Sunt unul dintre cei mai tineri candidați, un romașcan veritabil, cu suficiente argumente pentru a putea fi considerat un bun reprezentant al urbei mele. Fără a avea pretenția că sunt cel mai capabil produs al generației actuale, am, totuși, curajul de a ridica o problemă de moralitate: suntem, noi, romașcanii, suficient de mândri pentru a ne reprezenta singuri în Parlament sau închinăm steagul și invităm de departe pe altcineva pentru a face acest lucru!? Se vor aduce diverse explicații, însă argumentul meu nu poate fi contrazis: romașcanul e inteligent, cu bun simț și capabil!
A-ți căuta reprezentanții în altă parte decât la tine acasă reprezintă o subestimare gravă a resurselor intelectuale ale celor peste 60.000 de oameni care locuiesc și muncesc aici.
Această încercare de impunere a unui om de la centru într-o funcție politică mă duce cu gândul la epoca fanariotă, când mai marii Imperiului Otoman au schimbat politica față de Principatele Dunărene.
Cantemir a fost silit să plece în exil, iar turcii au hotărât să nu mai permită alegerea domnilor, ci au trecut la numirea lor, satisfăcând interesele influentelor familii fanariote.
Noul numit, care obținuse funcția sa în schimbul unui plocon consistent, pleca în noua țară în care fusese numit cu o numeroasă suită. Domnul și cei din suită urmăreau să-și recupereze cât mai repede cu putință investițiile făcute cu prilejul numirii și, în plus, să strângă suficienți bani cât să trăiască îndestulat după încheierea scurtului mandat domnesc. Epoca fanariotă a fost caracterizată de la început prin politici fiscale excesive, dictate atât de nevoile otomane, cât și de ambițiile domnitorilor, care, fiind conștienți de statutul lor fragil, căutau să-și plătească creditorii cât mai repede, după care încercau să se îmbogățească cât încă se mai aflau la putere. De multe ori, argumentele pe care le foloseau fanarioții pentru a se impune erau similare cu cele pe care le folosesc astăzi unii candidați la fotoliul de parlamentar: influența și trecerea pe care o aveau la „Înalta Poarta”, resursele financiare proprii, dar și capitalul grecesc sau otoman pe care îl puteau investi în Principate.
Așadar, e o chestiune cu care s-au confruntat și alte generații de români: ne conducem destinele prin noi înșine sau ne declarăm subsidiari ai intereselor altora!?
Comentarii
Cu tot respectul, dar in afara de cateva argumente istorice, nu ne-ati spus cum vreti sa ii ajutati pe romascani si cam ce ati facut pana acum , demn de luat in seama , in domeniul in care sunteti specializat . Cred ca asa s-ar cuveni . Totusi mi-a placut ideea aceasta :
,, A-ți căuta reprezentanții în altă parte decât la tine acasă reprezintă o subestimare gravă a resurselor intelectuale,, .Aici va dau dreptate ! Nu ne trebuie o duduie alungata de bucuresteni, sa ne spuna ce sa facem in continuare !
Si ca sa fiu sincer, fotografia aceasta nu prea va avantajeaza ,caci pareti din ea, mai degraba devotat 100 % micilor si berii la terasa . Dar cum spuneam, e o simpla parere de care sper sa nu va suparati …
SIMPATIZANTI A.R.D si P.D.L. !
NU I.E.S.I.T.I LA VOT IN 9 DECEMBRIE !
V-O CERE “T.A.T.U.C.U.L” VOSTRU !!!
Repet: NU V-O-T-A-T-I !
Mai Gabi, dar tu nu inaugurezi nimic? O piscina, un SPA, un colț de strada?
Alooo, poate ne spui de ce v-ati revopsit si v-ati schimbat numele !
Succesuri !
Ei se tot revopsesc, poate mai prostesc niste romascani naivi ! Cei de la PDL , au schimbat tot felul de culori ,prin diferite aliante : portocaliu, verde, alb ….dar nu inteleg ca oamenii au inceput sa priceapa care le sunt adevaratele interese si ,, succesuri,, ce nu prea se potrivesc cu cele ale oamenilor din ,, marea familie romascana ,,, caci altfel romascanii o duceau mai bine acum !
Citind acest articol intr-un ziar national, mi-am dat seama ca romascanii au inceput sa gandeasca ! Asta e foarte bine !
http://ziarero.antena3.ro/article/view/id/44577
GABI ESTI MIC IN FATA LUI UDREA EA DESCHIDE MULTE USI IN MINISTER PE CAND TU ? NU AI SA FII IN STARE SA FACI NICI 10 m DE TROTUAR PTR ROMASCANI 🙂