Prima paginăSport

HCM Roman revine în cupele europene după o pauză de şapte ani

Dimensiune text

Echipa romaşcană va întâlni Skuru IK, în turul al treilea al Cupei Cupelor, ambele meciuri, tur şi retur, urmând a se disputa în Sala Sporturilor din Roman. Partidele vor avea loc sâmbătă şi duminică, 15 şi 16 noiembrie, cu începere de la ora 17.

HCM Roman, ocupantă a locului al cincilea în campionatul 2013-2014 al Ligii Naţionale şi finalistă în Cupa României, va juca în turul al treilea al Cupei Cupelor cu formaţia suedeză Skuru IK. Echipa romaşcană, pregătită de antrenorii Florentin Pera şi Viorel Lazăr, va susţine ambele meciuri pe teren propriu, în 15 şi 16 noiembrie, cu începere de la ora 17. Aceste meciuri fac parte dintre cele pentru calificarea în faza optimilor de finală.

În 2007, HCM Roman a jucat semifinală în Challenge Cup şi a ratat calificarea în finală, din cauza numărului de goluri mai mare (19-23, 24-20) înscrise în deplasare de adversara sa, Naisa Nis (Serbia). Din echipa de atunci a Romanului a mai rămas în actuala formaţie doar Carmen Stoleru, căpitanul HCM.

Trei prezenţe în cupele europene ale echipei suedeze

Skuru IK 01 - echipaSkuru IK a participat în sezonul trecut competiţional continental în Cupa EHF, concurs în care a ajuns până în faza optimilor de finală. A fost scoasă din cursă de către echipa Dinamo Volgograd Rusia, formaţia scandinavă pierzând ambele meciuri. Cel mai bun rezultat al echipei suedeze în cupele europene a fost calificarea în sferturile de finală ale Challenge Cup în sezonul 2002-2003. A mai jucat în City Cup în sezonul 1997-1998, până în optimi. În precedentul campionat naţional al Suediei, Skuru IK a încheiat pe locul al treilea, la un punct diferenţă de a doua clasată şi la nouă de prima. Lotul echipei Skuru IK are în componenţă doar jucătoare de naţionalitate suedeză. Componenţa lotului este următoarea: Hanna Ahlen, Isabella Bengtsson, Linnea Claeson, Hana Karin Daglund, Nathalie Fernandez Milsson, Emma Hawia-Svensson, Lina Hawia-Svensson, Hanna Hellstrom, Kristin Nordstrom, Bodil Norrbom, Madeleine Ostlund, Hedwig Owe, Julia Parling, Agnes Rutqvist, Jenny Sodren, Sanna Stolperud, Carin Stromberg, Sandra Wrede.

„La prima vedere, adversara nu este din categoria celor mari. Nici nu ştim prea multe despre ea. Conducerea tehnică a echipei noastre se va interesa despre valoarea formaţiei suedeze. Trebuie să ne descurcăm. Va fi o experienţă nouă pentru noi”, a afirmat, imediat după tragerea la sorţi, Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Lotul HCM Roman

HCM lot 02

– Andreea Polocoşer – portar (născută în 15.06.1991 la Suceava)

– Paula Vişan Teodorescu – portar (nascută în 26.03.1984 la Focşani)

– Viktoria Timoshenkova – portar (născută în 04.11.1983 la Liov, în Ucraina)

– Ana Maria Horobeţ – extremă dreapta (născută în 04.10.1985 la Galaţi)

– Raluca Iuliana Agrigoroaei – pivot (născută în 19.07.1983 în Bacău)

– Ana Maria Iuganu – extremă stînga, inter (născută în 25.02.1990 la Roman)

– Carmen Dumitriţa Stoleru – inter, centru, extremă – căpitanul echipei (născută la 11.10.1986 la Piatra Neamţ)

– Oana Alina Chitacu – extremă dreapta (născută în 12 august 1986 la Odobeşti, Vrancea)

– Elena Daniela Băbeanu – inter stânga, centru (născută în 18.11.1988 la Râmnicu Vâlcea)

– Gabriela Mihalschi – inter stânga (născută la Tîrgu Neamţ în 22.07.1987)

– Diana Druţu (născută la Galaţi în 01.05.1987)

