„Sângele nostru poate salva vieți!”, consideră elevii Liceului Tehnologic „Vasile Sav” din Roman. Liceul Tehnologic „Vasile Sav” s-a alăturat efortului de susținere și ajutor a poporului ucrainean, grav afectat de atacul armat pornit asupra sa din partea Rusiei. În aceste zile se finalizează o campanie de donare de sânge, la care au participat elevi și profesori din această instituție de învățământ a orașului nostru. Acțiunea a fost organizată în cadrul campaniei naționale „Donează pentru Ucraina, donează pentru pace!” și se derulează la Centrul de colectare sanguină din Policlinica Roman, pe parcursul a mai multor zile.
„Acțiunea a avut un puternic impact asupra tinerilor din școala noastră. Impresionați de evenimentele grave care se petrec în Ucraina, ei și-au ascultat inima, și-au învins temerile și s-au oferit voluntar să doneze sânge pentru răniții războiului nedrept din țara vecină. M-a impresionat faptul că un număr mare de elevi a dorit să participe la campanie și că aceia dintre ei care nu îndeplineau condițiile de vârstă sau greutate, regretau că nu pot să se alăture colegilor lor. Este o dovadă de civism, noblețe și responsabilitate! Pentru marea majoritate a celor 41 de fete și băieți voluntari în campania noastră, această donare a fost prima acțiune de acest fel. Un exemplu bun a fost dat chiar de directorul liceului nostru, domnul profesor Alexandru Lezeu, care a donat sânge alături de elevi chiar în primele zile ale campaniei. Donarea de sânge este un gest de mare responsabilitate socială, pe care tinerii din școala noastră l-au conștientizat, și l-au asumat, oferind ajutor, în acest fel, unor persoane pentru care existența sângelui compatibil face diferența dintre viață și moarte. Gestul acestor tineri este cu adevărat remarcabil!”, a spus profesor Adriana Drăghici, inițiatoarea campaniei.
Pentru unii dintre elevii voluntari, implicarea într-o astfel de acțiune umanitară nu a constituit o noutate, ei participând și la alte donări de sânge anterioare. Unul dintre ei este Mihai Antonică, aflat la a treia donare: „Eu chiar intenționam să fac acest lucru, așa că m-am bucurat când am aflat de inițiativa luată la nivelul școlii. Suntem martorii unor evenimente tragice, iar asta ne face să reflectăm mai mult asupra vieții și să vedem binele pe care putem să-l facem celor care au nevoie de ajutor.”
„Sângele uman este un țesut viu pentru care nu există substitut. Cantitatea maximă colectată la o donare este de 450 de mililitri și este suficientă pentru a salva trei vieți. Sângele donat se reface în maxim patru săptămâni. Pentru organismul donator, acest fapt este benefic deoarece scade riscul de a dezvolta diferite forme de cancer sau de producere a infarctului miocardic. Înainte de toate, donarea de sânge rămâne un important act umanitar, pe care ar trebui să-l privim cu mai multă empatie și altruism!”, a mai afirmat profesor Adriana Drăghici.
Foto: Liceul Tehnologic „Vasile Sav”
Comentarii