Prima paginăSocialEducatie

Grădiniţe care încalcă legea

Dimensiune text

Inspectorii OPC au descoperit abateri în 15 grădiniţe din judeţul Neamţ.

În perioada 17 – 30 septembrie a avut loc un control al OPC Neamț privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în 15 grădiniţe cu program prelungit, 13 particulare şi două de stat. S-au constatat abateri de la prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor în toate cazurile. În şase grădiniţe nu se respectă numărul maxim admis de copii pe grupă. Aici, numărul variază între 23 şi 32 copii. Altă problemă descoperită a fost că în unele cazuri  nu se respectă numărul minim de grupuri sanitare corespunzătoare numărului de copii înscrişi. La 5 grădiniţe există doar şase wc-uri, faţă de minim opt necesare în mod legal, şi două lavoare, faţă de minim trei prevăzute, iar la una dintre unităţi wc-urile nu sunt adaptate vârstei copiilor, ci sunt specifice adulţilor. La o altă grădiniţă s-a constat că starea pătuţurilor era necorespunzătoare, acestea fiind foarte vechi, cu saltele deformate şi lenjerie era veche şi îngălbenită.

”Referitor la asigurarea  calităţii serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, s-au verificat blocul alimentar şi salonul de servire al unităţilor şi s-au constat cele mai multe nereguli. Printre acestea, au fost identificate ustensile de bucătărie uzate, sala pentru servirea mesei era amenajată pe hol şi în spaţiul de triaj al copiilor sau dotarea cu feţe de masă din material textil era insuficientă. La una dintre unităţi a fost identificată cantitatea de 50 kg carne vită şi porc, în stare congelată, fără a avea etichete cu principalele elemente de identificare şi caracterizare, iar la o altă unitate nu erau făcute înregistrările zilnice ale temperaturilor aparatelor frigorifice în care sunt depozitate alimente”, a declarat Vlad Ciurea, comisarul șef al OPC Neamț.

În ce priveşte păstrarea zilnică a probelor, din fiecare preparat culinar, timp de 36-48 de ore, la 4grade Celsius, s-a constatat că toate unităţile au în dotare frigidere cu destinaţia unică de păstrare a probelor; însă, în frigiderul pentru probe, la una dintre unităţi, erau depozitate şi alte alimente, respectiv ouă, lucru care este nepermis de legislaţie.

La opt grădiniţe au fost identificate în meniu produse zaharoase ( napolitate cu glazura de ciocolată Joe, ciocolată Kinder, baton de ciocolată cu crema de lapte Papi Milk, baton cu cereale şi lapte Chocapic, prăjitură cu cremă Măgura, croissant cu crema, jeleuri) la care conţinutul de zaharuri depăşeşte limita maximă admisă. La fel de grav a fost că în cazul a două unităţi dintre cele verificate s-a constatat că lista meniului nu purta viza conducătorului unităţii şi nici a personalului medical, iar preparatele nu aveau înscrise componentele alergene.

Au fost aplicate 15 avertismente şi s-au dispus măsuri de remediere a tuturor deficienţelor constatate.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • parinte 8 ani

    Dati-le si numele gradinitelor si a responsabilelor care le indruma si coordoneaza activitatea. E corect sa stim si noi ce mananca copiii nostri.