Prima paginăActualitate

Elevii cer an școlar de la 1 septembrie la 1 iunie și o săptămână de vacanță în plus

Elevii cer an școlar de la 1 septembrie la 1 iunie și o săptămână de vacanță în plus

Dimensiune text

 

clasaelevigoalaReprezentanții elevilor solicită modificarea structurii anului școlar și sesizează cele mai importante probleme din sistem. În perioada 3-6 februarie 2017, reprezentanții elevilor s-au întrunit în cadrul celei de-a XXII-a Adunări Generale a Consiliului Național al Elevilor, la Râmnicu Vâlcea, pentru a dezbate subiectele actuale de interes general privind învățământul preuniversitar din România, au organizat alegerile pentru viitoarea conducere a unicei structuri reprezentative a elevilor la nivel național și au întocmit un raport privind starea sistemului de învățământ din perspectiva elevilor.

Adunarea Generală a adoptat o poziție prin care solicită ca vacanța de vară să înceapă pe 1 iunie, iar anul școlar pe 1 septembrie, precizează un comunicat al Consiliului Național al Elevilor. Reprezentanții elevilor propun această modificare pentru a echivala numărul de săptămâni ale semestrelor, iar vacanța de iarnă să fie extinsă cu o săptămână. Aceștia opinează că schimbarea ar fi bine-venită în contextul sărbătorilor legale din această perioadă, cât și eventualelor condiții meteorologice nefavorabile întâlnite până acum, ce pot fi evitate pentru a nu cauza ulterior probleme ce pot afecta buna desfășurare a actului educațional. Totodată, prioritățile acestei întruniri au vizat stabilirea direcțiilor fundamentale de acțiune ale Consiliului Național al Elevilor în vederea asigurării continuității luptei pentru reformarea actului educațional, astfel încât principiile susținute de legislația în vigoare să fie aplicate corespunzător și, în același timp, să existe o compatibilizare cu nevoile societății contemporane.

De asemenea, s-a adoptat un raport privind starea sistemului de învățământ preuniversitar din perspectiva elevilor și s-au identificat discrepanțele dintre prevederile actelor normative și modalitatea de implementare a acestora de fapt, venind ca un suport pentru strategia structurii și declanșând un semnal de alarmă asupra problemelor cu care elevii se confruntă. Alte discuții esențiale au făcut referire la situația problematică a manualelor școlare, rămase încă neactualizate în raport cu noua paradigmă educațională, organizarea transparentă și riguroasă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și inspector școlar și Codul de etică în învățământul preuniversitar, cod pe care reprezentanții elevilor l-au amendat, însă nu îl consideră aplicabil în actuala cutumă a sistemului de învățământ preuniversitar.

,,Cele mai stringente probleme abordate au fost reprezentate de structura anului școlar, pusă în dezbatere publică și codul de etică al profesorului. Legat de restructurarea anului școlar viitor, trebuie să înțelegem că educația este o prioritate națională, iar actul educațional nu trebuie să țină cont de interesele financiare invocate o dată cu propunerea de a avea vacanța de vară între 1 iunie și 1 septembrie. Mai mult de atât, ne aflăm la coada clasamentului mondial când vine vorba de vacanțe alocate elevilor, așadar ne dorim o săptămână în plus la vacanța de iarnă, echivalând astfel cele două semestre. Și dacă privim problema strict din interesul școlii, mărirea vacanței de iarnă poate restrânge consumul mare de resurse alocate încălzirii școlii, aspect esențial în gestionarea eficientă a bugetului. Referitor la codul de etică al profesorului, forma actuală este foarte bună, însă ne temem că va rămâne doar pe hârtie și nu vom fi parte a asumării generalizate a principiilor si valorilor invocate de către toți actorii implicați în educație”, a declarat Vlad Ștefan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0