Prima paginăRoman

Elena Trotuș, femeia care ține în viață agricultura românească

Dimensiune text

Directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, doctor inginer Elena Trotuș (foto), a salvat de la desființare unitatea în care s-a format ca specialist.

 

 

Cercetător științific cu gradul I, doctor inginer Elena Trotuș, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, este un exemplu de reușită în domeniul cercetării științifice.
Lucrez în această unitate din 1986, unde mi-am făcut stagiatura ca șef de fermă. M-am adaptat din mers într-o muncă dificilă, în care satisfacțiile vin în timp. Sînt o persoană perseverentă și consider că reușita, în orice activitate ne-am implica, depinde în mare măsură de noi„, a precizat Elena Trotuș, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni.

 

„Am mare respect pentru unitatea care m-a format”

Născută în Iași, Elena Trotuș, și-a dorit să devină dascăl. „Dorința mea a fost să devin învățătoare, avînd-o ca model pe învățătoarea mea. Mai tîrziu, am considerat-o drept model pe profesoara de chimie, care era exigentă și riguroasă privind disciplina pe care o preda, dar apropiată în ceea ce privește relația cu elevii„, își amintește directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni. Relația cu profesoara de chimie avea să se cristalizeze cîțiva ani mai tîrziu, cînd inginera Elena Trotuș s-a căsătorit. „Cine ar fi crezut că profesoara mea de chimie avea să-mi devină nașă de cununie?!„, a spus directoarea.

Deși agricultura este un domeniu care necesită pregătire continuă și pasiune, Elena Trotuș nu s-a speriat nici de prejudecăți, nici de muncă. „Am învățat foarte mult de la oamenii cu care lucram. Am mare respect pentru unitatea care m-a format. Din acest motiv nu am acceptat ofertele pe care le-am primit de-a lungul timpului„, a spus Elena Trotuș.

Dincolo de pregătirea personală realizată continuu, Elena Trotuș a îndrumat, de-a lungul timpului, activitatea practică a studenților de la facultăți precum Agronomie, Biologie și Administrarea Afacerilor, în vederea realizării lucrărilor de diplomă. A conceput, singură sau împreună cu cercetătorii Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, cărți și lucrări științifice privind tehnologiile de cultivare a plantelor de cîmp. S-a ocupat nu doar de coordonarea activității științifice a unității și de promovarea și extinderea rezultatelor obținute în activitatea de cercetare, ci și de redresarea și relansarea economică a unității, după ce aceasta a fost pe punctul de a dispărea de pe harta agriculturii durabile.

 

Perfecționare continuă și curaj, rețeta succesului

Elena Trotuș este o femeie împlinită sub toate aspectele. Are două fete stabilite în Iași, care au ales alte profesii, precum și o nepoțică alături de care petrece toate weekend-urile. Elena Trotuș este un exemplu pentru toate femeile care viseză la o viață împlinită și o carieră de succes. „Mi-a plăcut această muncă și am considerat că este de datoria mea să mențin și să dezvolt o unitate care nu desfășoară o activitate oarecare, ci una de cercetare. Am încercat să găsesc soluții și căi de relansare, să inspir tinerilor dorința de perfecționare permanentă, de implicare îndrăzneață în activitatea și proiectele derulate„, a mai precizat doctor inginer Elena Trotuș.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0