Programul educațional GROW, organizat de către Școala de Valori împreună cu AIESEC România, a ajuns la finalul celor zece ateliere de educație nonformală facilitate de către traineri internaționali pentru cei peste 30 de liceeni din orașul Roman. GROW se află la a 18-a ediție consecutivă, iar anul acesta a atras mai mult de 1.800 de elevi din toată țara și un total de 44 studenți voluntari din 18 țări din toată lumea.
Elevi de clasa a IX-a, a X-a și a XI-a au participat, pe parcursul a două săptămâni, la atelierele GROW, ce au presupus sesiuni de dezvoltare în cadrul cărora aceștia și-au exersat abilități precum gândirea critică, creativă și sistematică, antreprenoriat și leadership, managementul timpului și al echipei, luarea deciziilor și orientare în carieră, comunicare, încredere în sine și performanță.
Sesiunile au fost susținute exclusiv în limba engleză de către doi traineri studenți voluntari din colțuri diferite ale lumii: Rodrigo Teixeira Brabosa, din Brazilia, și Yun Kuan Lin, din Taiwan, GROW având o componentă puternică de multiculturalitate.
„GROW este o inițiativă inovativă, o experiență multiculturală, care permite atât internaționalilor, cât și participanților din România să crească la propriu, împreună, într-un spațiu dedicat educației non-formale. De fapt, GROW este mai mult decât un proiect – este un spațiu în care se întâlnesc oameni extraordinari, nu doar pentru a se distra, ci pentru a învăța împreună, printr-o experiență comună”, a spus Rodrigo în urma experienței de trainer.
Finalizarea proiectului a fost marcată de un eveniment de închidere ce avut loc la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, unde tinerii s-au bucurat de prezența și încurajările directorului bibliotecii, Cristina Panaite, dar și a primarului municipiului Roman, Lucian Micu, ce a asigurat participanții GROW de susținerea Primăriei în desfășurarea proiectelor viitoare.
Proiecte pentru Roman
Întrucât programul educațional GROW implică o parte puternică de implicare socială, la evenimentul de încheiere elevii participanți și-au prezentat ideile de proiecte pe care urmează să le implementeze, cu scopul de a-și valorifica ideile și abilitățile dobândite pe parcursul sesiunilor. Singura condiție a acestor proiecte a fost ca acestea să aducă un impact pozitiv în comunitatea din care fac parte. Astfel, tinerii au ales domenii diferite în care urmează să își aducă contribuția.
De exemplu, două dintre echipele formate și-au propus încurajarea unui stil de viață activ și sănătos, prin organizarea unui festival al sportului și mișcării numit Fit For Life, ce urmează să implice locuitorii din Roman în mini-campionate și provocări care să pună sângele în mișcare, precum și organizarea unui workshop de nutriție și wellness, în care participanții vor avea șansa să deguste diverse smoothie-uri. O altă echipă își dorește să încurajeze arta urbană prin decorarea unui perete stradal, în timp ce o alta va transforma rădăcinile copacilor tăiați în ghivece cu flori.
Startul proiectelor cu impact în comunitate a fost deja dat de către o echipă care a organizat un atelier psihologic în care tinerii au învățat cum să își facă prieteni și să evite izolarea socială, urmat de vizionarea unui documentar cu aceeași temă, eveniment care a atras mai mult de 40 de persoane.
„Atâta timp cât nu sunt îngrădiți, tinerii vor pune în aplicare inițiative cu impact real în comunitate”
În organizarea GROW Roman din această vară au fost implicați trei „ambasadori” care, împreună, au dedicat peste 90 de ore de voluntariat, sub coordonarea lui Sebastian Hrib. Acesta a ales să fie manager de proiect local din dorința de a se dezvolta și spune că acest rol i-a îmbogățit cu mult experiența în cadrul GROW: „Am simțit deschidere din partea tinerilor spre educație non-formală și m-am bucurat să văd asta, am trăit și eu deodată cu ei entuziasmul. Cea mai frumoasă lecție a fost faptul că atunci când oferi tinerilor motivație, susținere, dar și instrumentele necesare, aceștia vor genera idei extraordinare, chiar dacă pot părea trăznite la început. Atâta timp cât nu sunt îngrădiți, ei vor pune în aplicare inițiative cu impact real în comunitate. Mai mult, devin astfel un exemplu pentru prietenii lor, creându-se astfel un efect de bulgăre de zăpadă.”
Următoarea ediție GROW Roman se va desfășura în iarnă, iar elevii care își doresc să participe se pot înscrie încă de pe acum pe o listă de așteptare pe www.growedu.ro/apply/.
Șapte ani de GROW
GROW este un program de tradiție, cu peste 18.800 de absolvenți de la prima ediție până în prezent, și singurul din România cu predare în limba engleză, care oferă tinerilor din clasele de liceu posibilitatea de a participă la sesiuni de dezvoltare facilitate de traineri internaționali, cu scopul creării unei experiențe interculturale de învățare.
Pe parcursul celor șapte ani de existentă, în GROW au fost livrate peste 42.000 de ore de training, iar proiectul s-a desfășurat în mai mult de 400 de școli din 47 de orașe, cu implicarea a peste 1500 de voluntari la nivel național. GROW devine astfel cel mai mare proiect de educație nonformală din România, cu predare în limba engleză, oferit elevilor de liceu.
Ediția de vară din 2017 se bucură de sprijinul Nivea, Tinmar și Kick-Off Events.
Proiectul GROW a primit cinci premii naționale și internaționale de-a lungul timpului, printre care „Cel mai bun program educațional” în 2015, premiu acordat de către Gala Națională a Societății Civile Tinere din România, și „Cel mai bun proiect de educație de tineret din Romania” în 2012, titlu oferit de către Parlamentul European în cadrul Galei Charlemagne.
Comentarii