– Jasna Toskovic – inter dreapta (născută în 16.03.1989 la Podgorica, Muntenegru)

– Lăcrămioara Cîlici – extremă stânga (născută în 16.08.1990 la Galaţi)

– Mirela Vîlcu – pivot (născută în 05.05.1991 la Galaţi)

– Anca Caramalău – pivot (născută în 26.12.1997 în Bacău)

– Daniela Crap – inter (născută în Bacău, în 27.09.1984)

– Radostina Stefanova Genkova – extremă (născută în 12.09.1984)

27 aprilie: finală dominată de miză

HCM Roman a început ediţia din acest an a Cupei României cu o victorie la scor în optimi, 26-19 (15-8) cu Dunărea Brăila. A urmat sfertul de finală cu Știinţa Bucureşti, câştigat categoric de handbalistele romaşcane, cu 31-17 (12-8). În meciul semifinal, HCM Roman, a învins sâmbătă, 26 aprilie, SCM Craiova, cu 24-20 (14-9), în Sala Sporturilor din Târgovişte, realizând, astfel, cel mai mare rezultat din istoria clubului. Cu această victorie, HCM Roman şi-a asigurat şi prezenţa în cupele europene.

cupa romaniei 01

Echipa feminină de handbal a Romanului a obţinut locul secund în cea de a doua competiţie internă, Cupa României, în 27 aprilie. Formaţia pregătită de Florentin Pera şi Viorel Lazăr a pierdut mai mult decât onorabil, 21-23 (8-11), finala cu cea mai bună echipă din ţară: HCM Baia Mare. A fost o finală dominată de miză, încrâncenată şi plină de eliminări.
HCM Roman a început meciul cu trac şi a plătit pentru acesta. În minutul 15, HCM Baia Mare conducea cu 5-0. Paula Ungureanu a apărat tot în poarta maramureşeană şi a avut o prestaţie de excepţie, pe tot parcursul partidei. Practic, se poate spune că ea a învins Romanul. Horobeţ a fost cea care a spart gheaţa pentru Roman după 16 minute şi 5 secunde de la începerea meciului. În minutul 20 era 8-2 pentru Baia Mare. Imediat, Iuganu, cea mai bună din tabăra romaşcană, a deschis seria celor şapte goluri pe care avea să le marcheze până la finalul partidei, printr-o execuţie tehnică rarisimă, boltă peste Ungureanu. Între minutele 20 şi 25 s-au înscris cele mai multe goluri, scorul ajungând la 10-8 pentru Baia Mare, pe fondul unei reveniri puternice a romaşcanelor. Finalul primei părţi s-a caracterizat prin dârzenie şi prin ieşirea în prim plan a arbitrilor Constantin Din şi Sorin Dinu. În minutul 29, HCM Roman se afla în triplă inferioritate numerică, una dintre eliminări fiind dictată din cauza protestelor, dar a reuşit să scape doar cu un gol până la pauză, 8-11, datorită intervenţiilor Paulei Vişan, cea care a înlocuit-o pe Tereza Tamaş.

cupa romaniei 02

Situaţia se inversează în partea secundă a meciului, când HCM Baia Mare ajunge în triplă inferioritate numerică. Handbalistele romaşcane nu reuşesc să profite de momentul favorabil, iar partenerele de întrecere se distanţează la şase goluri în minutul 39, 10-16. Reuşitele Anei Iuganu şi ale Danielei Crap menţin, în continuare, HCM Roman în meci, 18-21 în minutul 55. Soarta partidei este decisă după ce se înregistrează cea de a opta bară în contul Romanului, în vreme ce băimărencele înscriu de două ori, 18-23 în minutul 58. Romanul mai înscrie de trei ori şi finala Cupei se încheie cu 23-21 pentru Baia Mare.

Aprige pe teren şi deloc îngăduitoare cu adversarele, jucătoarele din cele două echipe s-au îmbrăţişat la finalul meciului, în aplauzele spectatorilor, felicitându-se reciproc. Pentru HCM Roman au jucat atunci: Pîslaru, Vişan – Iuganu (7 goluri, 3 din 7 metri), Horobeţ (4), Crap (4, 2 din 7 metri), D. Băbeanu (3), Stoleru (1), Pavăl (1), Agrigoroaei (1), Genkova, Druţu, Bokaric, Chitacu.

