HomeActualitate

Elicopter pentru stingerea incendiilor

Consiliul Județean Neamț ar urma să plătească parțial achiziționarea unui elicopter pentru stingerea incendiilor. Soluția ca mai multe consilii județene să cumpere un elicopter a fost luată în calcul vineri, în cadrul unei întîlniri dintre ministrul Administrației și Internelor și prefecții și comandanții de arme din opt județe ale Moldovei, printre care și județul Neamț.

 

Dacă proiectul va prinde contur, elicopterul ar trebui să fie plătit cu bani de la consiliile județene din Neamț, Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Suceava, Vaslui și Vrancea.

Toate discuțiile de vineri s-au axat pe problemele comune, precum și pe cele punctuale din județele din Moldova: grindina, seceta, incendiile și canicula care au afectat în acest an zona Moldovei. Astfel, s-au propus mai multe soluții: forări de puțuri de mare adîncime pentru aprovizionarea cu apă a populației din zonele unde accesul la apă potabilă este îngreunat de lipsa precipitațiilor, scăderea nivelelor la barajele de pe rîurile Jijia și Prut, pentru a se asigura un debit corespunzător pentru irigații, și achiziționarea în comun de către consiliile județene din Moldova a unui elicopter folosit în stingerea incendiilor, care să permită intervenții eficiente în zonele montane în cazul unor incendii.

În județul Neamț a fost nevoie de un elicopter în luna iulie, cînd pe muntele Ceahlău a izbucnit un incendiu, în zona Stănile. Atunci, focul a fost stins cu greu de pomperi, care nu au putut acționa cu autospecialele din cauza terenului și au trebuit să se limiteze la a acționa cu mături, lopeți și bidoane cu apă.

Comentarii

WORDPRESS: 0