Horia Mihail și „Pianul călător” ajung din nou la Roman, la începutul lunii mai

HomeCultural

Horia Mihail și „Pianul călător” ajung din nou la Roman, la începutul lunii mai

 

 

Romașcanii sunt invitați să participe la cea de-a IX-a ediţie a turneului naţional „Pianul Călător” susţinut de unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului: Horia Mihail. Concertul din Roman din cadrul turneului va avea loc marţi, 7 mai, de la ora 19:00. Printre sponsorii principali ai manifestării culturale naţionale sunt şi oamenii de afaceri romaşcani Cristina şi Sorin Chiriac, „părinţii” brandului Sense, lansat de firma Caremil din Roman. Biletele s-au pus în vânzare la casa de bilete a Casei de Cultură, la preţul de 15 lei de persoană.

Turneul 2019 „Pianul călător”

Anul 2019, anul ediției a noua, este rezervat clasicismului vienez. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic, Haydn, Mozart si Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare sunt încredințate comunităților din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia și Roman, dar drumul lor a fost mai lung și a trecut prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert, uneori fără să se oprească mai mult de o seară.

Am ajuns în anul 2019, și Horia Mihail a optat pentru o incursiune în clasicismul vienez, invitându-ne să ascultăm Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart si celebra Sonata Appassionata nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.

„Este un moment de pasaj, dar, în același timp, reflectă faptul că revenirea periodică asupra repertoriului clasic este esențiala pentru un pianist de anvergură, chiar dacă, uneori, tradusă în cuvinte, povestea unui astfel de recital nu este, poate, la fel de savuroasă ca povestea unui recital romantic. Iar «cheia clasică» a lui Horia Mihail este, cu siguranță, una incitantă, plină de relief”, se arată în prezentarea turneului din acest an.

Despre Horia Mihail

Horia Mihail a debutat la 10 ani, la Braşov, unde a cântat „Concertul în Re major” de Haydn. A urmat cursurile Universităţii din Illinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi din străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura „Romanian Piano Trio”, a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee „Stradivarius”. Începând din 2009, Horia Mihail este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte la turnee la Roma (2009), Shanghai (2010) şi Varna (2011). S-a implicat în proiectele „Pianul Călător”, „Duelul Viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi „Flautul de aur”.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0