Găsit în comă în portbagajul mașinii, salvat de medicii de la CPU

HomeSanatate

Găsit în comă în portbagajul mașinii, salvat de medicii de la CPU

 

Un bărbat de 43 de ani, din Roman, a fost la câteva minute de moarte, în urma unor lucrări pe care le-a efectuat la un automobil. Acesta a fost găsit în comă, căzut în portbagajul propriei mașini, și a fost adus de urgență, în stare foarte gravă, la Centrul de Primire Urgențe al Spitalului Roman.

Bărbatul a fost adus de aparținători la CPU marți, 4 aprilie, în jurul orei 12. La CPU, o echipă condusă de medicul Dragoș Barcă, medic specialist în medicină de urgență, a reușit să îi salveze viața bărbatului, după manevre care au durat aproximativ o oră.

Medicul Dragoș Barcă

Medicul Dragoș Barcă

„Imediat ce a fost adus pacientul, am inițiat monitorizarea acestuia, iar în momentul în care am văzut că acesta respira ineficient, că era comatos, știam că este iminent un stop cardio-respirator. Am trecut la manevrele de intubare și resuscitare, cu inducție anestezică, după care a fost transportat la computer tomograf pentru a exclude o hemoragie intracraniană sau un accident vascular cerebral, pacientul mirosind a benzină”, a precizat medicul Dragoș Barcă.

Din datele medicilor de la CPU, bărbatul a suferit, cel mai probabil, o intoxicație cu vapori de benzen, în urma unei șederi prelungite într-un mediu închis, după ce ar fi lucrat la motorul uneia sau mai multor mașini și ar fi vopsit anumite conducte cu un amestec de grund și benzen. Când a fost adus la spital, acesta era în comă, cianotic și cu o saturație extrem de mică de oxigen în sânge.

„Dacă nu ar fi fost adus la timp spital, nu ar fi avut aproape deloc șanse de supraviețuire, decesul putând surveni într-un interval de câteva zeci de minute. Era în comă hipercapnică, i s-au luat gaze arteriale, plus restul bateriei de analize. Au fost inițiate toate manevrele de intubare și resuscitare, cu suport ventilator și medicamentos, după care a fost internat în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Acesta a reușit să-și revină la mai puțin de 24 de ore de când ajuns la spital. A fost detubat – deci tratamentul a fost oportun -, fiind internat apoi în secția de Medicină Internă. Vineri, 7 aprilie, pacientul părăsise deja spitalul”, a mai precizat medicul Dragoș Barcă.

În această săptămână, numărul mediu de pacienți tratați pe zi la CPU a fost de aproximativ 70. În 2016, la CPU al Spitalului Roman au fost acordate 38.103 consultații (o medie de 104 pe zi), 9.219 pacienți fiind internați. În medie, în 2016, un medic din CPU a consultat 5.255 de pacienți.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Bravo Doctore , felicitari ! zi-i lu’ achiriloae sa te premieze ca meriti .

  • Felicitari dle doctor , subscriu la kent , nea achiriloae da-i un premiu doctorului si o diploma si tichete de vacanta si tot ce vrea muschiul lui ca merita . Nu merita altii care stau cu c..u pe scaun si se uita la telenovele si ofteaza ca-s obosite cand vin sa iti schimbe o perfuzie . in rest toate bune si frumoase .