Prima paginăSocialSanatate

Evitaţi expunerea îndelungată la frig

Dimensiune text

Temperaturile scăzute afectează sănătatea celor care nu se protejează corespunzător, însă categoriile cele mai afectate de ger sunt persoanele cu vârstele extreme: copiii şi vârstnicii, persoanele cu afecţiuni cardiace şi neurologice, persoanele cu afecţiuni respiratorii, afecţiuni vasculare periferice, diabet zaharat, infecţii, malnutriţie; persoanele care lucrează în spaţii deschise – sectorul forestier, comercianţii ambulanţi, din pieţe, jandarmii, poliţiştii; persoanele fără adăpost, alcoolicii.

În această perioadă în care temperaturile sunt scăzute, medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ recomandă populaţiei să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea, se vor folosi mijloacele de protecţie adecvate – căciulă, fular, mănuşi, şosete de bumbac sau de lână, încălţăminte şi îmbrăcăminte călduroasă – şi trebuie să se evite expunerea prelungită la temperaturi scăzute, pentru a evita hipotermia şi degerăturile. În cazul în care au apărut degerăturile, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic. Locuinţele trebuie încălzite corespunzător (18-22 grade C), evitând utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau incendii.

Alimentaţia trebuie să se bazeze pe consumul de alimente bogate în proteine – carne, ouă, lapte, leguminoase uscate; grăsimi nesaturate – uleiuri vegetale, seminţe, fructe oleaginoase; fructe şi legume care prin aportul de vitamine cresc imunitatea organismului. Se va evita consumul băuturilor alcoolice (alcoolul creează o vasodilataţie periferică ce sporeşte pierderile de căldură din corp, determină somnolenţă şi scade reacţiile organismului). Pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în aer liber, în frig, se recomandă consumul de ceai cald, 0,5 – 1 litru. În cazul deplasărilor cu maşina, trebuie să avem lichide (apă, ceai) şi alimente pentru 24 de ore, precum şi pături pentru a se asigura încălzirea.

COMENTARII

WORDPRESS: 0