Prima paginăCultural

Filmul „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, a stârnit ropote de aplauze la avanpremiera de la Roman

Filmul „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, a stârnit ropote de aplauze la avanpremiera de la Roman

Dimensiune text

 

Romașcanii au fost onorați joi, 28 septembrie, de prezența actorului Marcel Iureș și a regizorului Serge Ioan Celebidachi, aflați în urbea mușatină cu ocazia proiecției în avanpremieră a filmului „Octav”, descris de critici drept „cel mai așteptat film românesc al anului”.

Proiecția a avut loc la sala mare a Casei de Cultură din Roman, de la ora 19, iar evenimentul – organizat cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Roman – a stârnit un atât de mare interes printre iubitorii de cultură din oraș și din zonă încât biletele au fost epuizate cu câteva zile înainte, iar o nouă proiecție a filmului a fost organizată la Roman și pentru vineri seară, de la ora 19.

Povestea cinematografică a regizorului Serge Ioan Celebidachi, fiul reputatului compozitor și dirijor Sergiu Celibidache, a stârnit minute în șir ropote de aplauze din partea spectatorilor, după care atât regizorul, cât și actorul principal al filmului, Marcel Iureș, au răspuns pe scenă întrebărilor spectatorilor, au făcut fotografii și au dat autografe.

 

„Filmul e o pată de culoare minunată”

Înaintea proiecției de joi, oaspeții caravanei filmului „Octav” au răspuns întrebărilor în cadrul unei conferințe de presă. În aceeași zi, în cadrul unei întâlniri cu primarul Lucian Micu, acesta i-a prezentat, între altele, regizorului Serge Ioan Celebidachi și faptul că, după mulți ani, Casa Celibidache din Roman, acolo unde s-a născut și a copilărit marele compozitor, va intra în sfârșit într-un amplu proiect de reabilitare. Cu fonduri europene, dacă nu, cu fonduri de la bugetul local.

„Vreau să le urez oaspeților noștri «Bine ați venit la Roman». E o mare bucurie să vă putem avea alături de noi în această seară la proiecția acestui film. Din momentul în care am primit propunerea de a avea această colaborare, am achiesat din prima și am zis că Romanul și romașcanii merită să vă aibă alături de ei astăzi. E o mare onoare pentru noi, pe de-o parte pentru că putem avea această avanpremieră la Roman și, pe de altă parte, că avem asemenea oaspeți distinși în localitatea noastră. Am avut astăzi și o întâlnire cu domnul Serge Celebidachi și am stabilit de comun acord că vom putea colabora și pe viitor, atât în ceea ce privește edificiul în care s-a născut și a trăit o perioadă tatăl domniei sale, cât și, bineînțeles, din punct de vedere al actului cultural. Vă mulțumesc încă o dată pentru că ne-ați onorați cu prezența la Roman”, a afirmat primarul Lucian Micu.

„Romanul era pe lista importantă, pe lista scurtă, a peregrinărilor noastre, a turneului nostru cu acest film. Asta vorbeam cu domnul primar înainte, eu trec cel puțin o dată pe lună prin Roman pentru că am o producție la Teatrul Național din Iași. E un oraș important, acum îmi dau și eu seama, cel mai mare muzician și dirijor al lumii s-a născut aici, te ia cu frisoane. O să vedem ce impact are filmul. Filmul este unul special și în contextul epocii, e o pată de culoare minunată, conține foarte multă umanitate, foarte mult destin uman pe care îl veți regăsi în viețile dumneavoastră. Vă mulțumesc și eu pentru găzduire și pentru că sunteți alături de noi”, a afirmat actorul Marcel Iureș.

„Mă bucur să mă întorc. Am fost aici ultima oară în 2012, cu festivalul de muzică, am fost la casa familiei. Am avut o întâlnire astăzi să vedem, să aud și eu ce se întâmplă cu casa. Am auzit că s-a făcut un nou proiect în acest an și mă bucur, avem mare speranță. Ceva trebuie să se întâmple, pentru că doare foarte mult să văd cum arată casa acum. Ar trebi să ne grăbim puțin. Am să încerc să mă apropii puțin și de oraș, să ajut și eu. Am avut pe lista mea foarte multe de acoperit și credeam că, totuși, se înaintează. Am și învățat un cuvânt important în România, este vorba de «răbdare», foarte multă răbdare, și asta se aplică și aici, dar, până la urmă, reușim să facem ceva. Am mare speranță în primarul orașului și, dacă pot să fac ceva, am să fac orice să ajut și eu”, a afirmat regizorul Serge Ioan Celebidachi.

 

„Filmul se mișcă într-o umanitate pe care o regăsiți oriunde”

Înainte de avanpremieră, oaspeții au descris în câteva cuvinte proiectul filmului „Octav”, geneza și, mai ales, asemănarea izbitoare a personajului principal Octav cu tatăl regizorului – aflat la primul film de lungmetraj de ficțiune -, care a subliniat că, totuși, filmul nu este unul biografic.

„[În legătură cu asemănarea personajului principal din film cu Sergiu Celibidache] E un plus că mi-am dorit și eu asta. Serge m-a lăsat pe mine să hotărăsc cum arată acest bătrân. Dar, știind foarte multe lucruri din biografia bătrânului și o parte din biografia tânărului, am decis că – și nu e neapărat un cârlig pentru film, adică n-o să năvălească lumea să mă vadă pe mine cum mă prefac că sunt Sergiu Celibidache cel bătrân – e un fel de icoană, mi-a plăcut întotdeauna cum arată ca om, purta o lume, și e o mare încercare pentru un actor să intre în lumea aceea și să îi dea, nu știu, ființă, să-i dea corp. Unii zic că a ieșit. Dar e doar o nuanță, filmul are mult mai multe nuanțe și se mișcă într-o umanitate pe care o regăsiți oriunde: pe chipul bătrânilor din familia dumneavoastră, în destinele lor, în mișcările interioare ale oricărui om în vârstă, care pățește ce-a păți personajul pe care o să îl vedeți. Lui Serge i-a plăcut, am pornit-o așa și am ținut-o așa până la capăt. Acuma, actorii știți cum sunt, vor ceva greu…”, a mărturisit Marcel Iureș.

