HomeNeamt

Fetiță salvată de Poliție și Ambulanță

Un bărbat în stare de ebrietate a refuzat să-i fie îngrijită fetița, care și-a spart capul după ce a căzut de pe bicicleta lui. Copilul a fost dus cu forța la spital, pentru că viața îi era pusă în pericol. Pentru a putea face acest lucru, a fost nevoie de mai multe echipaje ale Poliției.

 

Luni, 4 iunie, cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț s-au confruntat cu un caz greu de imaginat. Un bărbat aflat în stare de ebrietate a refuzat să-i fie consultată fetița, care căzuse de pe bicicleta pe care el se deplasa. Fetița, de șase ani, sîngera abundent, după ce s-a lovit cu capul de asfalt. Tatăl inconștient le-a spus cadrelor medicale că fetița sa nu are nimic. La insistențele cadrelor medicale, acesta a început să le înjure. În ajutorul Ambulanței a venit Poliția Locală Văleni, dar, pentru că individul era de nepotolit, a fost nevoie de mai mule echipaje de Poliție pentru ca fetița să poată fi adusă, în siguranță, la spital.

 

Scandal la căpătîiul copilului

 

Conform raportului întocmit de SJA, pe 4 iunie, ora 16.31, s-a primește un apel (prin 112) la Dispeceratul Medical Integrat Neamț pentru care se solicita asistența medicală pentru B.L., sex feminin, de șase ani, în satul David, comuna Văleni, motivul solicitării fiind „căzut de pe bicicletă – lovit la frunte, sîngerează„. La ora 16.32, un echipaj medical cu asistent, deservit de o ambulanță dotată conform standardelor, s-a deplasat către locul solicitării. La ora 17.14, echipajul medical a ajuns la locul solicitării (cu mai mult de șase minute staționare la o trecere de cale ferată blocată cu barieră), unde au fost întîmpinați de tatăl copilului aflat în stare avansată de ebrietate, care a refuzat categoric examinarea și transportul copilului pentru investigații la spital, motivînd că fetița „nu are nimic”.

La insistențele asistentului medical din echipaj, copilul  a fost adus la ambulanță. În urma examenului clinic și a celor spuse de copil și de alți aparținători s-a constatat că e vorba de un traumatism cranio-cerebral deschis, cu plagă frontală (leziuni în regiunea parietală – hematom epicranian, plagă sîngerîndă, echimoze), prin cădere de pe coarnele unei biciclete manipulate de un adult. S-a efectuat toaletarea plăgii și s-a comunicat tatălui necesitatea transportului minorului la Spitalul Municipal de Urgență Roman, pentru investigații paraclinice (radiografii) și examene clinice de specialitate (neurologice și chirurgicale), explicîndu-se consecințele medico-chirurgicale imediate și la distanță ale unui astfel de traumatism cranian. Tatăl a refuzat categoric transportul copilului la spital și si-a asumat doar verbal responsabilitatea: «Eu răspund de viața copilului». În momentul cînd i s-a cerut să semneze în fișa de solicitare refuzul, tatăl copilului a înjurat membrii echipajului ambulanței. La ora 17.22, s-a solicitat prin 112 sprijinul unui echipaj de Poliție, pentru a transporta copilul la spital, considerîndu-se necesară examinarea minorului într-o unitate spitalicească. La ora 17.30, în prezența reprezentantului Poliției Locale, tatăl a refuzat din nou transportul minorului la spital pentru investigații suplimentare. S-a obținut un număr și o serie de carte de identitate al tatălui, date care sînt consemnate în fișa de solicitare, dar acesta a refuzat să semneze pentru asumarea responsabilității actului de a împiedica echipajul medical să transporte la spital pacienta„, a declarat medicul Letiția Damoc, coordonatorul SJA.

Potrivit acesteiea, echipajul medical și agentul de poliție s-au retras la sediul Poliției Locale, unde au întocmit un proces verbal de constatare a situației, sesizînd cele două aspecte desosebite: posibila punere în pericol a vieții unui minor (un traumatism cranio-cerebral acut poate avea consecințe grave), faptul că acesta nu poate fi examinat și tratat corespunzător într-o unitate sanitară, prin refuzul categoric al aparținătorilor legali, și copilul s-a lovit căzînd de pe coarnele unei biciclete de la înălțime, fiind posibil ca evenimentul să se fi produs pe un drum public, ceea ce încadrează accidentul ca accident rutier, cu implicații medico-legale. În urma consultării prin 112 a factorilor responsabili, s-a decis luarea copilului (fără acordul, chiar, împotriva părinților) de la domiciliu și transportul la Spitalul Municipal de Urgență Roman. La ora 18.58, în prezența echipajelor de Poliție (din comuna învecinată și din Roman), copilul a fost luat și transportat la Spitalul Municipal de Urgență Roman, fără părinți. La ora 19.38, copilul a fost adus cu bine la spital, unde a primit îngrijiri medicale.

Comentarii

WORDPRESS: 0