HomeSocialEducatie

Elevii de-a IX-a nu dau liceul pe profesională

Doar jumătate din locurile de la şcoala profesională, destinate absolvenţilor de clasa a IX-a, au fost ocupate.

Odată admişi la liceu, elevii nu mai consideră şcoala profesională o oportunitate de continuare a studiilor. Dacă înscrierea pentru anul I de şcoală profesională, cursuri destinate absolvenţilor de gimnaziu, a fost un succes – numărul de cereri depăşind, pentru numeroase specializări, numărul de locuri disponibile din reţeaua şcolară -, lucrurile stau altfel la clasa a X-a. Din cele 700 de locuri libere, pe care se puteau înscrie elevii care absolvă clasa a IX-a în 2014, în prima etapă, desfăşurată pe parcursul lunii mai, s-au ocupat doar 350. Cele mai dorite specializări au fost, ca şi la înscrierea pentru anul I de şcoală profesională, calificări ca mecanic auto, brutar-patiser sau chelner-ospătar. Au fost specializări pentru care nu a existat nici măcar o singură opţiune, aşa cum s-a întâmplat la fabricarea produselor din lemn, calificare propusă de Colegiul Tehnic Piatra Neamţ, unde nu s-a înscris nici un elev. La polul opus sunt Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamţ, care a ocupat locurile la calificarea mecanic auto, şi Colegiul Tehnic „Miron Costin”, care, la aceeaşi specializare, mai are şapte locuri libere, liceele tehnologice din Adjudeni şi Valea Ursului, care au completat deja toate locurile, sau Colegiul Tehnic „Petru Poni”, care a ocupat locurile din domeniul mecanică.

„Există o problemă cu înscrierile la anul II de profesională, întrucât elevii care au fost repartizaţi la liceu greu realizează că, unora, le este mai potrivită şcoala profesională. Este, în primul rând, o problemă de mentalitate. Lucrurile se vor normaliza, cu siguranţă, în anii următori, odată cu resimţirea efectelor produse de introducerea învăţământului profesional după clasa a VIII-a, care va intra în vigoare din anul şcolar 2014 – 2015”, a spus inspectorul şcolar pentru învăţământul tehnic, Mircea Corlăţeanu.

Bilanţul final al înscrierilor la şcoala profesională, anul II, va fi făcut în luna septembrie, după finalizarea examenelor de corigenţă. La înscriere sunt aşteptaţi şi elevii care nu reuşesc să încheie clasa a X-a de liceu şi rămân repetenţi, dar şi elevii care vor constata că au absolvit, cu mare greutate, după examene de corigenţă, clasa a IX-a.

Comentarii

WORDPRESS: 0