Prima paginăActualitateRoman

Generalul „Iarnă” vrea să ne cotropească

Dimensiune text

În şedinţele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă de luni, 29 decembrie, s-a decis modul de intervenţie pe străzile din oraş. Firma Rossal a acţionat de trei ori în 12 ore. Autorităţile locale declară că sunt pregătite şi pentru situaţii mai dificile, dar solicită înţelegere de la cetăţeni.

Luni, 29 decembrie, la prânz, s-a desfăşurat a treia şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU). Prima şedinţă de acest fel s-a desfăşurat duminică, 28 decembrie, la ora 23.00, iar a doua şedinţă a avut loc luni dimineaţă, la ora 8.00. În şedinţa de la ora 12.00 s-a vorbit, în principal, despre starea drumurilor din oraş. Principala problemă identificată a fost cea a intersecţiilor. 

Situaţia pe cartiere

roman 02„Din monitorizarea făcută de mine, se circulă bine pe ocolitoarea Roman – Vest, este bine deszăpezită, dar ieşirea în curba spre Teiului nu este bună, nu s-a lucrat acolo. Mai este nevoie, mai ales la intersecţii, să se intervină la ieşirile de pe Sucedava şi Miron Costin, în zonele BancPost şi Tic-Tac. Mai trebuie material antiderapant în zona curbei de pe Roman – Vest, la urcarea de pe Petru Rareş şi mai trebuie trecut o dată cu utilajele pe străzile Petrodava, Mihail Jora şi la toate intersecţiile de pe Petru Rareş, fiindcă nu se poate pleca în  rampă”, a afirmat Remus Grăjdeanu, directorul Direcţiei de Monitorizare Transport. Acesta a sugerat o intervenţie şi la sensul giratoriu de la BancPost, dar aceasta poate fi realizată abia după ce se îndepărtează mai mulţi piloni care nu permit accesul utilajelor de deszăpezire.

Dan Ioniţă, directorul tehnic al Primăriei Roman, a spus că mai trebuie material antiderapant pe străzile în rampă din zona ANL Vasile Lupu – cartier Favorit şi că trebuie continuată acţiunea de lărgire a intersecţiilor, prin transportul zăpezii din zonele intens circulate.

Costel Enache, şeful Serviciului investiţii, lucrări publice, a cerut intervenţii pe străzile şi fundăturile din zona Revoluţiei: Alba Iulia, Martir Cloşca 2, Aleea Liliacului, Lăcrămioarelor, Muncii, 13 Septembrie, Viorelelor, Zambilelor, dar şi acces la posturile de transformare ce aparţin E.ON de pe străzile Ogoarelor şi Martir Cloşca.

zapada deszapezireCiy-managerul Ovidiu Bojescu a atras atenţia asupra unui fenomen care se repetă în partea de est a municipiului. „Pe artera Roman – Est au apărut primele dune de zăpadă – s-a intervenit cu vola mare -, dar, anul viitor, trebuie să gândim neapărat o protecţie cu salcâmi, garduri, să fie cumpărată o freză. Sunt probleme din cauza viscolului pe Roman -Est, pe Plopilor şi pe Fabricii. Dacă la noapte continuă viscolul, acolo se blochează, fiindcă este în câmp, e o zonă expusă”, a afirmat Ovidiu Bojescu.

City-managerul a mai spus că unele intervenţii sunt îngreunate din cauza maşinilor parcate în locuri în care ar trebuie să acţioneze utilajele de deszăpezire. De identificarea proprietarilor se ocupă Poliţia Locală, aşa cum a precizat chiar directorul acesteia, Daniel Cazacu.

Și în cartierul Bălcescu s-a lucrat la deszăpezire, dar luni, la prânz, mai era încă nevoie de acţiunea utilajelor. Viceprimarul Lucian Micu a spus că în cartierul Favorit se intervenea, la ora 11.30, pentru curăţarea aleilor dintre blocuri.

Poliţiştii rutieri, pregătiţi să „parcheze” tiruri

zapada deszapezire„Noi suntem în teren cu patru echipaje, pe problema drumurilor. Există posibilitatea ca, în orele următoare, să oprim circulaţia tirurilor către judeţele din sudul ţării. Deocamdată, nu este luată această măsură, dar, având în vedere problemele pe care le întâmpină cei din Vrancea, Buzău, Brăila şi alte judeţe, este o posibilitate de luat în seamă. Și, atunci, pe lângă problemele pe care le avem deja, va fi de gestionat şi problema parcării tirurilor. Locurile de staţionare sunt cunoscute din anii trecuţi: prima dată vom folosi parcările şi abia după aceea vom folosi strada. Până nu se potoleşte viscolul în sudul ţării, ne putem aştepta la orice”, a declarat comisarul şef Dragoş Bălău, şeful Poliţiei municipiului Roman.

