 sau 112 sau să se adreseze patrulelor Poliției Locale sau ale Poliției Roman”, mai spun reprezentanții Primăriei municipiului Roman.

Persoanele minore cu vârste de la 14 la 16 ani răspund penal doar dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău şi şi-au dat seama de consecinţele lui. În funcție de gravitatea faptei, de multe ori și acești minori sunt cercetați tot în stare de libertate.

Situația de la Roman nu este deloc diferită de alte orașe din țară, pentru că legea este aceeași și rețelele de persoane dubioase care îi trimit pe acești copii la furat funcționează după aceleași principiu: teroare printre oameni, pentru că legea le permite. Deși sutele de fapte din întreaga țară, sutele de articole din presă, miile de oameni păgubiți – toate ar trebui să atragă atenția parlamentarilor despre importanța modificării legii, în sensul de a găsi o soluție modernă pentru a nu-i mai lăsa pe acești copii pe străzi, la furat, grijile legiuitorilor nu au fost și nu sunt îndreptate către nevoile imediate ale cetățenilor, cea mai importantă fiind siguranța.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • van kiparos 4 ani

  Amenzi usturatoare tutorilor , iar daca nu le achita , puscaria , si veti vedea cum se linistesc „bagabontii”.In cazul in care minorul nu are un tutore , la o institutie …de educare.

 • Foarte bun paragraful de incheiere al articolului dvs. Intr-adevar, acestea sunt prioritatile legislative care ar trebui sa existe pe agenda Parlamentului si nu legile justitiei, care sunt de fapt doar expresia luptei pentru putere intre cercurile de interese de la varf, ai caror membri nu circula pe strada, sa-si expuna jafului pretioasele personalitati si portofele. Statul s-a derobat de problemele infractiunilor infaptuite de minori, deoarece tratarea acestora cu responsabilitate ar presupune spatii de cazare in arest adecvate, supraveghere adecvata, consiliere si, bineinteles, tragerea la raspundere in mod concret si aplicat a apartinatorilor, toate presupunand cheltuieli, care insa au fost reduse. Banii au fost dirijati spre pensiile speciale ale nomenclaturii si pensiile enorme ale varfurilor aparatului represiv, care insa au pasat raspunderea, in modul in care am aratat mai sus. Dar de ce platesc cetatenii impozite? Nu ca sa fie protejati de stat? Fiindca ia-ti fa tu, cetatean pagubit, dreptate cu o scatoalca asupra minorului hot, sa vezi ce complicatii ai cu legea, sa vezi cum iti sar in cap si organizatiile pentru apararea drepturilor copilului! Ce constatam de cca 20 de ani? Ca acesti minori sunt trimisi la furat de proprii parinti, care stiu ca nu exista nici un risc si profita de asta. Ca legile apara hotia si pe hoti, iar nu cetateanul. Ca oamenii organelor de ordine din strada, de la baza (agenti de politie, padurari etc.) isi fac de fapt singuri probleme daca aplica legea, astfel incat se intorc cu spatele. Situatia nu este inca foarte grava, fiindca grosul infractorilor, dupa ce isi fac mana in Romania (cum e cazul din articol), pleaca in tari straine, unde prada e mai bogata. Dar daca ar fi returnati in masa, sa ne fereasca Dumnezeu. Daca situatia continua asa, sa nu ne miram cum curentele extremiste castiga teren.

 • Dacă legea nu vă dă voie, faceți altceva util (pentru leafă …) Verificați dacă părinții muncesc …avem deficit de forță de muncă puneți afișe la magazine cu :
  -Cerșitul interzis
  -Nu dați bani cerșetorilor
  -Atenție la buzunare
  Aveți și rol de educare(verificați de ce copiii nu sunt la școală …)

 • Am lasat, in 07 12 2107, un comentariu, onest si de bun simt (parerea mea) care nu a aparut. S-a reinfiintat cumva cenzura?

 • Degeaba li se dau amenzi parintilor,oricum sunt plecat in strainatate cel mai probabil tot la furat ca si copiii lor.Parintii,nu platesc amenda iar copiii lor raman nepedepsiti continuand furtul.Nu mi se pare corect ca parintii sa-si izoleze copiii in case din frica de a nu fi speriati,batuti sau furati.Haideti sa nu ne mai gandim ca sunt doar niste ”copii”,generatia din ziua de azi a devenit un pericol public,lasand alti tineri,batrani sau chiar copii mai sensibili cu traume. Consider ca trebuie redeschise acele scoli de corectie si sa se schimbe legea privind varsta de pedeapsa,mai nou ;copiii’ te pot si omora pe strada fara nicio remuscare

 • Parintii ii trimit la furat,,,nu sunt straini de ce fac plodurile lor,asta este clar.Cu siguranta au discernamant si stiu ca cefac este rau,dar trebuie sa aduca bani acasa ,ca alt fel primesc corectia de la parinti….Nu pot fi inchisi,arestati? Foarte bine sa se modifice legea,asa cum modifica guvernul legile care nu le convin,dupa bunul lor plac si sa se infiinteze Tribunale ptr. Minori si Inchisori ptr.minori,este cazul si ingrijorator ce se intampla,,,la ora actuala acestia suntmai periculosi de cat adultii.Tot mai multe cazuri de furturi cu minori,omoruri infaptuite de minori,batai,injurii,umilinte indurate de profesori in fiecare zi,aproape din partea minorilor.Ma intreb pana cand ,noi cetatenii acestei tari ,trebuie sa suportam aceste mizerii,domnilor guvernanti,parlamentari?Pana cand,viata ,banii si bunurile noastre trebuie sa ne fie puse in pericol?