Până la Ana drumul e lung și anevoios. Nici Poliția, nici Ambulanța nu ajung prea des. O femeie, care „merge la oraș”, doar când soțul o duce cu mașina și asta foarte rar. În rest își duce zilele cu treburile casei într-un sat în apropierea Iașiului. Când o vezi că e cât o mână de om, n-ai crede că îndură atâtea , că poartă cu ea atâta suferință, ba chiar reușește să-și ascundă bine vânătăile, doar tristețea din ochi o trădează.
„Păi ce să fac? Unde să mă duc? Dacă aș pleca, ar veni după mine să mă bată că-l fac de râs în sat. N-am bani, n-am de lucru și n-am încotro. El așa e om bun, dar când bea are patimă și mă bate și pe mine și pe copii. Mâine zi îi pare rău pentru ce a făcut, dar degeaba, că noi am mâncat bătaia. Nu sunt singura, cam toate femeile de pe aici iau bătaie,” se consolează Ana.
E adevărat că nu e singura, 65.000 de femei au fost victimele violenței domestice în România. 800 de femei au murit în ultima perioadă ca urmare a abuzurilor la care au fost supuse și anual sunt agresate 10.000 de românce. La fiecare 30 de secunde o femeie din România este victima violenței domestice. 75% dintre cazurile de violență domestică nu sunt raportate.
Violența în familie sapă răni adânci atât în sufletul femeii, cât și în familia din care aceasta face parte. Copii unor astfel de familii pot deveni agresori la rândul lor, dar și victime, fiindcă aceștia urmează modelul văzut în familie.
Femeia de multe ori acceptă să fie umilită, de multe ori își împarte sufletu-n bucăți și continuă să îndure bătaia fizică și psihică de dragul Lui sau al copiilor. Frica, instabilitatea financiară sau lipsa susținerii o oprește să plece și să fie fericită. Poate sună a clișeu, dar e timpul să pună punct, să-și ia inima-n dinți și să-și salveze viața cât încă mai poate, cât încă mai are timp!
Violenţa împotriva femeilor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase şi urgente probleme ale tuturor timpurilor. Violenţa asupra femeilor este una din cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la şcoală sau la locul de muncă. În fiecare colţ al lumii, efectul real şi dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii. Violenţa împotriva femeilor are drept consecinţă costuri foarte mari la nivel de cheltuieli naţionale pentru îngrijiri medicale, acţiuni în justiţie şi acţiuni ale poliţiei precum şi pierderi în domeniul realizărilor educaţionale şi în cel al productivităţii.
Femeia fericită nu e un accesoriu, e un must!
Campania #obaginseama își propune să fie alături de femeile abuzate și să le ajute să ia atitudine, încât să nu-și mai distrugă viața.
Cumpară orice produs Obag și între 0.5%-1% din vânzările nete sunt direcționate pentru a ajuta femeile abuzate. O bag Store Iași împreună cu Fundația Hecuba luptă pentru un nou început.
O bag este un brand de poșete din Italia, poșete care pot fi personalizate în funcție de nevoile fiecărei cliente (corpul genții, căptușeala și mânerele se pot schimba datorită unui mecanism simplu de prindere, în funcție de preferințe).
Comentarii