Pentru a exemplifica dinamica situaţiilor ce derivă din condiţiile meteorologice, Dragoş Bălău a spus că, înainte cu câteva secunde de intrarea în şedinţă, pe drumul Roman – Piatra Neamţ a fost anunţat un blocaj la Dulceşti. Din fericire, lucrurile s-au rezolvat în scurt timp. Cu toate acestea, poliţiştii rutieri recomandă cetăţenilor să nu se aventureze la drum decât dacă este vorba despre călătorii ce nu pot fi amânate.

Persoanele fără adăpost, cazate la Casa Speranţei

roman 05Conform informaţiilor prezentate de Sorina Monac, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială, la Casa Speranţei sunt cazaţi şapte bărbaţi, două femei şi un copil. Acestora li se asigură un ceai cald şi li se oferă posibilitatea de a-şi pregăti o gustare caldă.

Și la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman sunt cazate persoane, dar este vorba despre pacienţi care fac dializă. Aceştia au venit la Centrul de Dializă, dar nu au mai plecat acasă. „Este vorba despre şapte pacienţi din mediul rural. Aceştia fac dializă la două-trei zile şi i-am cazat la noi, pentru că ajung cu greu acasă”, a spus Cătălina Pălăncianu, managerul general al Spitalului Roman. Spitalul are asigurate materiale, medicamente şi hrană până la sfârşitul lunii ianuarie, iar gărzile sunt asigurate până pe 5 ianuarie, dată la care se va reintra în programul obişnuit de peste an.

La şedinţa CLSU Roman au mai participat: colonel Ioan Lahman, comandantul Garnizoanei Roman – care a spus că militarii sunt pregătiţi să dea o mână de ajutor, dacă situaţia o impune -, maiorul Mihai Parasca, comandantul Detaşamentului de Pompieri Roman – care a spus că nu a întâmpinat probleme în derularea intervenţiilor pe raza municipiului -, Daniel Ursu, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Roman – care nu a raportat probleme deosebite, dar şi reprezentanţi ai E.ON România. Aceştia din urmă au spus că nu sunt probleme în oraş. Mai mult, în ceea ce priveşte furnizarea gazelor naturale, reprezentanţii companiei sunt pregătiţi să dubleze cantitatea furnizată, în această perioadă.

Intervenţii în oraş cu aproape 50 de utilaje

Primarul Laurenţiu Dan Leoreanu şi Ionel Ciocan, directorul SC Rossal SRL Roman

Primarul Laurenţiu Dan Leoreanu şi Ionel Ciocan, directorul SC Rossal SRL Roman

Ionel Ciocan, directorul societăţii Rossal, a explicat că a acţionat cu utilaje începând cu ora 2.00, în noaptea de duminică spre luni. „La ora 2.00, am intervenit cu utilaje pe cinci sectoare. Am intervenit prima dată pe străzile şi bulevardele principale, iar apoi pe alei şi străzi secundare. Intenţionăm să intervenim, a treia oară, începând cu 13.30 – 14.00, pe artere principale, apoi pe trotuare şi aleile dintre blocuri. Sperăm să se oprească ninsoarea şi viscolul şi să acţionăm până ce vine gerul, înainte ca dunele îngheţate să facă şi mai dificilă intervenţia. Acţionăm cu 22 de împingătoare cu lamă, trei maşini cu sărăriţă, pentru împrăştierea de antiderapant, 10-15 camioane cu basculantă pentru transportul zăpezii, trei vole mari şi un buldoexcavator”, a spus Ionel Ciocan. Directorul Rossal SRL Roman a spus că la două dintre împingătoarele cu lamă a fost nevoie de schimbarea anvelopelor, fiindcă acestea au fost tăiate de obiecte ascuţite, aflate sub stratul de zăpadă.

Ionel Ciocan i-a rugat pe romaşcani să dea zăpada în lateral atunci când deszăpezesc în faţa garajelor, a porţilor sau când vor să elibereze locul de parcare, pentru a nu face inutilă munca echipajelor de deszăpezire.

Și primarul Laurenţiu Dan Leoreanu a făcut un apel către romaşcani: să nu iasă din casă dacă nu este vorba de urgenţe. „Cine poate, la scara de bloc, la poartă, să îndepărteze zăpada, pentru a asigura o fluenţă a circulaţiei. Acolo unde nu este necesară ieşirea în oraş, aceasta să fie evitată, fie că vorbim de deplasare cu maşina sau pe jos, pentru a nu încurca utilajele de deszăpezire. Fac un apel către roaşcani, să dea dovadă de implicare şi să înţeleagă că este o perioadă grea şi că vrem să păstrăm Romanul fără blocaje, funcţional. Acolo unde sunt cazuri speciale, situaţii de urgenţe, ne pot solicita fără probleme”, a precizat primarul Leoreanu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Bine era dacă și asistații sociali(de fapt – asistenți) erau scoși la făcut cărări…mai ieșeau din holul primăriei, la aer curat, că munca e a altora …