Onoare pentru Roman. „Acum jucăm, de fapt, în cupele europene”

Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul Romanului, a afirmat, după finala Cupei, printre altele: „A fost un eveniment de mare onoare şi de mare responsabilitate finala Cupei României. Unul care ridică Romanul sus de tot. Deocamdată, în handbalul feminin, capitala Moldovei este Romanul. Echipa a dat dovadă de mare tărie şi m-am simţit mândru că sunt romaşcan. A fost o premieră pentru Roman să joace pentru locul I în Cupa României. Baia Mare este o maşină de handbal. Este o palmă şi pentru cârcotaşi acest frumos rezultat al Romanului. Pentru cei din Baia Mare ar fi fost doliu dacă ar fi câştigat Romanul”. Cu puţin timp înainte de meciurile cu Skuru, preşedintele de onoare al HCM a spus: „Romanul joacă, de fapt, acum în cupele europene. Competiţia numită Challenge Cup, la care a participat HCM Roman în 2007, este una provocatoare, similară cu Intertoto de la fotbal. HCM Roman reprezintă România, în 2014, deplin, în cea de a doua competiţie continentală. Vor fi meciuri dificile cu reprezentanta Suediei, o echipă robustă, disciplinată, serioasă şi pragmatică. Poate că nu are veleităţi tehnice. Noi trebuie să ne pregătim foarte bine şi să ne calificăm în faza următoare”.

„În faza de atac au joc simplu şi exact”

Pera FlorentinFlorentin Pera se află la prima sa încercare ca antrenor de echipă de club în cupele europene, dar are experienţă în ce priveşte meciurile internaţionale din postura de antrenor secund la echipa naţională.

„Mă bucur pentru că HCM Roman a reuşit, în premieră, să joace o finală de Cupa României. Ne-am dorit din tot sufletul să o şi câştigăm, chiar dacă am întâlnit un adversar foarte valoros şi cu un buget mare. A fost o finală frumoasă, cu orgolii. Cu puţină şansă, puteam furniza marea surpriză. Am avut mare ghinion cu barele. Să fi avut măcar 50 la sută, între bare, aruncările în bară şi situaţia era alta. Fetele s-au dăruit, n-au cedat nici un moment, indiferent de scor şi de ce se întâmpla pe teren. Este meritul lor, le felicit şi le mulţumesc. Au dat totul. Pe de altă parte, este extraordinar pentru echipa noastră că am reuşit să ne calificăm în cupele europene înainte de se disputa faza play-off a campionatului. Muţumesc acestor suporteri care ne-au încurajat în permanenţă şi ne-au făcut meciurile mai uşoare”, spunea antrenorul Florentin Pera după finala Cupei României.

Înainte de „dubla” cu Skuru, tehnicianul este şi precaut, şi optimist: „Meciurile cu echipa suedeză sunt foarte importante pentru noi, având în vedere că HCM Roman joacă pentru prima oară în această competiţie. Echipa noastră a reuşit, prin muncă şi unitate, să ajungă în această fază. Eforturile făcute până acum trebuie răsplătite prin calificarea în etapa următoare. Suedia este reprezentată de o echipă puternică, bine asigurată pe toate posturile. Jucătoarele au talie impresionantă şi sunt agresive, în sensul bun al cuvântului. În faza de atac au un joc simplu şi exact, în stil nordic, caracteristic. Ies repede din apărare şi înscriu uşor. Noi vom face tot ce ne va sta în putinţă să contracarăm. Fetele noastre sunt sănătoase şi aştept din partea lor jocuri pe măsura valorii şi a dorinţei suporterilor. Toată lumea trebuie să fie bucuroasă la finalul celor două partide. Am vizionat jocuri ale echipei adverse şi am analizat, împreună, cât s-a putut de bine, potenţialul acesteia. Se poate trece în etapa următoare a competiţiei. Am încredere în fete. De câte ori au fost meciuri importante, s-au mobilizat. Ne dorim să avem sprijin cât mai consistent din partea suporterilor şi să răspundem pe măsură. Este adevărat că sunt la prima mea experienţă în cupele europene şi mă bucur că, la 34 de ani, am reuşit acest lucru. În ce priveşte lotul, sunt mici probleme de sănătate şi am convingerea că pot fi remediate până la ora de începere a primului meci. Chiar dacă va mai fi vorba de vreo răceală, se vor ajuta între ele şi vom conlucra bine până la capăt. Pe de altă parte, ţin să-i contrazic pe cei care spun că vom avea o misiune uşoară. Mentalitatea nordică este una care exclude superficialitatea, indiferent de condiţii şi de adversar. Au câteva jucătoare foarte valoroase. Anul trecut, au fost eliminate de Dinamo Volgograd, după ce au şi condus pe terenul acesteia. Și noi am reuşit jocuri bune cu echipe de top. Vrem, în primul rând, calificare, nu neapărat diferenţă mare pe tabela de marcaj. Trebuie să ţinem cont că sunt două meciuri şi să fim liniştiţi. Aşa vom obţine calificarea”.