„A fost o discuție între noi și, pentru mine, orice bătrân e o poveste despre timp, și despre viață, și despre copilărie, și despre cum putem să ne întoarcem – sau nu – acolo. Faptul că [Marcel Iureș] a vrut să se inspire din tatăl meu era foarte interesat ca exercițiu. Bineînțeles că filmul are niște noțiuni de valoare, din timp, referințe, e foarte mult despre gândirea și filosofia tatălui meu – n-am cum să scap de asta și nici nu vreau. Dar filmul nu are nimic biografic în sine, e un personaj imaginar, care putea să arate altfel. Până la urmă, arată ca tatăl meu și m-am trezit cu tatăl meu pe ecran. A fost și un exercițiu interesant – nu e vorba despre viața lui, nu e nimic biografic în sine, de fapt, personajul principal are un tată muzician și o mamă pictoriță. Dacă amestecăm tot, mă trezesc eu la 80 de ani… Dar exercițiul a fost foarte interesant și foarte bogat, pentru Marcel și pentru mine, să găsim niște culoare, și l-am luat ca un plus și am lucrat în direcția asta”, a afirmat regizorul Serge Ioan Celebidachi.

30 de ani pentru apariția unui film și un nou proiect

Regizorul a mai adăugat, cu această ocazie, că a scris scenariul filmului în urmă cu 30 de ani și, după câteva experiențe neplăcute din România, era descurajat că ar putea realiza filmul aici. Însă, la insistențele și cu sprijinul soției – originară din Piatra Neamț – a reușit, în doi ani de zile, să ducă la bun sfârșit acest proiect: „Scenariul filmului l-am scris cu 30 de ani în urmă. În jurul meu, tatăl meu era mai bătrân decât un tată obișnuit, era ca un bunic, și am avut conceptul ăsta, contrastul între mine-copil și el-foarte bătrân – , dar, de fapt, eram foarte uniți și foarte aproape unul de altul. Și m-a fascinat conceptul acesta de timp – să nu mai ai acces la copilărie, deși timpul îți oferă călătoria aceasta. De acolo a pornit și aici suntem, 30 de ani după-aceea”. Regizorul a dezvăluit și că a scris deja un scenariu al unei producții despre marele dirijor – pentru care se gândește la scene filmate la Roman, Iași și Paris -, dar a precizat că noul proiect mai are de așteptat: „Așteptăm timpul potrivit, timingul…”.

 

Serge Ioan Celebidachi, fiul renumitului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, a absolvit Universitatea de Teatru și Artă Dramatică din Indiana (Bloomington) și a făcut master în film la Școala Internațională de Film din Londra. A scris mai multe scenarii și a regizat documentarul „Grădina lui Celibidache”, un portret de suflet al maestrului Sergiu Celibidache. Filmările pentru „Octav” au avut loc la Câmpulung, în județul Argeș, dar și în studiourile din Buftea (Ilfov), în perioada 21 martie – 27 aprilie 2016. „Octav” este o coproducție România – Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, are un buget de 1,4 milioane de euro și este produs de Astra Entertainment, Oblique Media și CelebFilms UK. Scenariul este semnat de Serge Ioan Celebidachi și James Olivier, iar producător este Adela Vrînceanu Celebidachi.

Filmul „Octav” are Premiera de Gală pe data de 4 octombrie, la Sala Palatului din București, și va fi lansat oficial în cinematografe în data de 6 octombrie.

 

 

„Octav este cel mai nou film al regizorului Serge Ioan Celebidachi, un lung metraj care ne poate ajuta să ne reamintim cine suntem cu adevărat şi să ne facem curaj să ne explorăm trecutul. Este o dramă care explorează teme universale precum timpul, nostalgia şi dragostea. Din distribuţia filmului fac parte nume importante ale cinematografiei româneşti, printre care Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Dinvale, Maria Obretin.” (Sinopsis)

„Octav este, de departe, cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum. M-a cucerit de la prima citire. Acest rol este o provocare actoricească pentru mine deoarece presupune să interpretez personajul unui copil din perspectiva unui adult” (Marcel Iureș, citat în comunicatul Oblique Media).

 „«Octav» este o dramă care explorează teme universale precum timpul, nostalgia și dragostea în cea mai pură și măreață formă a sa, întruchipată de relația profundă și inocentă dintre un bătrân de 80 de ani și o fetiță de 10 ani. Intrigantă și originală în această poveste este călătoria în timp pe care o face o personajul principal, bătrânul Octav, interpretat de Marcel Iureș, în urma căreia ies la iveală evenimente importante din copilăria sa, acesta rămânând în același timp prizonier al trupului său îmbătrânit”. (comunicat Oblique Media)

„Filmul spune povestea lui Octav (Marcel Iureș), un bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul copilăriei sale aflat undeva în zona rurală a României, cu dorința de a-l vinde. Ajuns aici, după o absență de zeci de ani, o fetiță ce-i pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei sale pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi. Pelicula Octav transpune o serie de imagini calde și poetice despre România și reprezintă o nouă modalitate de promovare a cinematografiei românești în mediul cinematografic internațional.” (Ziarul Metropolis)

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0