Femeie reținută de polițiști la Roman, în cazul rețelei internaționale de hoți minori. 80 de minori implicați, 300 de furturi comise în Franţa şi Spania

HomeActualitate

Femeie reținută de polițiști la Roman, în cazul rețelei internaționale de hoți minori. 80 de minori implicați, 300 de furturi comise în Franţa şi Spania

 

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman, sprijiniți de luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale Neamţ, au participat luni, 19 iunie, la o acţiune organizată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași.

Astfel, în urma activităților desfășurate, a fost identificată pe raza municipiului Roman o femeie de 34 de ani, faţă de care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău a emis un mandat de aducere, având ca obiect punerea în executare a unui mandat de arestare european emis de către autorităţile judiciare din Franţa pentru săvârşirea de infracţiuni de trafic de fiinţe umane, instigarea minorilor la comiterea de infracţiuni, furturi în grup organizat, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul penal francez.

„Față de persoana în cauză s-a reţinut faptul că, în perioada anilor 2013-2017, a făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul transportării şi coordonării a circa 80 de minori de pe raza mai multor localităţi din ţară pentru a comite furturi în Franţa şi Spania, fiind constatate circa 300 de astfel de fapte. Femeia a fost reținută și prezentată procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, persoana fiind depusă în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Bacău”, informează IPJ Neamț.

Copii exploatați în România și în străinătate

Conform DIICOT, probatoriile au evidenţiat faptul că pe raza municipiilor Iaşi și Roman s-a constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori. Membrii grupării și-au exploatat propriii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților, informează DIICOT.

„Membrii grupării infracţionale și-au exploatat propriii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi, cât și în Paris. Aceștia au fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile RATP şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare, erau predate părinților, care le valorificau. Părinții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure. După ce erau instruiți pe raza municipiului Iași, minorii erau transportaţi în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde, ulterior, erau îndrumați de propriii părinți în activitatea infracțională”, precizează un comunicat al DIICOT.

Pentru documentarea activităților infracționale s-a solicitat informații autorităților franceze în anul 2016, iar ulterior a fost constituită o echipă comună de ancheta ce a acționat pentru probarea activităților infracționale.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iași au efectuat, luni dimineață, 19 iunie, simultan, 25 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași, Roman și a județului Prahova, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de minori. În paralel, polițiști din cadrul Direcției de Poliție Judiciară din Paris au desfășurat o acțiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din același grup infracțional.

Au fost vizate în jur de 120 de persoane de pe teritoriul României și al Franței, din care peste 70 de minori, cu vârste între zece și 13 ani, implicați în această activitate, urmau a fi audiați în cursul cercetărilor cu privire la activitatea desfășurată.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0