Prima paginăActualitateRoman

Hidrocentrala Roman, o promisiune devenită certitudine

Dimensiune text

Miercuri a fost inaugurată microhidrocentrala de pe râul Moldova n la eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice şi societăţilor comerciale. Primarul Leoreanu a fost felicitat de toţi cei prezenţi pentru curaj şi perseverenţă. Investiţia a fost realizată cu fonduri europene şi este una dintre puţinele investiţii de acest tip din ţară.

MHC 02Miercuri, 24 septembrie, microhidrocentrala de pe râul Moldova a fost inaugarată în cadrul unui eveniment la care au participat zeci de invitaţi. Inaugurarea acestui obiectiv a început cu un ceremonial religios susţinut de PS Ioachim Băcăuanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi un sobor de preoţi ortodocşi şi romano-catolici. Printre cei care au ascultat slujba de mulţumire au fost funcţionari ai Primăriei Roman, consilieri locali, şefi ai instituţiilor descentralizate, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii Neamţ, colaboratori ai administraţiei locale, reprezentanţii firmelor care au lucrat la proiectarea şi construirea microhidrocenteralei, dar şi cetăţeni din Roman şi Cotu Vameş care au profitat de faptul că accesul la obiectiv a fost permis pentru toată lumea şi au văzut de aproape microhidrocentrala.

„Perseverenţa primarului, a Consiliului Local, a romaşcanilor, a dus la realizarea unor obiective care par imposibile”

„În general, când vorbim de curentul electric vorbim despre lumină. Și, de aceea, rugăciunile noastre de astăzi le-am axat pe ceea ce a dat Dumnezeu şi a creat întâi: lumina. Dumnezeu, prin cuvânt, a spus: «Să fie lumină!» şi s-a făcut lumină. Și, după aceea, la împlinirea vremii, omul a fost creat din nou ca să fie lumina lumii. Și Hristos a venit în lume ca să lumineze calea celor dintru întuneric. Aceasta este o zi importantă pentru urbea muşatină, pentru că se adaugă încă o lumină în panoplia celorlalte realizări care s-au făcut în ţinutul acesta”, a spus PS Ioachim Băcăuanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Înaltul prelat a lăudat autorităţile locale pentru acest proiect şi pe toţi cei care au ajutat administraţia locală în realizarea microhidrocentralei, spunând că este „lucrarea tuturor, lucrarea lui Dumnezeu”.

„Este un eveniment deosebit pentru judeţul Neamţ. Pentru mine, este o bucurie dublă: în urmă cu 30 de ani, am reuşit să ridic şase microhidrocentrale pe teritoriul judeţului Neamţ, dar niciuna în zona Romanului, toate au fost în zona de munte. De fiecare dată când văd un astfel de obiectiv ridicat, îmi creşte inima de bucurie”, a declarat inginerul electronist Gheorghe Neculae, subprefectul judeţului Neamţ. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dan Manoliu, a afirmat: „S-a realizat aici un lucru care, atunci când a apărut ideea, părea aproape imposibil. Dar perseverenţa primarului, a Consiliului Local, a romaşcanilor, a dus la realizarea unor obiective care par imposibile. Transmit salutul şi felicitările preşedintelui Consiliului Judeţean, romaşcan şi el, şi mândria că s-a reuşit ridicarea acestei microhidrocentrale”.

„Unul dintre puţinele obiective hidroenergetice din ţară realizate şi terminate”

MHC 07Deputatul de Roman şi Ion Creangă Elena Udrea, prezentă la eveniment, a declarat: „Acest moment este o dovadă că omul sfinţeşte locul. Domnul primar Leoreanu, aici, la Roman, cu resurse puţine, a reuşit să facă lucruri pe care alţii nu le-au făcut în oraşe cu resurse mult mai mari. Dar el a avut şi sprijinul romaşcanilor, de fiecare dată. Asta arată că este un om iubit şi că sunteţi, cu toţii, ca o mare familie. Relaţia dintre romaşcani, conducerea oraşului, biserică – întotdeauna Episcopia a fost alături de comunitate, în toate momentele – duce la prosperitate”, a afirmat Elena Udrea. Deputatul de Roman a apreciat că primarul municipiului Roman că este un om care lasă lucruri în urma lui şi că întreaga ţară are nevoie de oameni, de lideri capabili să facă ceva.

Reprezentantul firmei de proiectare a dezvăluit faptul că a fost o plăcere să lucreze cu Primăria Roman, pentru că aceasta a fost un client hotărât, care ştie ce vrea. „Este unul dintre puţinele obiective hidroenergetice din ţară realizate şi terminate şi care noi sperăm să-şi atingă cât mai repede parametrii de funcţionare”, a precizat Dan Covăceanu, inginer constructor proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice din România, responsabil de proiectarea microhidrocentralei. Ioan Careja, directorul general al societăţii Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, a felicitat autorităţile pentru această investiţie ambiţioasă şi a ţinut să mulţumească membrilor echipei sale, care au făcut posibilă inaugurarea în termenii prevăzuţi în contract.

Investiţie în valoare de 25.895.880 lei

Primarul municipului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, a mulţumit primarului comunei Horia şi Consiliului Local Horia pentru sprijin – deoarece o parte din terenul pe care s-a construit centrala hidroelectrică a fost concesionat de la comuna Horia. Primarul Leoreanu a dezvăluit cum s-a materializat visul unei hidrocentrale pe râul Moldova. „Acest proiect s-a născut prin iarna anului 2008, la o măsuţă dintr-un birouaş în care eram prezenţi eu, actualul city-manager Ovidiu Bojescu, domnul Luca Lovadina – un italian deja romaşcan de-al nostru – domnul Tartacan, un inginer de la Piatra Neamţ, care a lucrat în domeniu. În campania pentru alegerile locale am anunţat acest proiect; unii au crezut mai puţin în el, alţii deloc şi câţiva au crezut cu putere”, a povestit Laurenţiu Dan Leoreanu care a fost originea acestei investiţii.

Microhidrocentrala de pe râul Moldova a fost realizată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial: Creşterea Competitivităţii Economice. Contractul de finanţare s-a semnat pe 14 decembrie 2011, iar pe 7 mai 2012 s-a semnat contractul de lucrări între Primăria Roman şi firma Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, contract în valoare de 22.210.674,52 lei. Valoarea totală a investiţiei a fost de 25.895.880 de lei, din care doar 1.508.160 de lei au reprezentat contribuţia Primăriei Roman.

Energia electrică produsă de microhidrocentrală va asigura iluminatul public în municipiul Roman. Energia anuală pe care o va produce centrala hidroenergetică va fi de 3 GWh/an. Autorităţile locale au deja noi planuri pentru zona nou-creată: acumularea de apă, în lungime de aproximativ 800 de metri, va deveni bază de agrement acvatic.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • curios 7 ani

    Era bine oare daca circulau masini pe dig?