Horia Mihail și „Pianul călător”, din nou în concert la Roman în luna mai

HomeCultural

Horia Mihail și „Pianul călător”, din nou în concert la Roman în luna mai

Sala mare de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Roman este din nou gazdă, în această lună, a unui recital extraordinar oferit de pianistul Horia Mihail, în cadrul celei de-a XIII-a ediții a turneului național „Pianul Călător”, care se desfășoară în luna mai.

Pianistul Horia Mihail revine cu un turneu naţional… norocos, al 13lea din seria evenimentelor ce poartă numele Pianul Călător, încă din 2011. Anul acesta, cei care vor veni în sălile de concert vor asculta recitaluri parcurse de un fir roşu inspiraţia folclorică din cele mai neaşteptate colţuri ale Europei. Turneul Național Pianul Călător, ediția a XIII-a, începe, de această dată, internațional, cu un concert la Londra, care va avea loc pe data de 4 mai. După concertul din capitala Marii Britanii, pianistul Horia Mihail își continuă traseul în țară, trecând, în acest an, prin Alba Iulia, Deva, Brașov, Iași, Roman, Bârlad, Caracal, cu un concert final la București, la Sala Radio. Sunt orașe în care a mai cântat de multe ori în acești ani, publicul așteptând turneul an de an cu interes, mai ales că fiecare ediție are o altă temă. Cea de anul acesta, «o ediție cu noroc», cum îi spune artistul, este inspirată din… folclor”, arată invitația lansată de organizatori.

Compoziții inspirate de folclor

De peste un deceniu, Pianul Călător ajunge în orașele din România. De-a lungul timpului, am încercat să prezint publicului programe cât mai interesante. Dacă la început a fost Franz Liszt, de-a lungul anilor am ales o muzică cât se poate de variată și interesantă: de la clasicii Mozart și Beethoven, la romanticul Chopin, de la vals, la miniaturi care îndeobște sunt prezentate ca bis. Pentru această ediție am ales compoziții inspirate de folclor. Dacă publicul nostru este familiarizat cu influențele folclorului românesc, m-am gândit să propun o scurtă călătorie europeană, pornind din Banat cu o destinație aflată tocmai în cealaltă parte a continentului și o revenire acasă la teme muntenești sau moldovenești. Sunt convins că cei ce vor alege să participe la acest al treisprezecelea Pian Călător se vor bucura de un program variat, extrem de interesant”, afirmă pianistul Horia Mihail.

În ultimii 13 ani, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns, susţinând peste 200 de concerte. Acum, cele cinci piane călătoare puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate comunităților din Caracal, Deva, Alba Iulia, Tulcea și Roman. Programul acestei ediții porneşte de la celebrele Dansuri româneşti de Bartok şi va continua cu alte compoziții inspirate din folclor din creaţia lui Schubert, Chopin, Grieg, Glinka, Dvorak, Ravel, Brahms, Brediceanu şi Dan Dediu.

În luna mai, pianistul urmează a susține recitaluri în nouă orașe. La Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman, Horia Mihail va concerta joi, 18 mai, la ora 19:00. Printre sponsorii principali ai manifestării culturale naţionale sunt şi oamenii de afaceri romaşcani Cristina şi Sorin Chiriac, „părinţii” brandului Sense, lansat de firma Caremil din Roman. 

Programul muzical al concertului va include: Bartok – Șase Dansuri Populare Românești, Sz. 56; Schubert – Hungarian Melody, în si minor, D.817; Chopin – Patru Mazurci op. 33; Grieg – Improvizații pe două cântece populare norvegiene, op. 29; Glinka – Nouvelles Quadrilles Francaises; Dvorak – Scottish Dances, op. 41; Ravel – Alborada del Gracioso; Brahms – Variațiuni pe un cântec maghiar, op. 21 nr. 2; Brediceanu – Dansuri populare românești; Dediu – Hora din Moldova.

Itinerarul acestei ediții a turneului „Pianul Călător” va cuprinde orașele: 4 mai – ICR Londra; 7 mai, ora 19 – Alba Iulia, Sala Principia; 8 mai, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte; 9 mai, ora 19 – Brașov, Sala Patria; 17 mai, ora 19 – Iași, Sala Unirii; 18 mai, ora 19 – Roman, Casa de Cultură; 19 mai, ora 20.30 – Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu; 29 mai, ora 19 – Caracal, Teatrul Național; 30 mai, ora 19 – București, Sala Radio.

Biletele pentru concertul de la Roman vor fi disponibile la secretariatul și casa de bilete ale Casei de Cultură. „Pianul Călător” este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociaţia Culturală Accendo.

Despre Horia Mihail

Horia Mihail a debutat la 10 ani, la Braşov, unde a cântat „Concertul în Re major” de Haydn. A urmat cursurile Universităţii din Illinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi din străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura „Romanian Piano Trio”, a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee „Stradivarius”. Începând din 2009, Horia Mihail este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte la turnee la Roma (2009), Shanghai (2010) şi Varna (2011). S-a implicat în proiectele „Pianul Călător”, „Duelul Viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi „Flautul de aur”.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0