HomeSanatate

Fă-mă, mamă, liftier!

La Spitalul Roman, un medic rezident anul I ia, lunar, 918 lei, cel mai bine plătit liftier primește 942 de lei, iar un portar – 974 de lei. Sunt asistenți sau muncitori care câștigă mai bine decât un medic primar sau specialist. Anul trecut au plecat în străinătate 24 de medici, doi stomatologi, un kinetoterapeut și 59 de asistenți medicali.

 

 

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că, în acest an, intenționează să schimbe modul de salarizare a medicilor. Până atunci atunci, însă, legislația în vigoare în ceea ce privește salariile naște, de multe ori, situații halucinante. Fără a minimaliza experiența, profesionalismul și importanța muncii fiecărui angajat, de multe ori asistenții medicali și simpli muncitori sunt puși pe picior de egalitate, din punct de vedere salarial, cu medicii primari sau specialiști.

 

Salarizare inechitabilă

 

În luna februarie 2013, cel mai mare venit realizat de muncitorii de la atelierele spitalului a fost de 1.288 de lei, în vreme ce un muncitor de la blocul alimentar a avut un salariu net de 1.037 de lei. La Cabinetul de diabet zaharat, cel mai mare venit al unui asistent principal a fost de 1.402 lei, în vreme ce un medic specialist a avut un salariu net de 833 de lei. La centrala telefonică, cel mai mare venit în luna februarie a fost de 1.067 de lei, în vreme ce, la centrala termică, cel mai mare salariu al unui muncitor a fost de 1.183 de lei. În ceea ce privește Comitetul Director, cel mai mare venit l-a avut directorul medical, cu 4.628 de lei.

La Compartimentul de Chirurgie Infantilă, cel mai mare salariu l-a avut un medic primar – 3.201 lei, în vreme ce un asistent medical principal a câștigat 1.903 lei. La compartimentul Endocrinologie, cel mai mare venit al unui asistent medical principal a fost de 1.932 de lei, în vreme ce un medic specialist a încasat 1.670 de lei. Un alt exemplu este secția de Boli infecțioase, unde un asistent medical principal a câștigat 2.572 de de lei, în vreme ce un medic specialist a avut 2.176 de lei. Cel mai mic salariu al unui medic rezident anul I a fost de 918 lei, în vreme ce venitul cel mai mare al unui liftier a fost de 942 de lei, iar al unui portar – de 974 de lei. Cel mai bine plătit registrator a câștigat, în luna februarie, 1.015 lei, în vreme ce un șofer a câștigat 978 de lei. La farmacie, un rezident a fost plătit în luna februarie cu 986 de lei, în vreme ce un asistent principal a avut 1.713 lei, iar la spălătorie cel mai mare salariu a fost de 823 de lei.

La secția de Medicină Internă, cel mai mare venit al unui asistent medical principal a fost de 2.241 de lei, în vreme ce un medic primar a câștigat 2.187 de lei.  La secția Neonatologie, cel mai mare salariu al unui asistent medical principal a fost de 2.474 de lei, în vreme ce un medic specialist a încasat 628 de lei. La secția Psihiatrie, un medic specialist a încasat 1.313 lei, iar cel mai mare venit al unui asistent medical a a fost de 3.348 de lei. Veniturile includ și sporurile, precum și vechimea în muncă.

 

Salarizare după performanță

 

Acestea sunt câteva exemple aleatorii, care ilustrează inechitățile legislației din sistemul sanitar, motiv pentru care Colegiul Medicilor din România a propus salarizarea medicilor în funcție de performanță, iar pentru medicii rezidenți un salariu care să pornească de la trei salarii medii pe economie. „Trebuie să se înțeleagă faptul că salariile medicilor nu pot fi uniformizate după o anumită grilă. Ce face un medic rezident la început de carieră, când nu este cunoscut și nu are pacienți? Renumele se dobândește de-a lungul anilor, dar, până atunci, medicul trăiește cu 7-800 de lei pe lună. În medicină nu se merge pe un standard, ca în alte domeniii. Trebuie criterii foarte clare, pentru a stabili ce salariu merită un medic. De exemplu, în chirurgie, după ce criterii este salarizat medicul? După numărul de operații sau după gravitatea lor?”, declara, recent, medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.

