Prima paginăSocialSanatate

Erau să moară din cauza mizeriei

Dimensiune text

În luna iulie, în judeţ s-au înregistrat 18 suspiciuni de meningită, în majoritate la copii. Condițiile de igienă precară sunt cauze frecvente ale îmbolnăvirilor.

Scăldatul în zone interzise, mâncatul fructelor nespălate şi nerespectarea măsurilor de igienă au avut consecinţe nedorite asupra copiilor şi adulţilor. Dacă, în luna mai, medicii epidemiologi au înregistrat opt cazuri de meningită virală, în luna iunie numărul lor a ajuns la 17, iar în iulie s-au înregistrat 18 suspiciuni, unele din ele fiind deja confirmate. Medicii epidemiologi spun că îmbolnăvirile sunt cauzate de nerespectarea regulilor de igienă într-o perioadă călduroasă, în care circulaţia enterovirusurilor este mai intensă. Ca o dovadă în plus este şi faptul că în Roman, în ultima săptămână, s-au înregistrat 18 cazuri de boală diareică acută.

„A fost o vară capricioasă, cu multe precipitaţii, ceea ce a făcut ca enterovirusurile să fie mai active. În ceea ce priveşte meningitele virale, au fost pacienţi atât copii, cât şi adulţi. În cazul bolnavilor adulţi, s-au recoltat şi probe pentru a vedea dacă au boala West Nyle, care se transmite prin înţepături de ţânţari, dar, până acum, nu s-a confirmat niciun caz. Reamintim că normele de igienă, cum ar fi spălarea fructelor înainte de a le mânca, spălarea mâinilor, a jucăriilor şi aerisirea camerelor sunt extrem de importante în această perioadă”, a declarat medicul epidemiolog Elena Muceleniţa, de la Serviciul Epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • un citizen 9 ani

    cautati in orice dictionar al limbii romane si veti invata ca „mizerie” inseamna „saracie”, NU „MURDARIE”, scriitorilor.

  • o citizeana 9 ani

    MIZÉRIE, mizerii, s. f. 1. Stare de extremă sărăcie, situație nenorocită, vrednică de plâns. – Loc. adj. De mizerie = sărăcăcios; sărac; cu care nu se poate trăi. ♦ Aspect exterior care arată o mare sărăcie, murdărie ori dezordine. 2. Ceea ce provoacă neplăceri, greutăți, suferință, griji, necazuri. – Din lat. miseria, fr. misère