[FOTO] 5.000 de molizi plantați în câteva ore de sute de elevi, ONG-uri și angajați ai societăților private

HomeSocial

[FOTO] 5.000 de molizi plantați în câteva ore de sute de elevi, ONG-uri și angajați ai societăților private

 

Ziua de joi, 6 aprilie, poate fi declarată, cu siguranță, un succes pentru cei care iubesc natura. Sute de elevi entuziaști, de la cei abia intrați la școală, până la liceeni, profesori, preoți, reprezentanți ai administrației locale și angajați ai societăților comerciale s-au „înarmat” cu lopeți, hârlețe, găleți și sticle cu apă și au plantat 5.000 de puieți de molid, donați de Direcția Silvică Bacău, prin intermediul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Deși numărul arborilor pare impresionant prin volumul de muncă presupus – săparea gropii și acoperirea ei -, entuziasmul participanților a compensat efortul depus. La ora 8 dimineața, peste 300 de elevi din liceele romașcane, însoțiți de cadre didactice, au ajuns la Fundația „Episcop Melchisedec”, inițiatorul campaniei desfășurată în parteneriat cu administrația locală. Tinerii au fost întâmpinați de ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și de conducerea Fundației și a Primăriei Roman. Împreună au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”, după care reprezentanții celor trei instituții organizatoare au plantat lângă bustul închinat Episcopului Melchisedec câte un molid.

Imediat, voluntarii au plecat în zonele desemnate ca fiind potrivite pentru plantarea molizilor: Artera Roman Est (strada Plopilor), Artera Roman Vest (de la Kaufland până la cântar), Parcul Municipal, cartierul de ANL-uri și gardul de la Ștrand, străzile Alexandru cel Bun, Profesor Dumitru Mărtinaș, Smirodava și Bogdan Dragoș.

Două clase de la Școala Alexandru Ioan Cuza” au plantat aproape 300 de molizi în zona Smirodava – Bogdan Dragoș, alături de viceprimarul Roxana Iorga. Elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin” au plantat puieții pe Artera Roman Est. Liceul Tehnologic „Vasile Sav” a împădurit zona Alexandru cel Bun – Victor Hugo. Liceul cu Program Sportiv a asigurat plantarea a 300 de puieți în cartierul de blocuri din Vasile Lupu. Institutul Franciscan a plantat zona de pe Ocolitoarea Roman Est. Colegiul Tehnic „Petru Poni” a plantat în Parcul Municipal, iar Colegiul Tehnic „Danubiana” a plantat puieții pe strada Profesor Dumitru Mărinaș. Școlile „Mihai Eminescu”, „Sergiu Celibidache” și „Vasile Alecsandri”, alături de voluntarii de la Asociația Mușatinii și People to People, au plantat peste o mie de puieți în zona Alexandru cel Bun și Smirodava. Acestora li s-au adăugat mai multe persoane fizice, precum și angajați de la OMV și Cersanit. Câțiva elevi de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, de vârstă mică, ajutați de cadrele didactice, au plantat mai mulți puieți și fiecăruia i-au dat un nume, iar astfel de imagini au fost postate de părinți pe Facebook, fiind păstrate ca și o frumoasă amintire.

Este drept că, în unele zone ale orașului, unii romașcani au așteptat plantarea puieților, după care i-au scos din pământ pentru a-i planta în propriile curți. Chiar și așa, interesul manifestat pentru o acțiune de voluntariat pentru a înfrumuseța și proteja natura a fost unul neașteptat și orice arbore nou plantat, indiferent unde, este un pas înainte în evoluția orașului.


 

 

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Felicitari , respect si stima – sunt multe de facut si asta e un inceput. iar cine va rupe un copacel plantat de acesti tineri – sa ii cada mainile si sa se duca dupa bunica ..

    • tot eu … atentie cand se tunde iarba ar fi de preferat sa nu se dea cu motocoasa aproape de copacei spre a nu ii rupe .

  • Daca mai sint puieti va rog poate plantati unul si in peticul de iarba din fata magazinului „Bacanie ” de pe Roman Musat 32.Aici au fost doi copaci tuia dar i-ati taiat fara motive temeinice.