HomeSocialEducatie

Elevii aleg liceul „legaţi la ochi”

Conform unui studiu realizat în şcolile din judeţ, absolvenţii de gimnaziu au prea puţine informaţii legate de reţeaua liceelor din judeţ şi opţiunile de formare pentru o meserie. 44% dintre elevi se îndreaptă spre liceele tehnice. Colegiul Naţional „Roman Vodă” este cel mai dorit liceu teoretic din judeţ.

Un studiu realizat de psihologii din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională din judeţul Neamţ denotă faptul că cei mai mulţi dintre absolvenţii de clasa a VIII-a sunt lipsiţi de infomaţii legate de reţeaua liceelor din judeţ şi de informaţii legate de specializările pentru care pot opta. De asemenea, în alegere ei se bazează în primul rând pe performanţele lor şcolare atunci când fac alegerea.  La studiul realizat au participat 4.898 de elevi aflaţi acum în clasa a VIII-a, din 121 de unităţi şcolare din judeţ. Dintre aceştia, doar 17% se consideră foarte bine informaţi în legătură cu posibilităţile de continuare a studiilor la liceu. 26% sunt puţin informaţi, iar 44% se consideră bine informaţi. „Motivaţia principală a elevilor în alegere unei specializări este reprezentată de faptul că aceasta este necesară pentru a practica o profesie. De mai mică importanţă sunt motivaţii precum „valorificarea potenţialului intelectual”, „perspectiva financiară” sau „cunoaşterea dinamicii pieţei muncii”. Rezultatele studiului denotă faptul că elevii nu deţin suficiente informaţii în ceea ce priveşte dinamica schimbărilor de pe piaţa muncii, cerinţele acesteia şi propriile resurse în alegerea corectă a liceului şi a meseriei”, se arată în raportul înaintat Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ. Acelaşi studiu prezintă şi aşteptările pe care elevii le au de la şcoală în ceea ce priveşte orientarea şcolară viitoare. Cei mai mulţi s-au pronunţat pentru organizarea de activităţi în care să afle informaţii despre reţeaua de şcolarizare şi pentru organizarea în şcoală a unui program intensiv de pregătire la disciplinele la care se susţin probele Evaluării naţionale.

Liceele tehnologice – în progres uşor

Conform opţiunilor exprimate la acest moment de elevii de clasa a VIII-a, liceele tehnologice au un uşor avantaj asupra liceelor teoretice. 44% dintre opţiuni se îndreaptă spre liceele tehnologice, în timp ce pentru licee teoretice au optat 41% dintre elevi. De liceele vocaţionale s-au arătat interesaţi doar 15% dintre elevi. Cei care aleg liceele tehnologice sunt interesaţi în primul rând de profilul tehnic, 19,5% dintre ei, unde dominantă rămâne mecanica, apoi de profilul servicii, unde cei mai mulţi se îndreaptă spre turism şi alimentaţie. În ceea ce priveşte liceele teoretice, realul rămâne în top. Cele mai multe preferinţe se îndreaptă spre matematică informatică, apoi ştiinţele naturii, ştiinţe sociale şi filologie. Cei mai mulţi dintre cei care aleg liceele vocaţionale sunt interesaţi de liceele cu program sportiv, urmate de cele de artă şi de cele pedagogice.

Topul liceelor în viziunea elevilor

În funcţie de opţiunile pentru un liceu sau altul exprimate de participanţi, realizatorii studiului au alcătuit şi un top al liceelor preferate de elevi. Topurile sunt realizate pe categorii. La categoria liceelor teoretice, cele mai multe opţiuni s-au îndreptat spre Colegiul Naţional „Roman Vodă”, cu 389 de voturi, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, cu 331, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Tîrgu Neamţ, cu 236, urmat de Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ. La categoria liceelor tehnologice, cele mai multe voturi le-a obţinut Liceul Tehnologic Economic Administrativ, cu 302 opţiuni, Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Tîrgu Neamţ, cu 277 de opţiuni, urmat de Colegiul Tehnic „Miron Costin”, cu 271 de opţiuni, Colegiul Tehnic „Petru Poni”, cu 218 opţiuni şi Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, cu 185 de opţiuni. Cel mai curtat liceu vocaţional este Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamţ, urmat de liceele cu program sportiv din Piatra Neamţ şi din Roman şi de Liceul de Artă „ Victor Brauner” din Piatra Neamţ.

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • fifi 9 ani ago

    dati doar date statistice,dar de ce nu expuneti ideea cao vocatie este rezultatul unei pasiuni, a unei aptitudini deosebite si este foarte frumos saai puterea sa o urmezi…