Prima paginăReligieCultural

Eveniment muzical la Biserica „Isus, Bunul Păstor”

Dimensiune text

Departamentul de Muzică „Schola Cantorum Muşatină” al Academiei „Petru Tocănel”, din cadrul Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, condus şi coordonat de preot profesor doctor Cristian Dumea, organizează sâmbătă, 21 noiembrie, la ora 15.00, la Biserica „Isus, Bunul Păstor” din Roman, situată pe strada Sucedava nr. 4, un spectacol dedicat Sfintei Cecilia.

muzica 02Evenimentul este intitulat „După amiază muzicală – în cinstea sfintei Cecilia” şi este organizat în colaborare cu Parohia Romano-Catolică „Isus, Bunul Păstor” din Roman, Parohia „Sfântul Francisc de Assisi” din Rotunda, comuna Doljeşti, şi Liceul Romano-Catolic „Francisc de Assisi” din Roman.

După conferinţa iniţială „Sfânta Cecilia şi muzica”, va urma o repetiţie a corurilor participante, în cadrul căreia vor fi amintite principiile care stau la baza unui cor, recitaluri de orgă şi vocale, urmate de un moment coral polifonic. După-amiaza se va încheia cu Sfânta Liturghie solemnă de la ora 18.00, unde toţi cei prezenţi îi vor aduce laudă şi mulţumire bunului Dumnezeu.

„Sfânta Cecilia, alături de Felicitas, Perpetua, Agata, Lucia, Agneza şi Anastasia, face parte din pleiada tinerelor martire din primele vremuri ale creştinismului, amintite în Canonul roman, cea mai veche rugăciune euharistică din ritul roman. Pomenită la 22 noiembrie, potrivit calendarului latin şi bizantin, Cecilia era din Roma, din neam strălucit, şi a fost o tânără fecioară, martirizată în secolul al III-lea pentru că a refuzat să aducă jertfe idolilor păgâni. Drept mărturie a existenţei sale stă bazilica de pe Trastevere din Roma, care îi poartă numele. Dacă privitor la biografia ei se cunosc prea puţine informaţii cu o bază istorică, începând cu perioada târzie a Evului Mediu există o documentaţie explicită referitoare la legătura dintre muzică şi Sfânta Cecilia. Din secolul al XV-lea, simbolul sfintei este orga. În diferite picturi, Sfânta Cecilia este înfăţişată cântând la orgă, harpă sau alte instrumente muzicale. De atunci şi până în zilele noastre, spaţiul european occidental şi-a asumat-o, sfânta devenind patroana muzicii sacre, a instituţiilor şi a tuturor acelora care se ocupă de acest meşteşug. Departamentul de Muzică «Schola Cantorum Muşatină» al Academiei «Petru Tocănel», din cadrul Institutului Teologic Franciscan, doreşte ca această zi să nu treacă neobservată. Cu acest prilej, vom organiza o după-amiază în cinstea Sfintei Cecilia, gândită sub forma unui laborator muzical. În spiritul mişcării ceciliene, iniţiativa urmăreşte restituirea demnităţii muzicii în sânul liturghiei, educaţia corală a participanţilor, împreună cu recunoaşterea talentului artistic al unor tineri interpreţi vocali şi instrumentali. «Mişcarea ceciliană» a fost oficializată în 1870, prin opera papei Leon al XIII-lea, a cunoscut o largă răspândire şi a interesat întreaga Europă catolică, iar dintre fraţii franciscani români care au aderat la această mişcare la începutul secolului al XX-lea îl amintim pe Bonaventura Morariu”, a precizat preot preot profesor doctor Cristian Dumea, coordonatorul Departamentul de Muzică „Schola Cantorum Muşatină” al Academiei „Petru Tocănel”, din cadrul Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0