Prima paginăReligie

Eveniment religios în satul Hociungi

Dimensiune text

Credincioșii din comuna Moldoveni sunt așteptați la slujba de sfințire a unui case praznicale și a clopotniței Bisericii „Sfântul Nicolae” din satul Hociungi.

 

 

Sătenii din comuna Moldoveni vor participa sâmbătă, 25 mai, începând cu orele 8.00, la un eveniment religios care va avea loc la Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Hociungi. PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va oficia, alături de un sobor de preoți, slujba de sfințire a unui așezământ social și a clopotniței construite în incinta lăcașului de cult.

Părintele Cătălin-Adrian Bibiruș, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Parohia Hociungi II, Protopopiatul Buhuși, a inițiat, începând din anul 2007, demersurile pentru construirea unei noi clopotnițe. „Vechea clopotniță a bisericii era construită din lemn. Exista pericolul ca aceasta să se dărâme, din cauza greutății celor două clopote care au 500 de kilograme, respectiv 250 de kilograme. În luna iulie 2009, împreună cu credincioșii, am început construirea unei noi clopotnițe, pe care am finalizat-o în acest an. Principala noastră dorință a fost ca noua clopotniță să păstreze stilul arhitectural al lăcașului de cult”, a explicat părintele Cătălin-Adrian Bibiruș.

Construcția așezământului social a fost realizată cu sprijinul unui fiu al satului. „În anul 2012, domnul Constantin Cozma a efectuat lucrări de extindere a vechii case de prăznuire, în care funcționează o bucătărie, o cameră pentru centrala termică și o magazie pentru lemne. Noului prăznicar i-a fost schimbat acoperișul, tâmplăria și instalația termică. Trebuie menționat faptul că domnul Constantin Cozma este nepotul unui sătean care a sprijinit construirea vechii clopotnițe. Aceasta a fost ridicată cu lemnul care provenea din pădurea bunicului domnului Cozma”, a mai spus parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din satul Hociungi.

Fondurile cu care au fost realizate aceste lucrări au provenit din contribuția localnicilor și din bugetul local.

La eveniment sunt așteptați protopopul de Buhuși, părintele Vasile Cozma, și protopopul de Roman, părintele Florin Aurel Țuscanu, născut în satul Hociungi, care a activat ca preot, după absolvirea facultății, în comuna Moldoveni. PS Ioachim Băcăuanul a mai fost prezent în satul Hociungi, la resfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae”, în anul 2003. Evenimentul religios din satul Hociungi are loc la 90 de ani de la începerea lucrărilor de construcție a actualului lăcaș de cult.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • iulia 9 ani

    felicitari preotului si satenilor!