Prima paginăCultural

„Fasmidele – curiozități ale naturii”, expoziție la Muzeul de Științe Naturale din Roman

„Fasmidele – curiozități ale naturii”, expoziție la Muzeul de Științe Naturale din Roman

Dimensiune text

 

 

Muzeul de Științe Naturale din Roman găzduiește de joi, 27 septembrie, o nouă expoziție temporară, intitulată „Fasmidele – curiozități ale naturii”, eveniment realizat în colaborare cu Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” din Galați, anunță reprezentanții Complexului Muzeal Județean Neamț.

Cele 70 de exponate prezentate aparțin unui grup de insecte mai puțin cunoscut de către publicul larg, dar și de către specialiști. Denumirea lor în limba latină este Phasmida sau Phasmatodea, care derivă de la cuvântul grecesc phasma ce se traduce fantomă sau spirit. Specii de zone tropicale și subtropicale, aceste viețuitoare impresionează la prima vedere prin dimensiunile foarte mari, măsurate în zeci de centimetri.

„Toate fasmidele sunt experte în arta camuflajului. Ele se deghizează atât de bine în rămurele şi frunze încât nici măcar o pasăre cu ochii ageri nu le poate depista.

Pe lângă capacitatea de camuflare, aceste creaturi uimitoare pot să stea complet nemişcate multă vreme, întocmai ca nişte beţe sau pietre. Unele specii de fasmide au o altă capacitate extraordinară – femela se poate reproduce fără a se împerechea cu masculul. Dintr-un ou depus de o femelă fasmidă iese direct o fasmidă, tot femelă şi identică cu mama sa. Din acest motiv, masculii tind să fie foarte rari. E posibil să nu existe mai mult de un mascul la 4.000 de femele, iar în cazul anumitor specii de fasmide nici nu au fost descoperite specimenele masculi. Expoziția se completează cu prezentarea unor specii de fasmide vii, așezate într-un mini terariu”, precizează reprezentanții Complexului Muzeal Județean Neamț.

Începând cu data de 2 octombrie, unitățile muzeale din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț vor trece la programul de vizitare de iarnă, și anume de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00. În ziua de luni a fiecărei săptămâni, unitățile muzeale nu vor avea program de vizitare. Acest interval de vizitare este valabil și în cazul celor două muzee care, pe parcursul verii, au avut un program de primire a vizitatorilor prelungit, și anume Muzeul Cetatea Neamț, respectiv Muzeul Memorial „Ion Creangă” Humulești.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0