 

Cadrele medicale iau calea străinătății

 

Nivelul și modul de salarizare din sistemul sanitar împing cadrele medicale să ia drumul străinătății. În primele două luni ale acestui an, nu mai puțin de 17 cadre medicale din județ și-au exprimat intenția de a pleca în străinătate. În luna ianuarie, un medic și șapte asistenți și-au depus documentele la Direcția de Sănătate Publică Neamț pentru a obține certificatul de conformitate, necesar pentru a lucra în țările din Uniunea Europeană. În luna februarie, un stomatolog și alți opt asistenți medicali au făcut același lucru. Anul trecut, în județul Neamț și-au depus documentația pentru a obține certificatul de conformitate – care le permite să profeseze în străinătate – 88 de cadre medicale, dintre care 24 de medici, doi stomatologi, un kinetoterapeut și 59 de asistenți medicali.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 6
 • bataie de joc…..un asistent sa aiba salar mai mare k un medic…nu e de mirare dc pleaca toti medicii…k la noi la nimeni

 • ioana 11 ani ago

  se scrie ca liftierii iau mai mult decat medicii,,,,,,,,,dar medicii cu cata spaga pleaca acasa in fiecare zi,daca nu le pui bani in buzunar nici nu se uita la tine…………………….rusine rusine …………………………….

 • Vasile 11 ani ago

  Domnule Pal , dezinformati cititorii.
  Acel medic de la Psihiatrie , de exemplu, castiga banii aceia pe garzile efectuate in sectie, el lucrand in alta parte (cab. particular, alt spital, etc.), deci sunt un venit suplimentar.
  Pe de alta parte un asistentii cu venituri mai mari la care faceti referire, au in „spate” – ca sa spunem asa – ani grei de vechime, experienta acumulata si, nu in ultimul rand studii, multi dintre ei sunt absolventi de studii superioare (asistenta medicala, management sanitar, etc).
  Va rog ca pe viitor sa va documentati mai bine inainte de a publica un articol.
  Sper ca postarea sa nu fie CENZURATA.

 • Ioana esti o ****, probabil lucrezi in domeniul confectiilor si nu stii cat invata un medic!!!

 • vlad 11 ani ago

  Sa nu ii mai plangeti nici pe medicii cu vechime si nici pe asistenti , ca daca ajungi sa stai in spital nu se uita la tine pana nu le dai spaga,de la femeia de serviciu,asistenta, medic.Daca ai nenorocul sa ajungi la spital in zi de sambata sau dumineca intri in sala de primire si nu se uita la tine,ba ca nu e doctorul ca nu a venit ca e liber,stau si beau cafeaua si dupa ce incepi sa faci scandal te intreaba de ce esti acolo cand iti spun dupa o ora ca trebuie sa mergi la spitalul vechi.De ce nu se fac cateva controale cu persoane abilitate mascate adica sa vina ca simplii tarani sa vedeti ce minuni descoperiti.Daca nu am dreptate va rog sa ma contraziceti.poate mai intra si altcineva sa spuna si cat costa o operatie si cel mai necajit om tot da 300lei ca altfel moare acolo cu zile.Medicii rezidenti trebuie sa sufere ani buni si sa fure meserie de unde pot ca se tem medicii mai in varsta sa nu devina mai buni decat ei si sa le ia locul.Romanie am ajuns de rasul Europei ,ca daca ajungi la un spital din alta tara suferind un accident sau sa ti se face rau nu te intreaba cine esti si ce natie ai sare tot aparatul medicilor pe tine si dupa aceea iti afla identitatea

 • rusine sa va fie domnilor,intai documentati-va si apoi scrieti articole…eu sunt un asistent in prag de pensie cu o retributie de 1594 lei,un medic cu o vechime de peste 25 de ani,are un salariu de 3400 lei,aici vorbim de sistemul bugetar,,,si apoi asa cum spunea cineva aici ,muncim de catre 35 de ani si avem salariul pe care il mentionez,,,ce vor ,,doctorasii,astia de 2 bani care habar unii dintre ei habar nu au de meserie ,nu se mai invata ca in urma cu 25-30 de ani,,,cei care sunt acum studenti,sau rezidenti ,au facut medicina doar cu gandul de imbogatire rapida,vile ,case de vacanta,masini scumpe,excursii in strainatate ,,,si gandul plecarii iin occident,uitand ca si noi oamenii de rand am contribuit prin plata la bugetul statului la formarea lor in facultate,,,tineretul uita ca noi am asteptat multi ani sa avem aceste salarii ,nu au rabdare sa astepte ani la rand ca noi ,vor totul dintr-o data,,,munciti scumpilor,invatati cu adevarat,faceti-va cu adevarat meseria si apoi ve-ti castiga si multi bani asa cum,,,cat despre asistenti lasati jignirile,,ptr.ca asistentii nu sunt prostii vostrii,sunt oameni care au liceul ca si voi doctorii,au fie 3 sau chiar facultate in centre universitare de medicina de 4 ani ,ca asistenti generalisti,si multi dintre ei au terminat si alte facultati,asa ca doctorilor atentie nu va suntem inferiori,,,in garda voi dormiti,iar cand soseste o urgenta ,si sunteti treziti ptr,rezolvarea urgentei ,va suparati pe asistenti,,,,dar despre ,,cibucul,, care il primiti de ce nu vorbiti, chiar si noua care care lucram cu voi daca se intampla sa fim bolnavi sau cineva din familieare nevoie de consultatie nu va sfiiti sa primiti plicul si alte atentii.