Prima paginăActualitateRural

Grădiniţe ilegale la sate

Dimensiune text

Lipsa apei curente şi grupurile sanitare necorespunzătoare lasă şcolile fără autorizaţie sanitară de funcţionare.

Cele mai multe dintre unităţile de învăţământ care nu îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare sunt grădiniţele. Autorităţile locale din mediul rural au pus la punct mai întâi şcolile coordonatoare, cu personalitate juridică. Școlile mici, în care învaţă elevi din clasele I-IV şi preşcolari, au fost lăsate de administraţia publică locală pe o listă în aşteptare. Inspectorii de sănătate publică nu s-au lăsat impresionaţi de distanţa faţă de şcoala de centru, ci au verificat dacă şi acestea au apă curentă şi grupuri sanitare.

Singura unitate şcolară din comuna Boghicea care nu a primit autorizaţie sanitară de funcţionare este şcoala din satul Căuşeni, intrată recent într-un program local de reabilitare. „Este o şcoală cu grupul sanitar aflat în afara clădirii. Anul viitor vom încheia lucrările de reabilitare la şcoală, aşa cum ne-am propus, care vor include şi construirea în interiorul acesteia a unor grupuri sociale moderne”, a precizat profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Dacă, la şcoala din satul Căuşeni, construcţia grupurilor sociale este prevăzută anul viitor, la şcolile din localităţile Avereşti şi Stejaru, din comuna Ion Creangă, autorităţile locale au finalizat în această vară construcţia unor grupuri sociale noi.

Citește și:   Percheziții DIICOT în Neamț. Procurorii urmăresc o rețea specializată pe înșelăciune, delapidare și evaziune fiscală

Deşi şcolile din satele Poiana Humei şi Gorun din comuna Oniceni sunt noi, construite în anul 2005, proiectul nu a prevăzut şi amenajarea unor grupuri sociale. Autorităţile locale au aşteptat în zadar fonduri de la stat pentru refacerea lor. Nici şcolile din localităţile Broşteni şi Țuscanii din Vale, comuna Bahna, nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare pentru anul şcolar 2013-2014. „Două unităţi şcolare din satele Broşteni şi Izvoare sunt în curs de obţinere a autorizaţiei de funcţionare. Pentru grădiniţele Băhnişoara, Țuscanii din Vale şi Izvoare, acest document va fi greu de obţinut în acest an, pentru că nu au sursă de apă în interiorul clădirilor. O altă problemă cu care ne confruntăm este calitatea apei pentru consum. La Izvoare, alimentarea cu apă se face din fosta reţea a CAP-ului din comună. În schimb, la Bahna avem un puţ propriu şi suntem nevoiţi să fim permanent cu ochii pe apă, pentru ca cei mici să fie în siguranţă”, a spus profesorul Constantin Popescu, directorul Școlii Gimnaziale Bahna.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • rom 8 ani

  DAR GRADINITA DIN TRAIAN?