Prima paginăSanatate

GRĂDINIȚĂ ÎNCHISĂ. NOUĂ COPII AU AJUNS LA SPITAL DIN CAUZA HRANEI

GRĂDINIȚĂ ÎNCHISĂ. NOUĂ COPII AU AJUNS LA SPITAL DIN CAUZA HRANEI

Dimensiune text

copii03cNouă copii, cu vârsta între trei şi cinci ani, au ajuns la spital, după ce au luat masa la grădiniţă. Evenimentul s-a produs la finalul săptămânii trecute și a creat panică în rândul părinților, dat fiind și faptul că unii micuți prezentau scaune diareice.

Nouă copii au ajuns la spital

Vineri, 26 februarie, la secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean Neamţ a fost adus un copil de trei ani, cu vărsături alimentare, greaţă şi scaune diareice. Din relatările mamei, copilul a vărsat la trei ore de la masa de prânz, luată la grădiniţa „Floare de Colţ” din Piatra Neamţ, conform unui comunicat transmis de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ.

Sâmbătă şi duminică, la Serviciul de Pediatrie al Spitalului Judeţean Piatra Neamţ s-au prezentat alţi opt copii, de la aceeaşi grădiniţă, cu vărsături, greaţă, dureri abdominale şi scaune diareice. Dintre aceştia, trei au fost internaţi la Pediatrie, iar unul la Boli Infecţioase. Formele de boală au fost uşoare – în cinci dintre cazuri şi medii – în celelalte patru. Toţi cei patru copii au fost externaţi, începând din data de 29 februarie până pe data de 2 martie.

„Precizăm că, în data de 26 februarie, au consumat masa la grădiniţă 182 de copii (mic dejun şi prânz). În data de 2 martie, în grădiniţă au fost prezenţi un număr de 172 de copii”, reiese din comunicatul DSP Neamţ.

La grădiniţă se va suspenda temporar activitatea

În urma incidentului de la grădiniţa din Piatra Neamţ, Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ precizează că, în urma controlului, la Grădiniţa „Floare de Colţ” s-au dispus: suspendarea temporară a activităţii, începând cu data de vineri, 4 martie, până la remedierea deficienţelor constatate, conform HG 857/2011, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice; reorganizarea activităţii personalului nedidactic; au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale conform HGR/857/2011.

Măsurile luate de DSP Neamț

Măsurile şi recomandările impuse de către specialiştii DSP Neamţ în acest caz au fost: ancheta epidemiologică, măsurile antiepidemice şi controlul igienico-sanitar; triaj epidemiologic zilnic al copiilor ce consumă masa la şcoală; curăţenie şi dezinfecţie zilnică; recoltare probe de aeromicrofloră şi spălăturile suprafeţelor; controlul igienico-sanitar şi evaluare a modului de efectuare a curăţeniei, dezinfecţie şi a stocurilor de materiale, în grădiniţă, cu accent pe blocul alimentar şi sala de servire a mesei; recoltări coproculturi de la copiii suspecţi de boală şi de la cei bolnavi – trei probe – toate cu rezultate negative; s-au recoltat un număr de zece coproculturi la personalul de îngrijire şi blocul alimentar, urmând să se investigheze educatoarele şi celelalte categorii de personal din unitate. Recoltarea probelor de alimente nu s-a putut efectua, fiind mai mult de 48 de ore de la păstrare, mai precizează comunicatul DSP Neamţ.

Sfaturi pentru părinţii care îşi duc copiii în colectivitate

Specialiştii în sănătate publică precizează că episodul de cazuri de enterocolită acută înregistrat săptămâna trecută a fost tranzitoriu, s-au intensificat măsurile de curăţenie şi dezinfecţie, precum şi triajul epidemiologic zilnic al copiilor prezenţi, iar colectivitatea este menţinută în supraveghere epidemiologică din cadrul DSP Neamţ.

Pentru prevenirea bolilor cu transmitere digestivă se recomandă: spălatul pe mâini înaintea preparării sau a consumului de alimente;  spălarea pe mâini cu apă şi săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor. De asemenea, carnea trebuie preparată în mod corespunzător din punct de vedere termic. Carnea de vită, mai ales cea tocată, trebuie gătită la o temperatură de minim 70 de grade Celsius (temperatura trebuie atinsă în interiorul aparatului). Trebuie evitate laptele crud (nepasteurizat) şi produsele lactate nepasteurizate sau achiziţionate din surse neautorizate. Trebuie evitat, de asemenea, consumul sucului de mere nepasteurizat. Se recomandă prevenirea contaminării încrucişate în timpul preparării hranei prin utilizarea separată şi curăţarea ulterioară cu detergent şi apă caldă a ustensilelor (cuţite, vase, tocătoare) care vin în contact cu produsele alimentare crude.

Pentru orice simptomatologie de boală diareică, DSP Neamţ recomandă părinţilor prezentarea copilului la medicul de familie sau în cea mai apropiată unitate sanitară. De asemenea, părinţii nu trebuie să administreze copiilor medicamente fără recomandarea unui medic, deoarece acest lucru poate îngreuna depistarea cauzelor apariţiei bolii.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0