Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste, în acest weekend la Cetatea Neamț

HomeCultural

Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste, în acest weekend la Cetatea Neamț

În perioada 10 – 12 septembrie, în Cetatea Neamț din Tîrgu Neamț va avea loc cea de-a IV-a ediție a Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste „B.LOVED”, organizat, anul acesta, de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Pro Familia, informează organizatorii.

Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste „B.LOVED” este cel mai nou membru al unei triade a festivalurilor internaționale dedicate filmului de dragoste, triadă care mai include Festivalul de la Mons (Belgia) și Festivalul de la Varna (Bulgaria), ambele având o tradiție de peste 25 de ani și reprezentând un brand recunoscut pentru orașele  respective.

Era timpul ca un oraș de poveste, cum este Tîrgu Neamț, să devină gazda unui festival de film. Într-o zonă cu o mare încărcătură de talent scriitoricesc, în care s-a consumat poate cea mai frumoasă poveste de dragoste a literaturii române, cea dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste «B.LOVED» nu poate fi decât acasă. Suntem bucuroși să arătăm tuturor oaspeților cât de mult iubim filmul romantic, ce gazde primitoare suntem și cu ce locuri minunate ne mândrim. Câteva zile de frumos probabil că vor fi prea puține, de aceea sperăm ca Festivalul B.LOVED să se îndrăgostească de orașul nostru și să revină. Noi vom fi mereu aici, așa cum am învățat în sute de ani de istorie. Doresc tuturor participanților din Tîrgu Neamț să aibă cea mai frumoasă săptămână din acest an, săptămâna filmului de dragoste!”, a afirmat Vasilică Harpa, primar al orașului Tîrgu Neamț

Când rostesc numele Tîrgu Neamț, imaginația mă poartă, ca un reflex, prin Pădurea de Argint, «cu trunchii vecinici, ce poartă suflete sub coajă» și văd florile albastre ale lui Eminescu pe lângă «lacul cel albastru încărcat cu flori de nufăr». Nu cred să existe loc care să freamete romantism mai profund decât împrejurimile orașului Tîrgu Neamț, să mustească mai multă literatură și frumusețe a gândurilor transpuse pe hârtia care nu se va topi niciodată, caligrafiată de Veronica Micle, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Mihail Sadoveanu, ori de tradiție păstrată cu sfințenie la Agapia sau Văratec. Impunătoarea Cetate a Neamțului, dincolo de zornăitul sulițelor, ne îndeamnă și ea să visăm la povești de dragoste, pe care doar zidurile le știu în tăcerea lor seculară. Și pentru că toate acestea trebuiau să fie puse laolaltă, ca un fel de omagiu adus trecutului atât de greu, dar transformat atât de sensibil în iubire, am hotărât, împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și cu domnul primar Vasilică Harpa, să organizăm la Tîrgu Neamț ediția a patra a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste «B.LOVED». Va fi o încântare!”, spune Lavinia Șandru, președinte B. Loved.

Dacă dragoste nu e, nici film nu e! Mi-am permis să parafrazez aceste cuvinte care cuprind un adevăr însușit de noi toți: dacă dragoste nu e, nimic nu e… Firesc, filmul, fiind cea mai populară dintre arte, a abordat constant, de la începuturile sale și până în zilele noastre această temă. Am auzit, exagerându-se probabil, că există vreo 2.000 de feluri de a-ți manifesta sentimentul de dragoste: iubirea de oameni, iubirea față de aproapele tău, iubirea față de natură, iubirea față de patrie! De aceea, sentimentul de iubire exclude orice manifestare negativă, de răutate, promovând frumosul, bunătatea sufletească, devoțiunea, sacrificiul. Fără a deveni didactic, pot afirma că sentimentele de dragoste cuprind primordial, valențe educative, pilduitoare ale binelui. Jurnalistul este însuflețit, în primul rând, de dragostea pentru adevăr, pe care îl slujește permanent – și trebuie să o facă! – cu dăruire și curaj. Aceasta este principala sa menire și îndatorire. Sigur, și pentru noi, pelicula, înregistrarea video reprezintă un instrument de lucru, alături de condei… Creația este motivația care stă la baza activității noastre, care ne definește și pe care o respectăm. Filmul este și el, în totalitatea sa, un veritabil act de creație. Iată, tot atâtea motive pentru care suntem prezenți în aceste zile, alături de asociația culturală PRO FAMILIA, aici, la Tîrgu Neamț, frumos plai al României, ospitalieră gazdă a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste – B.LOVED”, declară Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Parteneri principali ai evenimentului „B.LOVED 2021” sunt Primăria Orașului Tîrgu Neamț, Consiliul Local al Orașului și Complexul Muzeal Național Neamț.

Programul Festivalului

10 septembrie 2021

17.00 – Film artistic – „Vacanță la Roma„ („Roman Holiday”) – 1953 – 118 min. – Gregory Pack, Audrey Hepburn – 3 premii Oscar
19.00 – Workshop-uri educative și concursuri
19.30 – Concert susținut de trupa Folk Frate
20.15 – 22.20 –  Film artistic – „Sabrina” – 1995 – 127 min. – Harrison Ford, Julia Ormond – 2 nominalizari Oscar

11 septembrie 2021

17.00 – Film artistic – „Mamma Mia! O luăm de la capăt” („Mamma Mia! Here we go again”) – 2018 – 118 min. – Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan
19.00 – Workshop-uri educative și concursuri
19.30  –  Concert susținut de Alina Manole Trio
20.15 – 22.20 –  Film artistic – „Bridget Jones însărcinată” („Bridget Jones Baby”) – 2016 – 122 min. – Renee Zellweger, Colin Firth

12 septembrie 2021

17.00 – Film artistic – „Vacanța” („The Holiday”) – 2006 – 138 min. -. Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law
19.20 – Workshop-uri educative și concursuri
19.40 – Concert susținut de Vangheli Gogu, Emeric Imre, Magda Pușkaș, Rareș Suciu, Andrei Păunescu
20.30 – 22.00 – Film artistic – „Șnitele înaripate” („Flying Schnitzel”) – 2021 – 81 min. – Mihai Mălaimare, Lavinia Șandru, Valentin Popescu, Ana Maria Pâslaru, Nicodim Ungureanu, Mihai Dinvale.

Performance art: În fiecare zi a festivalului, caricaturistul Mihai Pânzaru PIM va realiza portrete caricaturizate spectatorilor, iar toate concertele vor fi ilustrate live de artistul plastic Mariana Pachis prin tehnică sand art.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0