Continuând tradiţia începută cu doi ani în urmă, elevii Liceului Tehnologic „Vasile Sav” din Roman, de la profilul matematică-informatică, au participat și anul acesta la concursul internaţional de informatică și gândire computaţională „Bebras”, concurs ce îşi propune să introducă elevii în domeniul gândirii algoritmice şi computaţionale şi să îi atragă spre domeniul informatic.
Pornită din Lituania, în anul 2004, la iniţiativa profesorului Valentina Dagiene, de la Universitatea din Vilnius, competiţia Bebras s-a bucurat de succes în întreaga lume, în 2017 organizându-se în peste 44 de țări, cu peste 2.166.000 de elevi participanţi. La noi în ţară, Bebras s-a organizat pentru prima dată în anul 2016, de către Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei și Comunicaţiilor din România (ATIC) prin ECDL România, cu sprijinul Ministerului Educației Naţionale. Anul acesta, săptămâna mondială Bebras a fost declarată în perioada 12 – 17 noiembrie.
„În cursul acestei săptămâni, competiţia s-a desfăşurat online în şcoală, în cadrul orelor de informatică, oferind elevilor claselor a IX-a A și a XII-a A, îndrumaţi de profesor Monica Hulea, oportunitatea de a-şi testa abilităţile logice prin intermediul unor probleme amuzante, dar care provoacă, în acelaşi timp, gândirea algoritmică, capacitatea de analiză, abstractizarea, realizarea de conexiuni între informaţii, abilităţi esenţiale unor viitori dezvoltatori de software”, a afirmat profesor Monica Hulea, din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Sav”.
Câteva dintre părerile elevilor participanți:
A.G., clasa a IX-a A: „Consider că atât pregătirea, cât și concursul în sine ne-au ajutat într-un mod pozitiv pentru clădirea unei gândiri logice și cel mai important lucru este că problemele Bebras ne-au captat atenția, ne-au distrat și chiar ne-au făcut să schițăm câte un zâmbet”.
D.I., clasa a IX-a A: „Impresia mea despre concursul Bebras este una pozitivă, deoarece acest concurs nu doar că îți pune mintea la încercare, ci te și ajută să îți dezvolți unele abilități mentale. Acest concurs a fost pentru mine o nouă provocare”.
D.B., clasa a IX-a A: „Mie mi s-a părut concursul foarte interesant, deoarece ne-a scos din zona noastra de confort și ne-a pus mintea la contribuție. Mi-a plăcut formularea cerințelor, fiind foarte clare, și faptul că acestea mi-au dezvoltat o gândire logică”.
Comentarii