Prima paginăRuralReligie

Evenimente cultural-religioase la Stănița

Dimensiune text

Mai multe manifestări religioase organizate la Biserica „Sfântul Nicolae” din Stăniţa au avut ca scop comemorarea arhimandritului Ioanichie Bălan, un mare duhovnic al ortodoxiei. ÎPS Ioachim a sfinţit biblioteca din comună ce poartă numele arhimandritului născut la Stăniţa.

stanita 2Locuitorii comunei Stăniţa au participat, în perioada 18 – 20 iulie, la mai multe manifestări religioase organizate la Biserica „Sfântul Nicolae” din Stăniţa. La slujbele religioase a participat ÎPS Ioachim, arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi ieromonahi, în frunte cu preot doctor Dragoş Munteanu, protopop de Roman. Slujba de Te Deum a fost săvârşită de arhiepiscopul Ioachim, ca prinos de recunoştinţă adus lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei comunităţi de-a lungul timpului.

Sătenii au participat la prima ediţie a concursului de toacă intitulat „Chemarea credinţei”, la care au participat tineri ai satului şi din comunităţile apropiate, care, la final, au fost binecuvântaţi şi premiaţi de înaltul ierarh. După acest eveniment, toţi cei prezenţi au mers în procesiune la Biserica „Sfântul Nicolae”, la monumentul ridicat în amintirea marelui duhovnic al Sihăstriei, părintele arhimandrit Ioanichie Bălan (1930 – 2007), de la a cărui naştere se împlinesc 85 de ani, fiu al localităţii Stăniţa. Slujba de pomenire în memoria arhimandritului a fost continuată de depuneri de coroane de flori.

stanita 4La biblioteca din comună ce poartă numele arhimandritului Ioanichie Bălan, arhiepiscopului Ioachim a săvârşit slujba de sfinţire a apei şi a binecuvântat acest aşezământ de cultură local, precum şi muzeul etnografic al satului Stăniţa.

Duminică, 19 iulie, a fost organizat Simpozionul naţional „Stăniţa – pagini de istorie, cultură şi spiritualitate. Mari duhovnici, oameni de cultură şi păstori de suflete: arhimandrit Ioanichie Bălan, ieroschimonah Vichentie Mălău, părintele Dumitru Stan, părintele Constantin Ardeleanu şi părintele Costache Buzdugan”. În cadrul acestui simpozion au conferenţiat invitaţi de seamă, între care ÎPS Ioachim, preot profesor doctor Vasile Nechita de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, preotul Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, arhimandrit Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, preotul Ghenadie, delegat din partea Mănăstirii Sihăstria, şi preot doctor Florin Aurel Ţuscanu.

stanita 3Seria comunicărilor a fost deschisă de ÎPS Ioachim, care a vorbit celor prezenţi despre relaţia specială, duhovnicească, pe care a avut-o cu părintele Ioanichie în anii petrecuţi la Mănăstria Sihăstria, despre preocupările cărturăreşti ale lui Ioanichie Bălan, despre unele cărţi ce au văzut lumina tiparului sub semnătura acestuia, prezentând, în acelaşi timp, motivaţia ce a stat la baza apariţiilor editoriale din Sihăstria Neamţului.

Preotul Constantin Sturzu a rememorat, în comunicarea sa, momentele primei întâlniri cu părintele Ioanichie la Mănăstria Sihăstria, vorbind celor prezenţi şi despre rolul cărţii religioase în viaţa creştinului. Preotul Florin Aurel Ţuscanu l-a prezentat, în expunerea sa, pe părintele Ioanichie – pelerinul care a cules, în călătoriile sale la locurile sfinte, mărturii ale creştinătăţii pe care le-a consemnat, ulterior, în scrieri ce, peste timp, au dobândit o valoare documentară.

În timpul pauzelor dintre comunicări, tineri ai comunei Stăniţa, îmbrăcaţi în costume populare, au rostit poezii din opera părintelui Ioanichie Bălan, apărute la Editura Mănăstirii Sihăstria într-un volum de versuri intitulat „Versuri duhovniceşti”.

Părintele Ioanichie Bălan a rămas în amintirea credincioşilor ca fiind un remarcabil predicator şi un apreciat scriitor, care a reuşit, într-o perioadă grea pentru ortodoxia românească, să formeze o generaţie de păstrători şi mărturisitori ai credinţei autentice. Cărţi precum „Convorbiri duhovniceşti”, „Patericul românesc”, „Vetre de sihăstrie românească”, „Mărturii româneşti la Locurile Sfinte” sau „Istorioare duhovniceşti” sunt doar câteva dintre lucrările care l-au consacrat ca scriitor bisericesc.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0