La finele săptămânii, conducerea PNL Neamț a susținut o conferință de presă, prin intermediul căreia a dorit să transmită cetățenilor câteva mesaje importante referitoare la problemele economice de la nivel național, de investițiile în curs de realizare în județ, dar și aspecte ce țin de activitatea companiei județene ApaServ. La conferință au participat secretarul de stat George Lazăr, președinte PNL Neamț, senatorul Eugen Țapu, deputatul Laurențiu Leoreanu și Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamț. Vă prezentăm cele mai importante declarații pe subiectele abordate de liberali.
Senator PNL Eugen Țapu: „Nu putem pedepsi sectorul privat pentru că nu reușim să colectăm și să mărim PIB-ul”
Senator PNL Eugen Țapu:
La nivelul României există un deficit bugetar. Eu spun că principalele cauze sunt prognozarea prea optimistă a bugetului de stat și o cheltuire nesăbuită a banului public, mai mult pe cheltuieli cu servicii și mai puțin pe investiții și capital. Nu e o problemă politică, dar ministrul Fondurilor Europene trebuie să explice de ce, într-un an și jumătate de mandat, nu a făcut execuția bugetară cu ministerele pe linie măcar o dată pe trimestru. Nu a făcut-o niciodată.
Soluțiile noastre sunt să chibzuim cheltuirea banului public (reducerea pe bunuri și servicii de minim 25-30%, nu 10% cum e acum) și să atacăm mai serios marea evaziune fiscală, deoarece în România unii spun că evaziunea este de 20 sau 40 de miliarde de euro. Dacă o reducem cu 20%, ajungem pe excedent bugetar sau măcar acoperirea deficitului negociat cu Comisia Europeană. Mai există varianta de renegociere a deficitului bugetar în limita a 4,9-5%.
Vorbim de sectorul privat și cel de stat. Când au fost probleme, sectorul privat a fost cel care a rezolvat problemele. E incorect să punem presiune tot pe sectorul privat, prin mărirea de taxe și impozite. Soluția este să nu mărim deloc taxele. Primul exemplu trebuie să-l dea statul, prin reducerea cheltuielilor, și am cerut ca aceste măsuri să nu afecteze mediul de afaceri, deoarece acesta are nevoie de predictibilitate. Nu putem pedepsi sectorul privat pentru că noi nu reușim să colectăm și să mărim PIB-ul cum ar trebui.
Deputat PNL Laurențiu Leoreanu: „Apa nu este un lux, este o necesitate”
Deputat PNL Laurențiu Leoreanu:
Și Romanul este un șantier, iar echipa liberală a susținut dezvoltarea județului. Sunt foarte multe lucrări în unitățile de învățământ, unde se fac reabilitări de la A la Z și chiar se ridică noi săli de sport. Avem în construcție o primă creșă de după Revoluție, care va avea peste 100 de locuri. Se fac lucrări în clădiri publice, cum sunt Casa Celibidache și Cinematograful Unirea. Sunt lucrări importante și în sănătate: se construiește cea mai mare stație de sterilizare din județ, s-a înlocuit partea de alimentare la transformatorul general, se extinde ambulatoriul cu un centru imagistic, dotat inclusiv cu RMN și CT, s-au înlocuit rețelele electrice, iar sistemul de oxigen a fost modernizat. Se reabilitează Policlinica Roman. Se reabilitează Artera Roman Est, care a fost construită, la inițiativa mea, pentru a evita ca mașinile de transport gunoi din zona de est să traverseze orașul și să polueze. Așadar, artera a fost creată ca drum județean, deci mediu, neștiind că ea va prelua și traficul greu, unde mașinile cu agregate au deteriorat carosabilul. Acum, reabilitarea se face pe categorie de drum de trafic greu, ca E 85. Deci rezistența va fi semnificativ ridicată.
Am obținut reabilitarea unui rezervor de 5.000 de metri cubi de apă, o lucrare strategică în contextul în care ApaServ nu poate asigura alimentarea non stop a orașului cu apă. Primăria vrea să reabiliteze rețelele de apă, dar nu am reușit încă să discutăm pragmatic acest subiect cu cei de la ApaServ. De exemplu, Primăria va reabilita strada Smirodava, inclusiv rețeaua de apă și canal, dar trebuie să investească și ApaServ, pentru că ei doar strâng banii de la romașcani. ApaServ e în subordinea Consiliului Județean. Este operatorul care, pe lângă funcționalitate, trebuie să elimine pierderile, dar nu face nici una, nici alta. Acum cer creșterea prețului la apă. Înainte de această solicitare, am asistat la creșterea salariilor în companie. Să crești salariile, iar la nivelul conducerii să le dublezi, pare o chestiune refractară, mai ales că serviciile sunt slabe spre proaste. Conducerea ApaServ trebuie să gândească, iar banii să meargă și în investiții, nu să fim proștii Moldovei. Nu cred că lucrurile vor merge mai bine, dar atunci va trebui să luăm o decizie. Apa nu este un lux, este o necesitate.
Președintele PNL Neamț, George Lazăr, secretar de stat în Ministerul Energiei: „Dacă acum ai pierderi de 70%, în câțiva ani nu o să mai avem deloc apă”
Președintele PNL Neamț, George Lazăr, secretar de stat în Ministerul Energiei:
La Roman, seara nu este apă în multe zone din oraș, iar apa se ia destul de des în tot orașul. ApaServ ia resursa de apă nu doar din stația de captare de la Pildești, ci ia apă, prin conducta de la Timișești, și de la ApaVital. ApaServ plătește factură de 100 de metri cubi, dar facturează doar 30%, pentru că are pierderi pe rețea de 70%. E o pierdere pe care nu au rezolvat-o de ani de zile. Nu au niciun plan de investiții. Dacă acum ai pierderi de 70%, în câțiva ani nu o să mai avem deloc apă. Aceasta este realitatea. Nu se preocupă de investiții. Vasilică Harpa l-a schimbat pe directorul Mușat, care era omul lui Arsene, și l-a pus pe omul lui – Vlad Angheluță, care, fără să verifice situația companiei, a avut o singură grijă – să-și dubleze salariul, la 7.000 de euro pe lună. Este o nesimțire crasă. În prima săptămână tu nu poți să-ți dublezi salariul când compania are atâtea probleme! Este tupeu nesimțit să ceri creșterea prețului cu 22,7% la apă și 16,6% la canalizare, când nu ai niciun proiect de rentabilizare. Trebuie analizat cum s-a pierdut proiectul european de 311 de milioane de euro. Noi, nemțenii, în accepțiunea lor, suntem proști.
Se discută pe la colțuri, zvonuri alimentate de PSD, că PSD la Neamț ar fi ajuns sau ar urma să se facă o înțelegere cu PNL să avem la CJ o colaborare. Exclus! Fals! Nu am discutat de ani de zile cu ei. Tot PSD acreditează „fake news” că s-au înțeles cu noi să avem abordare comună la alegerile de anul viitor. Nu avem și nu va exista nicio înțelegere să avem candidaturi comune la CJ sau în localități. Aceste zvonuri nu fac decât să-i decredibilizeze pe ei. PNL nu poate colabora cu PSD din mai multe motive. Nu putem gira dezastrul de la ApaServ, cel de la Spitalul Județean, dărâmarea podului de la Luțca, ce trebuia să reziste măcar 50 de ani, cum afirma Ionel Arsene la inaugurare. Cei de la PSD au adus numai dezastru în Neamț de când conduc Consiliul Județean!
Comentarii