HomeActualitateNeamt

Fermierii intră în campanie electorală

Aceștia trebuie să aleagă conducerea Camerei Agricole Neamț. Scrutinul va fi similar alegerilor locale sau parlamentare, doar că va exista o singură secție de votare în fiecare comună.

 

Județul Neamț se pregătește de alegeri, iar campania electorală care urmează vizează aproape 30.000 de fermieri din tot județul, aflați în evidența Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Neamț. Este vorba despre alegerile pentru conducerea Camerei Agricole județene, for care are ca obiectiv de activitate implementarea politicilor sectoriale în domeniul consultanţei agricole, finanţată de la bugetul de stat şi din venituri proprii.

În vederea organizării alegerilor pentru noua Cameră agricolă, la nivel judeţean, prin ordin al prefectului, a fost constituit Comitetul Judeţean de Iniţiativă, care are drept atribuţii organizarea şi respectarea dispoziţiilor legale cu privire la desfăşurarea alegerilor pentru Camera judeţeană agricolă. Tot prin ordin al prefectului George Lazăr au fost numerotate și secțiile de votare, câte una în fiecare municipiu, oraș și comună din județ.

Depunerea candidaturilor pentru alegeri s-a făcut până pe 24 octombrie, după care urmează o lună de campanie electorală, perioadă în care candidații vor merge prin sate pentru ca câștiga votul fermierilor. Pe 24 noiembrie, fermierii vor merge la urne să își aleagă reprezentanții în forurile de conducere: Colegiul Judeţean (25 de membri) şi Biroul Permanent (7 membri), ambele organisme fiind alese pentru un an.

Președintele Camerei Agricole Județene va fi ales de cei 25 de membri ai Colegiului Județean, în funcție de numărul de voturi.

Membrii Camerei Agricole Județene pot fi: membri individuali (fermieri persoane fizice sau juridice, care desfăşoară activităţi în agricultură şi conexe, cu sediul în județul respectiv, medicii veterinari) şi membri colectivi (asociațiile profesionale din domeniul agricol şi conexe, înregistrate la nivel județean, precum şi grupuri de producători, patronate şi sindicate din domeniul agricol, cooperative agricole, ocoale silvice ale proprietarilor de păduri şi ale composesoratelor, colegiul medicilor veterinari, instituții de învăţământ şi/sau cercetare agricolă). În fiecare comună se va organiza o secție de vot, iar participarea la vot este obligația celor 30.000 de fermieri înscriși în baza de date a APIA Neamț, beneficiari ai politicilor de subvenționare, care au astfel dreptul și posibilitatea de a-și alege forumul de conducere și reprezentanții care să-i ajute să facă agricultură performantă.

Menționăm că toate costurile de organizare și desfășurare a alegerilor pentru Camerele agricole au fost susținute de fermieri.

Comentarii

WORDPRESS: 0