HomeReligie

Episcopul Ioachim Băcăuanul și-a serbat ziua de naștere în mijlocul bătrînilor de la Hîrja

Bătrînii care trăiesc în Centrul Rezidențial de îngrijire a persoanelor vîrstnice „Ștefan cel Mare” de la Hîrja s-au bucurat joi, 29 martie, de prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care le-a oferit  ajutoare și s-a rugat împreună cu ei.

 

 

Am considerat că trebuie să fac un gest frumos pentru cei aflați în grija noastră și în această zi. Avem, cu toții, părinți bătrîni, ne gîndim la ei și, din cînd în cînd, îi mai vizităm. În ziua de naștere se pomenesc părinții care te-au adus pe lume. Dacă mai sînt în viață – îi vizitezi, iar dacă sînt trecuți în viața veșnică – faci o pomenire la mormîntul lor. Personal, în același timp, avem din încredințarea lui Dumnezeu și numeroase responsabilități în această eparhie. Acum, pentru faptul că sîntem și părintele spiritual al fiilor și fiicelor din Eparhia Romanului și Bacăului, ne-am gîndit să facem un gest față de părinții altor familii, care nu mai au pe nimeni, și pe care îi avem în grija noastră„, a declarat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

Precizăm faptul că la data de 24 aprilie în anul 2004, cu binecuvîntarea PS Ioachim Băcăuanul, Epicop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost pusă piatra de temelie a așezămîntului de la Hîrja, care a fost deschis oficial la sfîrșitul lunii mai din anul 2006.
Acesta funcționează cu eforturi susținute din partea Centrului Eparhial de la Roman, pentru ca bătrînii să beneficieze de asistență medicală și spirituală, precum și de condițiile cele mai favorabile.

Așezămîntul, vizitat periodic de PS Ioachim Băcăuanul, adăpostește  49 de bătrîni bolnavi și neputincioși, dintre care 19 sînt bărbați, iar  30 femei.
Aproximativ jumătate dintre aceștia sînt imobilizați la pat și necesită îngrijiri speciale.
Sînt persoane care au trăit în diferite localități, în singurătate și lipsuri, și care acum sînt asistați și îngrijiți de personalul așezămîntului, sub coordonarea preotului Ilarion Mîță. De asemenea, alți bătrîni primesc îngrijire la domiciliu, tot prin intermediul personalului de la Hîrja.

Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a împlinit joi, 29 martie, 58 de ani.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0