Hernia de disc. Intervenţie chirurgicală VS. Kinetoterapie

HomeSanatate

Hernia de disc. Intervenţie chirurgicală VS. Kinetoterapie

 

hernieExistă puţină lume care să nu fi auzit de hernia de disc, dar, oare, dintre cei care au auzit, câţi ştiu şi ce înseamnă? Specialistul kinetoterapeut Andreea Broască, ne explică ce este hernia de disc şi cum poate fi tratată aceasta.

„Hernia de disc este o afecţiune a coloanei vertebrale. Ca să înţelegem mai bine, coloana vertebrală este formată din mai multe corpuri vertebrale, fiind separate de către un disc intervertebral. Acesta este format dintr-un inel fibros care înconjoară un nucleu pulpos. Hernierea unui disc este reprezentată de ruperea (completă sau incompletă) a inelului fibros şi migrarea nucleului pulpos. Această afecţiune poate apărea ca urmare a înaintării în vârstă, existenţa unor accidentări, activităţi cu risc crescut de dezvoltare a herniei – precum adoptarea poziţiei şezând pe o perioadă lungă de timp, ridicarea de obiecte grele sau, chiar, aplecări frecvente. Această afecţiune se întâlneşte în deosebi la sexul masculin, mai ales în zona lombară.

Din fericire, această afecţiune este tratată cu succes fără a apela la chirurgie. Tratamentul conservator impus de către un kinetoterapeut poate ajuta pacientul să depăşească perioada critică. În funcţie de severitatea problemei, specialistul kinetoterapeut urmăreşte să readucă pacientul la o formă fizică bună prin gimnastică medicală, reeducare posturală globală, tehnici manuale sau diferite tehnici antalgice. Există şi cazuri de hernie de disc în care se recurge la intervenţia chirurgicală. Dar, mai devreme sau mai târziu, rolul unui specialist kinetoterapeut nu poate fi înlăturat din perioada de recuperare propriu-zisă.”

Andreea Broască, specialist kinetoterapeut NeoKINETIC (str. Cuza Vodă, bl. 6A, Roman, Neamţ, tel. 0333 108 388)
Studii: Kinetoterapie în afecţiunile aparatului locomotor (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, promoţia 2014)
Kinetoterapie şi motricitate specială (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, promoţia 2012)

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0