Episcopul Petru Gherghel împlinește 79 de ani

HomeReligie

Episcopul Petru Gherghel împlinește 79 de ani

 

 

Preasfinţitul Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iași, împlineşte vineri, 28 iunie, 79 de ani. Ziua următoare, 29 iunie, solemnitatea Sfinţilor Petru şi Paul, reprezintă sărbătoarea numelui şi aniversarea zilei sfinţirii întru Preoţie.

„Cu ocazia acestor evenimente, ne alăturăm felicitărilor şi rugăciunilor preoţilor şi credincioşilor Diecezei de Iaşi pentru a-i spune împreună cu vizitatorii acestui site: La mulţi şi binecuvântaţi ani! Fie ca Domnul să-i binecuvânteze paşii!”, au transmis reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Episcopul de Iaşi s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ. După terminarea şcolii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iaşi. La 29 iunie 1965, a fost hirotonit preot la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticeşti, în care a activat până în 1967, când a fost transferat la Rădăuţi. La 1 noiembrie 1970, a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 a fost numit rector.

La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici al Episcopiei de Iaşi. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Monseniorul Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai acelaşi an, de către arhiepiscopul Angelo Sodano, delegat al papei Ioan Paul al II-lea.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0