„Să învingem de două ori”

Lucian Micu - viceprimarLucian Micu (viceprimar al Romanului, preşedintele HCM Roman): „Vor fi două meciuri foarte importante pentru clubul nostru. Este vorba de o competiţie europeană de rang înalt. Noi trebuie să ne concentrăm la maximum şi, astfel, să învingem de două ori. În consecinţă, să ne calificăm. Am încredere în conducerea tehnică a echipei şi în jucătoare că vor da dovadă de ambiţie şi dăruire şi că vor aduce o nouă satisfacţie publicului romaşcan. Este, pentru mine, o primă experienţă la acest nivel. Evident, sunt emoţionat de miza acestei duble manşe în Cupa Cupelor. În ce mă priveşte, am făcut tot ce este posibil pentru a organiza acest eveniment în condiţii cât mai bune. Vineri, echipa suedeză va ateriza pe aeroportul «Henri Coandă», de unde va fi preluată de un autocar, fiind însoţită de un delegat al Federaţiei Române de Handbal. În drum spre Roman, vor  lua prânzul în Buzău. Spre seară, vor ajunge în Roman. Transportul va fi plătit de clubul nostru. La fel va fi şi cu cazarea şi masa, mai ales că oaspeţii noştri au avut amabilitatea de a disputa ambele meciuri la noi. Urmează, în funcţie de ora sosirii lor, să programăm şedinţa tehnică şi orele la care se vor disputa antrenamentele. Pentru a le fi mai la îndemână, să nu fie distanţă mare între locul de disputare a meciurilor şi cel în care vor lua masa, am ales varianta cu cazarea la Hotel Zara. Nu ştiu dacă vor avea timp prea mult să viziteze Romanul, dar am inclus o trecere prin centrul oraşului şi o vizită la Arhiepiscopie. Ne vom pregăti cu mape de prezentare a oraşului. La intrarea pe teren, la meciuri, toate handbalistele din cele două echipe vor fi însoţite de fetiţe de la grupele de copii şi juniori de la Liceul cu Program Sportiv Roman”.

Turul al treilea din Cupa Cupelor

Celelalte patide din turul al treilea al Cupei Cupelor: Kuban Krasnodar (Rusia) – Midtjylland (Danemarca), HC Odense (Danemarca) – Randers HK (Danemarca), LK Zug Handball (Elveţia) – Sercodak Dalfsen (Olanda), Rail Cargo (Ungaria) – Zork Jagodina (Serbia), Zvezda Zvenigorod (Rusia) – Vistal Gdynia (Polonia), WHC Metalurg Skoplje (Macedonia) – Siofok KC Galerius Furdo (Ungaria), BNTU BelAZ Minsk (Belarus) – HSG Blomberg Lippe (Germania), Universitatea Jolidon Cluj – Radnicki Kragujevac (Serbia), Nordstrand HB Elite (Norvegia) – Tertnes Bergen (Norvegia), Byasen Trondheim (Norvegia) – Mecalia Atletico Guardes (Spania), Fleury Loiret Handball (Franţa) – ZRK Umag (Croaţia). Ultimele meciuri, retur, din această fază a Cupei Cupelor, se vor desfăşura, cel mai târziu, în 23 noiembrie.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0