HomeActualitateRoman

Firme romaşcane audiate de Consiliul Concurenței

Două firme din Roman și una din Sagna sunt suspectate că au trucat o licitaţie publică. Firmele s-ar fi înţeles între ele la depunerea ofertelor, pentru a câştiga „cine trebuie”.

Două firme din zona Roman au fost audiate, vineri, de plenul Consiliului Concurenţei. Investigaţia a fost declanşată în 2011, iar în vizorul instituţiei sunt firmele Rovasag Prod SRL Sagna, SC E 85 Impex SRL şi SC Imrom SA. Societăţile sunt suspectate că au încălcat legea concurenţei „cu ocazia unor proceduri competitive – licitaţii deschise şi cereri de ofertă – organizate de Primăria comunei Ion Creangă”, după cum scria în anunţul de şedinţă.

„Suntem prezenţi în Piatra Neamţ pentru a soluţiona un caz. Este o investigaţie realizată de biroul nostru din acest judeţ. Există o suspiciune că două companii s-au înţeles pentru a truca o licitaţie organizată de o autoritate contractantă de aici, din judeţ. Asta este ceea ce susţine raportul. Raportul a fost prezentat părţilor. Companiile au dreptul să se apere, să-şi prezinte punctul lor de vedere şi de aceea, astăzi, se organizează o audiere. După ce vom asculta ce au de spus companiile, noi, cei din conducerea Consiliului, vom analiza dacă sunt dovezi suficiente pentru a le sancţiona sau nu. Până acum, aceste şedinţe aveau loc în sala noastră de audieri, indiferent că era vorba de companii mari, care activează la nivel naţional, sau că era vorba de companii locale. Noul concept propus de domnul vicepreşedinte Otilian Neagoe este ca genul acesta de cazuri, care afectează pieţe locale, să fie analizate în teritoriu. Astfel, companiilor le va fi mai uşor să vină la audieri, iar nouă, celor din Consiliu, ne oferă ocazia de a ajunge în teritoriu şi de a ne întâlni cu presa, de a discuta cu jurnaliştii despre ce face Consiliul Concurenţei şi să educăm firmele mai mici, care nu sunt familiarizate cu ceea ce face Consiliul Concurenţei şi cu legislaţia”, a afirmat Bogdan-Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acest a adăugat că obiectivul final nu-l reprezintă numărul de sancţiuni, chiar dacă sancţiunile atrag atenţia companiilor şi presei şi au un rol descurajant pentru cei care ar putea încălca legea concurenţei. Obiectivul conducerii Consiliului Concurenţei este de a prezenta legea şi regulile pe care companiile trebuie să le respecte.

Firmele audiate vineri nu sunt singurele care au avut de-a face cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei. „Avem destul de multe cazuri de licitaţii turcate, după sesizări din partea autorităţilor care se ocupă de licitaţii şi din partea Parchetului. Parchetul se ocupă de corupţie, are pârghii mai bune de investigaţie decât noi. Una dintre investigaţii care a pornit de la Parchet a făcut o «victimă» şi în judeţul Neamţ. Este vorba de firma Moldocor, care a primit o amendă de aproximativ 500.000 de euro pentru trucarea unei licitaţii la TransGaz. Licitaţia a avut loc în 2011, Consiliul Concurenţei a amendat firma în 2012, iar în luna iune a acestui an, instanţa a dat dreptate, definitiv şi irevocabil, Consiliului. Partea proastă pentru Moldocor este faptul că e prinsă într-o chestiune similară, venită tot de la Parchet. Investigaţia este deschisă relativ de curând, o vom termina anul viitor”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Ce face Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei se ocupă doar de înţelegerile între companii, nu intervine pe licitaţiile publice, întrucât pe zona de administraţie publică sunt mai multe instituţii care se ocupă de verificări. Anul viitor, Consiliul Concurenţei va lansa o platformă online pentru înregistrarea sesizărilor celor care vor să rămână anonimi. „Pot fi persoane care lucrează într-o companie sau au lucrat şi care, din varii motive, au acces la informaţii privind încălcările de lege, dar care nu a curaj să se expună. Va fi gestionată de o terţă parte, noi nu vom şti cine face sesizările”, a mai spus preşedintele Consiliului.

Amenzile date de Consiliul Concurenţei sunt executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi ajung în bugetul statului. Conform reprezentanţilor Consiliului Concurenţei, colectarea acestor amenzi se realizează fără probleme, iar cazurile în care nu se poate colecta amenda sunt puţine. Printre „excepţii” se numără şi firma TCE 3Brazi, căreia i-a fost aplicată o amendă ce a rămas definitivă şi irevocabilă, dar firma a intrat în insolvenţă şi trebuia ca ANAF să se înscrie la masa credală.

Comentarii

WORDPRESS: 0