Efectele furtunii de vineri: mii de oameni fără curent electric, drumuri blocate, copaci doborâți și acoperișuri smulse de vânt

HomeSocial

Efectele furtunii de vineri: mii de oameni fără curent electric, drumuri blocate, copaci doborâți și acoperișuri smulse de vânt

 

Fenomenele meteorologice periculoase produse în după-amiaza zilei de vineri, 23 iunie, au creat mai multe probleme în județul Neamț, în special în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică. Astfel, în total au fost afectate 298 puncte de transformare și 33 localități au rămas fără energie electrică, vârful fiind în jurul orei 16.00, când peste 35.000 de consumatori erau afectați, informează un comunicat al Prefecturii Neamț. Mare parte din județul Neamț s-a aflat vineri, între orele 14 și 15, sub cod portocaliu de vânt puternic, averse și descărcări electrice.

Localități fără curent electric

Potrivit datelor furnizate de E-ON către dispeceratul ISU Neamț, la ora 18.00 situația era următoarea: o linie electrică era total nealimentată şi alte patru linii electrice erau parţial nealimentate cu energie, fiind afectate 95 de puncte de transformare care deservesc 10.450 de consumatori.

Localitățile nealimentate cu energie electrică erau la ora 18.00: comuna Pipirig (satele Pipirig şi Pluton), comuna Petricani (sat Petricani), comuna Urecheni (sat Urecheni), comuna Păstrăveni (sat Păstrăveni), comuna Ţibucani (sat Ţibucani), comuna Timişeşti (sat Timişeşti), comuna Răuceşti (sat Răuceşti), comuna Brusturi (sat Brusturi), com Drăgăneşti (sat Drăgăneşti), comuna Borca (sat Sabasa), comuna Horia (satele Horia și Cotu Vameş), comuna Săbăoani (sat Săbăoani), comuna Cordun (sat Cordun), comuna Dulceşti (sat Dulceşti), comuna Ruginoasa (sat Ruginoasa), comuna Doljeşti (sat Doljeşti), comuna Alexandru cel Bun (sat Vaduri). Echipele E-ON se află în teren pentru remedierea defecțiunilor.

Drumuri blocate de arbori rupți de vânt

Totodată, în satul Pipirig un acoperiş de pe o casă a fost luat de vânt. Aceeași situație s-a produs și în satul Răucești, iar în satul Mădei – comuna Borca, vântul a smuls acoperișul de pe o anexă gospodărească.

Pe raza comunei Săbăoani, DJ 17 a fost blocat circa zece minute de un arbore doborât de vânt. DN 15 B Tîrgu Neamț – Poiana Largului, în zona intesecției cu Mănăstirea Neamț, a fost blocat de arbori căzuți circa 30 de minute. De asemenea, DN 15  Bicaz – Poiana Largului, în zona Potoci, a fost blocat de arbori căzuţi circa 20 minute. Și DN 15 C Tîrgu Neamț – Boroaia, în zona Răucești, a fost blocat circa cinci minute de mai multe crengi smulse de vânt.

„De această data nu am avut parte de inundații, însă vântul puternic a doborât mai mulți copaci și a defectat aproape 300 de puncte de transformare. Țin în permanență legătura cu cei de la ISU Neamț și cu reprezentanții E-ON, care se află în zonele cu probleme. Se fac toate eforturile ca situația să intre în normal cât mai repede”, a declarat prefectul județului Neamț, Vasile Panaite.

În municipiul Roman, a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru degajarea unor elemente de construcţie dislocate de vânt, iar serviciile voluntare pentru situații de urgență din comune au intervenit la Dulcești și Săbăoani pentru degajarea arborilor doborâţi de vijelie. Intervenții similare au mai fost necesare în comuna Borca (sat Mădei), municipiul Piatra Neamţ, comuna Vânători Neamţ, comuna Timişeşti (sat Preuţeşti), comuna Pipirig (sat Pipirig), DN 15  Bicaz – Poiana Largului, zona Potoci şi cartier Mărceni – Bicaz, DN 15C Tîrgu Neamţ – Boroaia, zona Răuceşti, comuna Drăgăneşti și comuna Dămuc.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0