Fost manager al Spitalului Județean Piatra Neamț, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

HomeActualitate

Fost manager al Spitalului Județean Piatra Neamț, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

 

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Ioan Lazăr și Oana-Dana Murariu, la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamţ, respectiv şef al Serviciului de achiziţii din cadrul aceleiași unități medicale, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Cristian Mihuțoiu, Alin-Mircea Pătrașcu și Forin-Gheorghe Tudor, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, a informat DNA marți, 7 august.

Conform DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2013-2015, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, și-au îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuțiile de serviciu în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat achiziția unui computer tomograf, la un preț supraevaluat, fără a avea la bază nici un fel de documente justificative.

DNA afirmă că inculpatul Lazăr Ioan, beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au și pus la dispoziție caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitație publică pentru achiziția computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la licitație a unui singur ofertant, în persoana societății administrate de inculpatul Mihuțoiu Cristian. În acest sens, au întocmit caietul de sarcini și au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziție.

„Ulterior, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, au întocmit și avizat o notă prin care s-a stabilit valoarea estimativă de achiziție a computerului tomograf în sumă de 4.850.000 lei, valoare ce depăşeşte preţurile de achiziţionare a unui echipament similar de către alte unităţi de sănătate. Aceste demersuri au avut ca urmare încheierea, la data de 3 iunie 2015, a contractului de achiziție publică a computerului tomograf respectiv, în valoare de 4.898.000 lei cu TVA, de la societatea administrată de inculpatul Mihuțoiu Cristian. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 2.194.172,70 lei, având în vedere prejudiciul ce ar fi fost cauzat de inculpați prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților”, precizează un comunicat al DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. DNA mai precizează că „această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0