Prima paginăActualitate

Gravide la vârsta copilăriei

Dimensiune text

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că lipsa educației sexuale face ravagii în rândul adolescentelor. Ca o consecință, numărul adolescentelor care, în loc să meargă ori să se bucure de copilărie și adolescență împreună cu prietenele, rămân însărcinate, a crescut îngrijorător. Peste 300 de adolescente au rămas însărcinate anul trecut, zece dintre acestea având vârste sub 15 ani. Medicii spun că, în multe cazuri, este vorba de sarcini nedorite.

 

 

Potrivit cadrelor medicale de la Maternitatea Spitalului Municipal de Urgență Roman, cazurile în care adolescente de 16 sau 17 ani vin la spital să nască au devenit din ce în ce mai frecvente. Cele mai multe adolescente care rămân însărcinate provin din mediul rural. Din păcate, condițiile de trai nu tocmai favorabile duc la adevărate tragedii, multe din adolescente fiind victime ale avorturilor spontane.

 

Lipsa educației sexuale poate ucide

 

Potrivit unei statistici întocmite de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, anul trecut au fost depistate 3.393 de gravide noi, din care 342 au fost adolescente cu vârste de până la 19 ani. Zece dintre adolescente au rămas însărcinate înainte de a împlini 15 ani. Medicii spun că, în multe din cazuri, este vorba de sarcini nedorite, astfel că o parte din adolescente aleg să facă avort. Altele ignoră pericolele pe care le implică o sarcină la vârste atât de fragede și-și pun viața în pericol.

papusa 2703Un astfel de caz s-a petreut chiar în cursul lunii martie 2013, când o tânără de 17 ani, însărcinată în cinci luni, fiind la a doua sarcină, a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvată, aceeași soartă având-o și fătul. Medicul Letiția Damoc, managerul Serviciului Județean de Ambulanță, declara, atunci, că adolescenta avea grave probleme cardiace și că a fost avertizată în mai multe rânduri că afecțiunile de care suferă ar putea s-o coste viața, în cazul în care ar rămâne însărcinată, însă ea a ignorat sfatul medicilor. Anul trecut, o adolescentă de 15 ani, din comuna Ion Creangă, a devenit mamă pentru a doua oară, iar în 2011 o adolescentă de 14 ani a uimit medicii după ce a devenit mamă pentru a doua oară, ea provenind dintr-o familie săracă, cu zece frați.

Din păcate, și numărul celor care apelează la cabinetele de obstetrică-ginecologie pentru avort a crescut. Anul trecut, în spitalele și cabinetele publice din județ s-au înregistrat 928 de avorturi, 590 dintre acestea fiind din mediul rural, iar în spitale și cabintele private s-au efectuat 471 de avorturi, din care 300 din mediul rural. Cele mai multe dintre acestea au fost avorturi incomplete. În ceea ce privește adolescentele cu vârste de până la 19 ani, 84 dintre acestea au cerut întreruperea sarcinii, în vreme ce alte 54 au suferit un avort spontan. „Este greu de stabilit cauza avorturilor spontane, pentru că trebuie luați în calcul factorii sociali, modul de viață sau vârsta gravidei. Printre posibilele cauze se pot afla stresul, munca fizică pe care gravidele o depun în timpul sarcinii, mai ales în mediul rural. În ceea ce privește vârsta tot mai scăzută a gravidelor, mai ales când ele rămân însărcinate până la vârste de 15 ani, aici e clar vorba de educația sexuală care lipsește cu desăvârșire. În aceste situații, principalii responsabili sunt părinții și școala, care ar trebui să se implice în educarea și supravegherea copiilor, lucru care nu se întâmplă”, a apreciat medicul Letiția Damoc.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • ilici 8 ani

    Nu va mai bateti capul pentru ca aceasta natie care a inpanzit Tera n-a reusit nimeni in lumea asta sa-i schimbe mentalitatea.De fapt ei din asta traiesc.

  • un romascan 8 ani

    nu ai cu cine face educatie,uitati-va de unde provin,aceste mame-copile,,,,,din mediul rural ,unde saracia este f.mare,incultura,prostia este tot la fel de mare,,,,provin din cele mai multe ori din familii dezorganizate,uneori cu parinti plecati in strainatate,sau parinti alcoolici,care nu au cum sa se ocupe de educatia acestora,inca de la nasterea lor,,,asa ca sa nu ne mai miram ca fetitele in loc sa se joace cu papusi ,devin mame mult prea devreme .