Se estimează o creştere lunară cu 700.000 de lei a fondului de salarii, după majorarea cu 25% a veniturilor angajaţilor din spital.
Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă din Roman afirmă că în bugetul unităţii spitaliceşti nu sunt alocaţi bani pentru creşteri salariale. „Aşteptăm să vedem care va fi modul în care se va duce la îndeplinire actul normativ emis. Ştim doar că salariile s-au mărit cu 25% pentru întreg personalul spitalului, dar nu ştim care este modalitatea de realizare a acestor sume. Sperăm că, în perioada următoare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor găsi o formulă comună de mărire a tarifului pe caz rezolvat atât în spitalizarea de zi, cât şi în spitalizarea continuă, care să poată acoperi această creştere salarială. La nivelul bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au fost realizate economii importante prin utilizarea sistemului informatic şi a cardului de sănătate. Aşa cum au precizat reprezentanţii Casei, cea mai mare parte a acestor economii va fi transferată în această creştere salarială, dar acest lucru trebuie reglementat printr-un act normativ”, a precizat economistul Leonard Achiriloaei, directorul economic al Spitalului Municipal de Urgenţă din Roman.
Spitalul Roman dispune, afirmă directorul Achiriloaei, de un fond de salarii de 2,8 milioane de lei pe lună. Creşterile salariale sunt estimate la aproape 700.000 de lei, ceea ce înseamnă că fondul de salarii va fi de circa 3,5 milioane de lei lunar. „Dacă normele de aplicare a creşterilor salariale nu vor ajunge la timp, noi va trebui să plătim salariile, însă efectul va fi crearea unor arierate la nivelul instituţiei. Mă gândesc că nu vom ajunge până aici”, a spus directorul economic al Spitalului Roman..
Comentarii